Convieţuire Windows şi Linux!


Zilele trecute într-un articol de pe CNet.ro se vorbea despre cum poţi rula şi Linux şi Windows în acelaşi timp. Pe lângă virtualizare mai există o soluţie: se numeşte andLinux (din păcate se afla în versiune de beta 1 doar), care are la bază un sistem Ubuntu (noua versiune 8.04 abia a fost lansată ).

img23

În loc să folosească o virtualizare a sistemului foloseşte mai degrabă o îmbinare a sistemului Windows cu Linux. Programul funcţionează pe Windows 2000, XP, Vista 32-biţi, iar în materie de resurse cere puţin, recomandarea fiind de 192 MB RAM şi maxim 4.5 GB loc pe hard. Problema cea mai acută pe care o rezolvă după părerea mea, este aceea că nu trebuie să căutaţi drivere pentru Linux, ceea ce poate lua mult timp sau, şi mai rău, să nu găsiţi.

Să presupunem că aveţi un sistem, sunteţi şi nu prea mulţumit de ea, iar bani de un altul nou nu aveţi, dar vă puneţi un kit care să va mărească performanţă acesteia. AndLinux face acelaşi lucru pentru Windows: veţi primi un sistem Linux funcţional, fără un nou desktop deoarece aveţi unul deja, cu bară de start pentru Linux, câteva programe… însă puteţi rula şi descărca orice program care să folosească platformă Linux (cel puţin aşa se laudă autorii programului ) cu ajutorul programului Synaptic. Veţi putea rula în acelaşi timp atât programele din Linux cât şi cele din Windows fără nici o problemă, iar când veţi executa click dreapta pe un document în Windows vor apărea şi opţiuni de deschidere cu programele instalate în Linux.

img22

Instalarea programului prezentat se face în doar cinci paşi. După instalare se pare că puteţi descărca şi pachetul pentru limba romană, mie unul mi-a dat erori de conexiune. Pentru cei care nu au încercat încă Linux dar vor să treacă pe acesta platformă poate fii un mod mai uşor de a se iniţia. Poate că totuşi unii dintre voi ar spune: "ok, dar ce îmi trebuie programe de pe Linux, doar Windows are destule?" Nu are rost să vă reamintesc că programele ce rulează pe Linux sunt gratuite iar apoi unele sunt chiar foarte folositoare; unele chiar superioare echivalentelor lor de pe Windows. Spre exemplu Kivio este o unealtă foarte bună pentru a crea diagrame.

Linuxul vă oferă ocazia de a fi un fel de exploratori, unde nu există mari corporaţii care să domine lumea programelor, gen Adobe (nu fac reclamă, dau dor un exemplu), care să va stoarcă de bani, ci doar o multitudine de programe care abia aşteaptă să fie descoperite şi încercate. Programul poate fii descărcat de aici .Pentru cei care poate se gândesc să-l folosească la firme, autorii precizează că nu prezintă siguranţă împotriva atacurilor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Lord UnR34l spune:

  Mai exista optiunea de a instala KDE 4 pe Windows. Acum e posibil de la versiunea 4, si face ceva de genul la ce ati prezentat in artiocol, adica poti folosi in Windows aplicatii Linux (cele KDE).

 2. Andrei LAS spune:

  Am incercat si eu sa instalez… dar nu mi-a mers… Am incercat prima oara cu versiunea mare (KDE) si apoi cu versiunea minimal dar imi dadea o eroare la update si apoi mai zicea si ceva de drivere… Acum raman din nou la statutul de cautare a linuxului care lucreaza cu windowsul impreuna…!

 3. mihai.floran spune:

  Şi eu am instalat pe Windows Vista 32b, nicio eroare, dar după restart mi-a blocat computerul.

  A trebuit să dezinstalez în safe mode.

  Păcat, m-ar fi ajutat mult!

 4. Michel Renault spune:

  Excelent UBUNTU 8.04

  Se instaleaza fara probleme. Legat de drivere… a gasit toate driverele pentru 4 imprimante Canon si HP, scaner si pentru multifunctional Epson Dx8450

  Eu zic ca Linux-ul o sa castige teren cu kestia asta.

 5. BlackAngel spune:

  @Michel Renault: Linux-ul a castigat teren de mult, inca de pe cand a aparut primul Red Hat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *