WP 2.5.1: Timpul pentru upgrade?


Tocmai a ieşit versiunea 2.5.1 a faimosului CMS WordPress. Mulţi dintre administratorii de situri realizate în WP nu au făcut trecerea de la versiunea 2.3.3 din câteva considerente solide: 1) versiunea 2.5 a venit cu o serie de schimbări radicale, dar ţinând mai puţin de securitate cât de partea de administrare; 2) ca orice versiune nouă mai radicală de regulă vine cu buguri şi e bine să aştepţi versiunea imediat următoare, ce apare de regulă în câteva săptămâni; 3) nu toţi autorii de pluginuri sunt prompţi, având nevoie de mai mult timp pentru actualizarea "creaţiilor" lor. Astfel, dacă până acum nu aţi migrat la 2.5 pentru ca ediţia să devină mai solidă… acum poate fi timpul să faceţi pasul.

img15

Personal trebuie să recunosc că nu îmi place (încă) versiunea 2.5, dar e musai să mă obişnuiesc cu ea. Unul dintre lucrurile care mă deranjează cel mai mult este că la scrierea unui material categoriile nu îmi sunt în dreapta ci sub fereastra de editare şi adesea uit 🙂 să pun categoria. Poate fi util aici un plugin: Baltic Amber Themes & Schemes. Acest plugin rezolvă mai multe probleme deodată. În primul rând puteţi seta ca sub fereastra de editare a unui articol să apară pe două coloane tagurile şi categoriile. Astfel cresc şansele să îmi amintesc să pun categoria sau categoriile pentru un articol. Desigur, facilitatea este utilă celor cu rezoluţii de monitor peste 800×600 (cum au 90% dintre noi). Mai bine, acest plugin permite setarea lăţimii designului. Spuneam şi într-un articol anterior că WP 2.5 forţează o anumită lăţime. Cu acest plugin puteţi alege Dvs lăţimea, fie în pixeli, fie (cum am ales eu) punând simplu 100%. Vedeţi în captura de mai jos cum totul este lăţit atât cât de lat e monitorul meu.

img16

Din această captură – dacă sunteţi familiari cu back-end-ul de la WP 2.5 – aţi mai sesizat ceva: culori diferite! Da… Tot acest plugin este responsabil şi de colorit, din fericire absolut configurabil! La pagina cu profilul Dvs puteţi alege între câteva scheme predefinite (două dintre scheme în limba română sunt… comic de neinspirate). Sau puteţi merge la setările pluginului şi să vă definiţi culorile exact cum doriţi. De ce aţi face aşa ceva? Dacă cumva ţineţi în taburi deschise mai multe secţiuni de administrare s-ar putea să vă încurcaţi între ele: dacă le puneţi culori diferite problema e rezolvată vizual!

img17

Acum să ne întoarcem la versiunea 2.5.1. Ea rezolvă peste 70 de buguri şi câteva probleme de securitate. Anunţul oficial ne spune că dacă nu vă interesează bugurile şi securitatea, puteţi să actualizaţi strict trei fişiere: wp-includes/pluggable.php, wp-admin/includes/media.php şi wp-admin/media.php. Acelaşi anunţ mai dezvăluie ceva ce mie mi-a scăpat: s-au făcut modificări în wp-config.php. Cum la actualizare copiez fişierele vechi peste cele noi wp-config.php nu este atins (ştiţi că în "kit" el vine cu un alt nume, pentru a evita suprascrierea). Dacă nici Dvs nu v-aţi mai atins de el de mult ar fi bine să o faceţi. Veţi vedea nişte linii noi (respectiv va trebui să le copiaţi dacă nu apar).

// Change SECRET_KEY to a unique phrase.  You won’t have to remember it later,
// so make it long and complicated.  You can visit http://api.wordpress.org/secret-key/1.0/
// to get a secret key generated for you, or just make something up.
define(’SECRET_KEY’, ’put your unique phrase here’); // Change this to a unique phrase.

Aveţi şi un "generator" la dispoziţie dar la fel de bine puteţi scrie "Ana are mere". Cu cât mai complicat cu atât mai bine. Nimic obligatoriu, dar creşte securitatea WP.

Cam atât… Acum, dacă nu aţi făcut trecerea de la 2.3.3, rămâne să decideţi dacă nu cumva este momentul. Dacă folosiţi deja 2.5 atunci e banal să treceţi la 2.5.1. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Un alt plugin care ofera scheme de culori pentru partea de admnistrare in WP este oferit aici. Si inca un plugin cu acelasi scop de schimbare a culorilor (chiar setari proprii) aici.

  2. jürgen.toth spune:

    Pentru cei care uita sa indice categoriile, un plugin denumit sidecat si care permite mutarea categoriilor sub fereastra de editare este accesibil aici (site-ul este turcesc insa explicatiile sunt in limba engleza).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *