Dexpot: Mai multe desktopuri!


Hmmm… Mă mir că până acum nu am scris despre Dexpot. De fiecare dată când cineva m-a întrebat despre un desktop-manager am indicat acest program, dar se pare că nu i-am dedicat un articol. Mea culpa! Programul, chiar dacă nu a mai fost actualizat de mult timp, este o nestemată. Ce face el? Dacă lucraţi simultan cu muuulte aplicaţii, le puteţi organiza în desktopuri diferite. Implicit 4, dar se poate să aveţi până la 20! Instalaţi programul (e mic, instalarea şi descărcarea nu durează mai mult de 2 minute) şi lansaţi-l. Veţi avea o iconiţă nouă în systray. Un dublu click pe ea şi veţi vedea cele 4 desktopuri. Desigur, trei dintre ele vor fi "goale", adică cu wallpaper-ul pe care îl folosiţi.

img24

Pentru a muta o aplicaţie dintr-un desktop în altul tot ce trebuie să faceţi este să daţi click dreapta fie pe bara de sus a aplicaţiei, fie pe ea în bara de aplicaţii de jos şi să alegeţi din meniu opţiunea Dexpot, apoi Move şi în fine desktopul unde doriţi să apară acum aplicaţia. Puteţi astfel să distribuţi într-un desktop aplicaţiile după anumite criterii logice: de exemplu un desktop cu aplicaţiile (tip) Office, altul cu aplicaţiile pentru web… Pentru cei care lucrează cu puţine aplicaţii deschise nu prea există motivaţia de a folosi Dexpot. Dar totuşi citiţi până la sfârşit articolul. Dacă nu aveţi prea multe aplicaţii deschise Dexpot tot poate fi util dacă doriţi să "ascundeţi" una dintre aplicaţii: poate un joc, sau Yahoo! Messenger în timp ce sunteţi la servici? Aplicaţiile mutate în alt desktop nu apar evident în bara de joc cu aplicaţiile lansate… dar ele există, rulează, sunt active.

img25

Pentru a comuta între desktopuri aveţi diverse opţiuni. De exemplu un dublu click pe icoana din systray vă va împărţi ecranul ca în prima captură: un click şi ai ajuns în desktopul dorit. Dar se pot defini şi combinaţii de taste. Implicit ALT+1 vă ducela primul desktop, ALT+2 la al doilea ş.a.m.d. Multe se pot face din taste. De exemplu cu Win+2 mutaţi aplicaţia activă în desktopul 2. Cu Shift+Win+2 o copiaţi în desktopul 2, rămânând şi în desktopul curent. Din captura de mai sus vedeţi că Dekpot oferă şi alte funcţii: transparenţă pentru ferestre, "înfăşurare" în bara de sus, minimizare în systray… La toate acestea există combinaţii de taste! Iar dacă nu vă plac, le puteţi oricând schimba. În captura de mai jos în stânga vedeţi o altă facilitate interesantă: Windows Catalogue (afişează aplicaţiile lansate la un moment dat şi cu un click o activaţi pe cea dorită). În captura de mai jos în dreapta vedeţi meniul iconiţei din systray şi aplicaţia Dexpot, partea cu setarea combinaţiilor de taste.

img26

Vă gândiţi că este obositor de fiecare dată să vă grupaţi aplicaţiile pe desktopuri? În nici un caz: Dexpot are un sistem puternic de reguli. Astfel puteţi defini ca Firefox să se lanseze mereu în desktopul 2, unde să zicem ţineţi aplicaţiile legate de net/web. Cu aceste reguli aveţi practic o secretară ce face ordine printre aplicaţii. Ce să mai spun? Că la fiecare desktop puteţi avea wallpaper separat, chiar şi o altă rezoluţie ş.a. Sunt multe facilităţile acestui program. În memorie pare a ocupa 10-15MB… stabiliţi Dvs dacă e mult sau puţin.

PS: O alternativă este VirtuaWin, care are şi o versiune portabilă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. GadgetNews spune:

    Pare promitator, o sa-l incerc. Am mai testat desktopuri virtuale gen „3D” dar .. prea mult bling-bling.

    De preferat o functionalitate sporita decat efecte frumoase.

  2. jürgen.toth spune:

    Si Dexpot are o versiune portabila!
    O alternativa pentru crearea de desktop-uri vituale poate fi si WindowsPager accesibil la pagina web http://windowspager.sourceforge.net/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *