Programul Adobe Photoshop


Adobe Photoshop este un program de creare şi prelucrare a imaginilor, fişierelor video, paginilor web, produs de Compania Adobe Systems, lider pe piaţă în domeniu şi folosit de profesioniştii din lumea întreagă, datorită uşurinţei cu care se poate lucra şi multitudinii de instrumente de care dispune.

A apărut prima dată sub numele de Display în anul 1987 când un student de la Universitatea din Michigan, Thomas Knoll, a programat un soft pe Macintosh pentru a vizualiza pe monitor imaginile alb-negru cu nuanţe de gri. Un an mai târziu Thomas împreună cu fratele său John au îmbunătăţit programul şi l-au numit ImagePro. La scurt timp, programul s-a numit Photoshop şi Compania Barneyscan l-a distribuit gratuit împreună cu o serie de aparate de scanare.

img66

În septembrie 1988 Compania Adobe Systems a cumpărat licenţa Photoshop, a dezvoltat programul şi astfel, a fost lansată pe piaţă în 1990 versiunea Photoshop 1.0, numai pentru platforma Macintosh, iar Photoshop 2.0 (1992) rula deja şi pe platforma Windows. Denumirea de Adobe Photoshop CS o primeşte în octombrie 2004 după seria Adobe Creative Suite (CS) din care mai fac parte şi programele InDesign, Illustrator, Acrobat Professional, Flash Professional, Dreamweaver, Fireworks, After Effects Professional, Adobe Premiere Pro, Soundbooth, Encore, Contribute, Ultra, Bridge etc.

Ultima versiune este Adobe Photoshop CS3 (v.10) lansată pe piaţă în aprilie 2007 şi disponibilă în peste 25 de limbi printre care şi română.

În ianuarie 2008 Compania Adobe Systems anunţă că varianta Photoshop CS3 pentru Windows se poate folosi şi pe platforma Linux.

Adobe Photoshop este programul care permite editarea textelor şi a imaginilor, adăugarea de contrast, luminozitate, efecte pe întreaga imagine sau pe anumite zone, culoare (suportă spaţiile RGB, Lab, CMYK, nuanţele de gri, duotone), retuşuri, transparenţe, umbre etc. Utilizatorul are la dispoziţie o interfaţă uşor de folosit şi o mulţime de caracteristici pentru imagini, video şi editarea paginilor web: straturi, selecţii, canale de culoare, măşti, filtre, texturi, animaţii. Cu acest soft se pot citi, modifica şi exporta majoritatea formatelor: BMP, PBM, TGA, TIFF, PSD, PSB, PDD, EPS, PNG, GIF, JPEG, JPG, PDF, RAW, EXIF etc. De asemenea Adobe Photoshop conţine peste 50 de plugin-uri (mini-programe cu diferite funcţii pentru a ajuta programele de bază să fie utilizate mai uşor).

Dacă doriţi un program util şi în acelaşi timp complex, pentru a prelucra imagini, pagini web şi fişiere video vă recomand cel mai performant soft existent la ora actuală în lume: Adobe Photoshop.

img67


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Daniel spune:

  E un program foarte bun, complex insa mi se pare putin cam greu de invatat. In schimb ma descurc foarte bine cu Corel Photo-Paint. Acesta este un program si el destul de performant, insa mult mai usor de invatat si mai intuitiv.

 2. andrei spune:

  Salut. Imi poate da cine specializat informatii cum sa pot invata rapid sa lucrez in Photoshop? Sau ceva de profil… de unde pot invata sa lucru cu el? Multumesc.

 3. Ioachim Gherman spune:

  V-ar putea ajuta articolul scris de Radu – Antologie Photoshop gratuita.
  In limba romana exista TutorialePhotoshop.ro specializat exclusiv pe invatarea si explicarea optiunilor programului.
  De asemenea, am gasit o sectiune in site-ul eTutoriale.ro care sper sa va fie de folos cand lucrati cu Adobe Photoshop.

 4. Cristian spune:

  Buna ziua. Va rog sa-mi spune-ti si mie ce program sa folosesc ptr a decupa poze, adauga imagini pe poza decupata, etc. Multumesc.

 5. Gherman Ioachim spune:

  Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului.
  Cele mai bune 10 softuri comerciale de editare foto, pe anul 2012, le gasiti la adresa: http://photo-editing-software-review.toptenreviews.com/ (in limba engleza).
  Pentru programe gratuite de prelucrare a imaginilor exista un articol, tot in limba engleza, scris in 5 iunie 2012: http://www.techsupportalert.com/best-free-digital-editor.htm. in care aplicatiile sunt clasificate pe sectiuni: Basic editors (incepatori), Mid-Level Editors (nivel mediu) si Advanced Editors (avansati) cu linkuri de descarcare si recenzii pentru fiecare soft in parte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *