Ce înseamnă Postscript?


Conceptul de Postscript a fost prima dată adus în discuţie în 1976, când John Warnock, angajat al firmei Evans & Sutherland, a dezvoltat un program pentru interpretarea graficelor din baza de date a portului New York (S.U.A).

În decembrie 1982, John împreună cu Charles Geschke au fondat Compania Adobe Systems, pentru a dezvolta şi vinde limbajul de programare pentru descrierea paginii numit Postscript, foarte asemănător limbajului Forth.

Level 1 a fost prima variantă a limbajului, apărută în 1984, şi s-a utilizat pentru imagini şi grafică alb-negru, având însă şi posibilitatea de vizualizare pe monitor a elementelor color (în spaţiul RGB şi CMYK).

În anul 1985, Compania Apple Computers l-a licenţiat pentru a-l implementa noilor sale imprimante LaserWriter, fapt ce a revoluţionat domeniul de editare şi tipărire din întreaga lume.

În 1991, Level 2 a venit cu câteva îmbunătăţiri, dintre care amintim: viteză şi fiabilitate mai mare, suport pentru separaţii de culoare, mai multe opţiuni pentru fonturi, şi filtre de compresie mai performante.

Compania Adobe Systems a renunţat la sfârşitul anului 1997 la terminologia Level şi astfel a apărut Postscript 3, care a adus noutăţi în ceea ce priveşte spaţiul de culori utilizat. De exemplu, cele 4096 de nuanţe de gri faţă de 256 câte erau în Level 2 şi introducerea de culori Pantone în compoziţia paginilor color. De asemenea, au mai fost adăugate filtre de compresie/decompresie compatibile cu o mai mare diversitate de programe.

Limbajul Postscript este utilizat de profesioniştii în domeniu deoarece are capacitatea de a reda pe aceeaşi pagină obiecte grafice, imagini şi text de cea mai înaltă calitate, şi îl găsim, de cele mai multe ori, în format EPS (Encapsulated PostScript), deşi mai poate avea şi extensiile .PRN sau .PS. Multe softuri compatibile cu platformele Windows, Macintosh, Linux, Unix, în special cele pentru machetarea paginii şi DTP (Adobe InDesign, Adobe Pagemaker, QuarkXPress, Corel Draw, StudioRIP etc.), oferă suport pentru limbajul Postscript.

Avantajele fişierului Postscript sunt: oferirea un singur limbaj de programare pentru descrierea paginii, compatibil pe orice imprimantă laser sau imagesetter (o maşină de imprimare pe film tipografic a separaţiilor de culoare, cum sunt AgfaAvantra, LinoHerkules etc.), uniformizarea elementelor vectoriale, a fonturilor, transformările liniare ale elementelor paginii, corecţia şi memorarea imaginilor alb-negru sau color atât bitmap cât şi vectorial.

Marele dezavantaj este mărimea exagerată (un fişier mai complex, având în componenţă mai multe imagini de calitate, poate ajunge până la câţiva gigabiţi).

img57

Fişierul Postscript poate fi generat de majoritatea programelor de tehnoredactare-DTP putând fi ulterior imprimat pe hârtie de calc sau pe film tipografic. Pentru aceasta, la opţiunea de listare (Print) trebuie să existe instalată o imprimantă virtuală de tip Adobe PDF sau un driver de imagesetter cu opţiunea PRINT TO FILE. Orice fişier postscript se poate distila cu Adobe Acrobat Distiller pentru a putea fi vizualizat apoi cu Adobe Reader.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *