Windows Vista: pe româneşte


Acum un an scriam articolul Windows XP: pe româneşte. Era cazul şi pentru unul legat de Vista, nu? Cum însă Microsoft ne-a ameţit cu (prea) multe versiuni de Vista, situaţia e mai delicată. Utilizatorii ediţiilor Vista Ultimate şi Enterprise pot face actualizarea folosind un program pus la dispoziţie de Microsoft. Dar ceilalţi? Şi ceilalţi. Doar că e nevoie de o aplicaţie suplimentară: Vistalizator. Cu acest program, chiar dacă aveţi Vista Starter, Home Basic, Home Premium sau Business veţi putea să schimbaţi interfaţa sistemului de operare. Mai mult: chiar cu fişierele puse la dispoziţie de Microsoft.com!

img85

Descărcaţi programul şi despachetaţi arhiva undeva pe harddisk. Nu e nimic de instalat. La lansare recunosc că m-am speriat: erori peste erori 🙂 . Adică "nu găsesc aia", "nu merge aia", pentru ca la final să spună "oricum erorile nu sunt fatale" (traducere total relativă din mesajele de eroare în engleză). Am crezut că în acest punct mă voi opri. Şi totuşi aplicaţia s-a lansat (vorbesc deci de aplicaţia Vistalizator) şi am avut de dat vreo trei clickuri ca să fac Vista să "vorbească" româneşte… Muncă grea.

1. Mai întâi a trebuit să dau click la Add Language. Atenţie. Anterior trebuie să descărcaţi pachetul pentru limba română (sau ce limbă doriţi). Mare, mare, mare atenţie. Pe situl aplicaţiei Vistalizator sunt oferite linkurile pentru descărcarea pachetelor cu traducerile, dar trebuie să alegeţi tipul de Vista: de 32 sau de 64 de biţi (foarte probabil 32)? fără SP1 (adică RTM) sau cu SP1? După ce aţi ales corect tipul de Vista veţi putea descărca pachetul pentru limba dorită. E vorba de o sută, două sute de MB, depinde de limbă. (În paranteză fie spus, la mine a descărcat la viteză maximă, în 17 secunde tot pachetul de 141MB. A mers la viteza maximă a conexiunii mele.)

2. După ce aţi indicat pachetul şi Vistalizator îl converteşte conform nevoilor, treceţi la butonul Install. Va dura câteva minute până când se instalează traducerea. Ţineţi cont că de la limbă la limbă Windows Vista poate fi tradus total sau parţial, corect sau comic.

img96

3. În fine, nu mai rămâne decât la final să daţi click pe Exit şi să acceptaţi repornirea sistemului de operare. Când s-a lansat am citit deja "Bun venit" în loc de "Welcome". Şi iată mai jos o captură din Explorer înainte, respectivă de după aplicarea limbii române.

img86

Acum de exemplu documentaţiile din Windows Vista sunt în limba română… Sunt sigur că mulţi utilizatori de Vista – nu mă refer la geniile englezei sau cei prea geek – preferă să citească în limba română explicaţiile când se lovesc de anumite probleme. Windows Mail e în română… Internet Explorer în română… Evident MS Explorer în română… Mesajele, inclusiv cele de eroare, sunt în română…

img87

Meniul Start e în română… Până şi Control Panel-ul de care atâţia – începători – se tem e tradus. Că inspirat sau nu… e altă poveste. Cu siguranţă e o traducere mai bună decât ar fi făcut-o Google automat 🙂 .

img88

via gHacks.

PS: Ştiu multe persoane ce au achiziţionat legal un sistem cu Windows Vista în Italia, Austria sau vreo altă ţară, şi Vista a venit cu limba ţării respective. Iată că folosind cele descrise de mai sus puteţi "reseta" limba la engleză sau pune româna (sau maghiara sau ce limbă preferaţi).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (32 evaluări, media: 4,63 din 5)
Se încarcă...

62 comentarii

 1. ADD_62 spune:

  Bun, dar de ce nu il pui la liber??? Mai ales ca are limba Romina???

 2. radu.capan spune:

  Sa pun „la liber” ce? Programul e gratuit, pachetul pentru limba romana la fel… Ce ar trebui pus „la liber”?

 3. Ionita Marin spune:

  Ce trebuie sa fac ca mesajele din limba engleza sa fie traduse in limba romina? Eu am citit mesajul dumitale si imi place dar eu sint mai slabut in in ale electronicii si nici nu am prea mult timp de stat la calculator, dar in timpul care il am la dispozitie profit cit pot de el si va pot multumi cu placere daca imi dati un raspuns pe limbajul si pregatirea mea. Multumesc.

 4. R.Dan spune:

  Dupa ce imi cumpar Laptopul cu Windows Vista Ultimate, binenteles ca va fi in engleza meniul ce il are si eu lasi dori sa il am in romaneste, ce trebuie sa fac, se poate asambla conectand la internet?
  Daca se poate prin internet, cat timp ma tine Vista Ultimate in romaneste? Si atunci va fi tot programul ce il are vista ultimate in ROMANESTE, binenteles la 32 de bit doresc.
  Sau trebuie cumparat alt VISTA ULTIMATE FABRICAT DIRECT IN ROMANESTE pana la urma?

 5. radu.capan spune:

  Probabil graba Dvs explica si mesajul neclar din punct de vedere al limbii romane, si faptul ca nu ati sesizat raspunsul in articol.

  Se instaleaza un program ca orice program, si Vista va fi in romana. Programul se descarca de pe net, la fel si pachetul pt romana. Acesta e rezumatul materialului de mai sus. A se citi cu rabdare.

 6. Ultimate Extras spune:

  Pentru Vista Ultimate nu e nevoie de nici un program suplimentar de la Microsoft sau din altă parte. Descărcarea pachetului de limbă română se face de pe internet prin Windows Update şi se instalează extrem de simplu.

  Pachetul de limbă română face parte din Windows Ultimate Extras, un set de adaosuri pentru Vista disponibil numai pentru versiunea Ultimate.

  Start>Windows Update>Search for updates

  Se merge la actualizările Ultimate Extras şi se bifează „Language pack for romanian”. Se apasă pe butonul Install şi se aşteaptă descărcarea şi instalarea automată.

  Apoi Start>Control Panel>Clock, Language, Region>Change display language>Choose a display language>română>OK>Log off now

  După repornirea Windows interfaţa e în limba română.

 7. Andrei Pribagu spune:

  Mesajul meu nu este legat de subiectul in cauza. Am nevoie de un sfat. Am reinstalat Windows Vista Home Premium 32 cu el preinstalat cind l-am cumparat. Dupa reinstalare nu au mai fost instalate Microsoft Word si Office-ul. Este normal sa se intimple asa ceva? Ce pot sa fac?

 8. Adelin spune:

  Ai făcut o treabă excelentă. Felicitări 🙂 .

 9. GyoadA spune:

  Ms celui care a scris cum sa pun limba romana pe vista ultimate! Nici prin cap nu-mi trecea ca de la ceas se seteaza limba la vista! 🙂

 10. OberonBlueX spune:

  Jos palaria pt. cine a creat pagina! Windows-ul meu era in italiana… (asa l-am cumparat laptop-ul)… pt. ca nu vreau sa fie tradus in romaneste… am luat pachetul de engleza! Ms mult…

 11. iuly spune:

  Eu am un Vista Premium pe spaniola si nu reusesc nici cum sa il traduc nici macar pe romana. Dupa ce am descarcat de pe vistalizator nu am reusit mai nimic. Ma ajuta si pe mine cineva?

 12. radu.capan spune:

  O eroare ceva? Nici medicului nu ii este suficient de la pacient sa auda „mi-e rau”. Si pentru probleme tehnice trebuie detalii concrete. Ce nu a mers? Procesul e explicat: la care pas v-ati impotmolit?

 13. bam spune:

  E fffff tare… Daca descopera astia de la Microsoft 🙂 … E voie cu asa ceva?

 14. catalin spune:

  Bun… totul si frumos… dar de ce nu zici ca dupa ce am instalat limba romana… nu mai merge Windows Update. Tot ma anunta ca Windows Update e dezactivat, iar cand vreau sa-l activez imi tot da eroare si spune sa-l activez manual… dar nici asta nu merge… asa ca am scos limba romana…

 15. radu.capan spune:

  Dincolo de problemele de exprimare (am cenzurat vulgaritatile) doresc atat sa spun: Windows Update functioneaza si dupa. Desigur, Windows-ul e atat de urias si imprevizibil incat se poate intampla ceea ce descrieti. Dar nu e regula.

 16. iuly spune:

  Vista Premium pe spaniola si imi spune ca nu mai pot instala alta limba, deci nu ma lasat sa fac nici un pas.

 17. Mihai spune:

  Catalin, lasa-mi un mail.

 18. Viorel spune:

  Salut, Daca ma puteti lamuri si pe mine:
  Am vista Home Premium am incercat sa pun limba Romana.
  Am facut cum scrie mai sus.
  Cand incerc sa dezarhivez imi apare mesajul urmator :
  The total number of lianguages allowed on this computer has been reached.
  Ce pot face sa setez fara probleme limba Romana.
  Multumesc.

 19. Georgi spune:

  Am Windows Vista Ultimate in limba engleza si cum pot sa il pun in limba romana?

 20. Vlad:c spune:

  Fraaatteee esti tare!!! cred ca o sa functioneze.
  Sap de vre-o sase ore pe net pt chestia asta, deja nu mai ave-am nici o speeranta.
  Scriu asta in timp ce astept sa isi dea restart… viva la portugheza!! NOT!!!

 21. YoMihai spune:

  Am si eu un Windows Vista Ultimate in italiana. Cum pot sa il pun in engleza, spaniola, romana, numai in italiana sa nu fie??

 22. johnny lemon spune:

  Mersi mult frate. Eu am Windows Ultimate 64 bit si acum e in limba romana. Sunt extraordinar de fericit dar am si eu o intrebare: de unde as putea downloada Windows Vista Ultimate 32 bits?

 23. tiberiu spune:

  Am Vista Home Premium. Am instalt limba romana, dar nu mai merge bine sistemul, nu se mai conecteaza la severul de Microsoft, mouse-ul wireless nu mai merge tot timpul. E adevarat ca la sfarsitul instalarii a dat eroare, dar am restartat calculatorul si fost in romana.

 24. radu.capan spune:

  În afară de un uninstall şi un reinstall nu am idee ce aş putea spune.

 25. tiberiu spune:

  cand dau add langue, imi spune:
  „Note that using MUI languages installed in Express mode mai stop Windows Update and leave youre operating system more vulnerable. Although it is an experimental feature for MUI Languages, yor are encouraged to try Internal installation first that doesn’t cause such problems.”

 26. Cristian Diaconu spune:

  Descarcă şi foloseşte Vistalizator. Alege modul intern de instalare (internal mode), vezi pentru asta pagina cu detalii despre utilizare (usage).

  http://www.froggie.sk/

 27. tiberiu spune:

  Te rog explica-mi tu, nu prea inteleg.

 28. tiberiu spune:

  Am reusit sa schimb, dar tot nu merge, da eroare la „Windows Update and leave your operating system more vulnerable”.

 29. Cristian Diaconu spune:

  E simplu şi ai şi poze la:

  http://www.froggie.sk/screens.html

  1) Descarci Vistalizator.
  2) Descarci MUI de limbă română pt Vista SP1 32 sau 64 folosind adresa de pe situl Vistalizator (pagina Downloads).
  3) Lansezi Vistalizator.
  4) Clic pe Add languages şi selectezi MUI Română. Fişierul va fi convertit. Apare o avertizare la care dai OK.
  5) Clic pe Express în coloana Mode. Apare o atenţionare la care dai OK. Modul se schimbă în Internal.
  6) Apeşi pe butonul Install language ca să instalezi MUI (durează 15-20 de minute).

  Partea proastă e că e o chestie experimentală şi s-ar putea ca instalarea în mod intern să nu se termine cu bine. Dar dacă îţi reuşeşte nu mai ai probleme cu actualizările Windows, o să meargă fără probleme.

 30. tiberiu spune:

  Mersi. Dar asa am facut. A fost ok pana la sfarsit, dar tot sunt probleme cu actualizarile si vulnerabilitatea.

 31. Cristian Diaconu spune:

  Poate că ar trebui să reinstalezi Windows şi să încerci de-abia atunci modul intern cu Vistalizator (nu după ce ai folosit deja modul expres). Instalarea de tipul ăsta e oricum o loterie, nu ai ce să faci decît să accepţi situaţia. S-a dorit ca doar la Vista Ultimate schimbarea limbilor să se facă perfect. Microsoft a fragmentat oferta de SO încă de pe vremea lui XP, cu cele două variante, Home şi Professional. Însă la Vista s-a lăcomit şi a inventat şi o variantă Ultimate, mult mai scumpă decît Home Basic şi Home Premium. Aşa că trebuiau să ofere facilităţi neîntîlnite în variantele mai ieftine, una fiind posibilitatea de instalare a tuturor limbilor în care e tradus SO-ul şi schimbarea uşoară a lor. E o facilitate foarte bună, însă nu multă lume o foloseşte, pentru că nu are nevoie de ea. Să sperăm că la Windows 7 Microsoft va oferi această posibilitate la toate variantele de SO.

  Dar în definitiv nu văd de ce îţi trebuie neapărat Vista în română. Poţi să păstrezi SO în engleză (sau în altă limbă) şi să instalezi programe în română. Nu există nici un program din Vista care să nu aibă un concurent tradus, gratuit şi mult mai bun. Exemple:
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Windows Explorer – FreeCommander
  Internet Explorer – Maxthon
  Notepad/Wordpad – EditPad Lite, AkelPad
  Paint – Paint.NET
  Windows Media Player – KMPlayer, AIMP
  etc.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  De altfel poţi căuta cu Google „programe traduse” sau „softuri traduse” şi ai să găseşti multe programe traduse în română pe care le poţi folosi indiferent în ce limbă este SO-ul Vista sau XP.

 32. tiberiu spune:

  Mersi, dar am uitat sa spun: e in italiana.

 33. Cristian Diaconu spune:

  De acord, dar dacă îţi instalezi programe ca acelea de mai sus nu o să ai de-a face cu Windows decît dacă dai clic dreapta în Windows Explorer sau atunci cînd deschizi ori salvezi fişiere şi eşti întrebat de SO care e adresa lor sau locul de salvare. Deci contactul cu SO este minim, chiar aş fi curios dacă este ceva care te obligă să foloseşti un program din Windows în loc de unul extern.

  Iar dacă vrei să fii sigur că nu faci greşeli atunci cînd umbli în Panoul de Control poţi instala Virtual PC şi în acesta poţi instala Vista în engleză. Microsoft oferă gratuit o imagine în engleză cu Vista care e adevărat expiră după cîteva luni, dar atunci iei alta tot de la MS. Imaginile sînt de folosit cu VirtualPC, sînt legale şi sînt furnizate de MS pentru dezvoltatorii de softuri, dar oricine le poate descărca şi folosi. Pentru Vista sînt 3 fişiere care trebuie descărcate, în total vreo 2 GB.

  http://www.microsoft.com/windowsxp/virtualpc/

  http://fabrix.net/virtualpc (adresă scurtată)

 34. tiberiu spune:

  M-am obisnuit cu ideea SO in italiana. E adevarat ma chinui cu control panel si cu intrebarile pe care mi le pune SO, dar le-am descurcat. Mai e cand instalez programe, la unele aleg limba romana sau engleza de instalare si el tot in italiana instaleaza.
  Internet Explorer ma enerveaza ca nu pot sa-l schimb, m-am obisnuit cu el si de Maxthon nu am auzit, mai folosesc Opera. Mersi mult pentru informatii.

 35. Cristian Diaconu spune:

  Nu contează limba folosită la instalare sau limba în care apare programul după instalare, poţi schimba limba interfeţei după dorinţă din două clicuri de maus.

  Cînd se instalează un program, acesta verifică limba SO dar şi setările regionale (fus orar, oraş, etc.) alese de utilizator. În funcţie de astea e aleasă o limbă pentru interfaţa programului, dacă programul respectiv e tradus. Dar şi restul de limbi sînt disponibile, trebuie doar să ştii cum să ajungi la ele, ceea ce nu e deloc greu.

  Vorbeam de Maxthon: http://maxthon.com/

  Acesta e un program pentru Internet bazat pe Internet Explorer. Deci „sub capotă” Maxthon are motor de IE, dar are o caroserie (interfaţaă) mult mai frumoasă şi mai rezistentă. Adică de exemplu are un modul anti-publicitate încorporat, care blochează multe publicităţi din astea enervante (strălucitoare şi/sau ţipătoare), aşa cum folosesc unele ziare româneşti.

  După ce instalezi Maxthon şi-l ai în italiană sau engleză treci la română astfel:

  Visualizza>Languages>Romanian
  View>Languages>Romanian

  La multe programe există un submeniu special de unde alegi limba. El se află în Meniul View, dar poate fi şi meniul Tools. Oricum e la suprafaţă, dacă deschizi toate meniurile nu ai cum să nu-l vezi. Uneori e posibil să fie ceva mai ascuns, adică să se afle în panoul cu setări (Settings).

  Dacă nu-ţi place Maxthon (ar fi totuşi de mirare) poţi să instalezi extensia IE7Pro pentru IE7, e şi ea tradusă şi aduce multe îmbunătăţiri. Caută adresa lui IE7Pro cu Google că dacă mai pun un URL ajunge mesajul ăsta la spam trimis de cîinele de pază al lui WordPress modulul anti-spam Akismet.

 36. ionesi alexandru spune:

  Am un program Windows Vista Home Basic SP1 instalat pe PC in limba slovaca si nu pot instala pachetul in limba romana. Am cautat pe internet si nu am reusit sa-l instalez. Va rog sa ma ajutati sa il pot instala.

 37. Cristian Diaconu spune:

  Uită-te cu 7 comentarii mai sus sau vezi explicaţiile cu poze de pe situl softului Vistalizator, cel cu care poţi instala pachetul de limbă română pe Vista.
  froggie.sk

 38. gabriel spune:

  Sunteti tari. Sper sa pot descarca si eu „VISTALIZATOR”. Ma simt nasol cand nu inteleg nici jumatate din ce scrie in engleza.

 39. Baby4u spune:

  Am si eu o intrebare: am dat jos de pe net Windows Vista SP3 – Windows XP Service Pack 3. Vreau sa stiu daca procedeul se poate realiza si la acest Windows? Va multumesc.

 40. Cristian Diaconu spune:

  Pentru Windows XP SP3 nu există pachet de limbă română. Există pentru Windows XP SP2, dar poate că merge şi pentru SP3. Dacă nu merge, atunci instalează Windows XP SP2 + pachetul de limbă română, multă lume nu a trecut la SP3 pentru că acesta nu aduce mari îmbunătăţiri.

  Adresa de unde poţi descărca pachetul RO este în articolul:

  http://www.cnet.ro/2007/04/11/windows-xp-pe-romaneste/

 41. cicirrigi spune:

  Am instalat si eu vistalizator si am reusit doar ca… dupa instalarea pachetului in romana calculatorul se misca foarte greu… dak vreau sa dau click dreapta proprietati nu mai merge… si nu merge nici din Control Panel. Nu mi-a aparut nici o eroare la instalare, nu am idee de la ce ar putea fi?? I s-a mai intamplat cuiva asa ceva? Multumesc.

 42. Cristian Diaconu spune:

  Vistalizator nu e un soft oficial, de la Microsoft, deci e posibil să producă probleme mai mari sau mai mici, autorul softului nu are acces la codul-sursă Windows, aşa că face şi el ce poate.

  În primul rînd încearcă să faci nişte manevre de curăţare a calculatorului, de exemplu defragmentează-l, curăţă fişierele temporare.

  În al doilea rînd eu dacă aş fi în locul tău aş instala pachetul de limbă peste o instalare proaspătă de Windows, deci una făcută pe curat, după formatarea partiţiei. Nu ştiu dacă e posibil în cazul tău, dar dacă se poate salvează mai întîi fişierele importante pe DVD-uri, formatarea şterge tot.

 43. dani-grcia spune:

  Bravo frate si mersi. Nu stii de din ce impas m-ai scos. Am luat un laptop din Grecia. Initial l-am setat pe limba engleza. Dar un idiot (grec) care s-a dat mare destept mi-a sters pe langa cateva programe foarte utile si limba engleza. Si mi-a ramas doar limba greca care e foarte dificil de stapanit. Acum am gasit situl tau si o sa instalez limba romana dar si engleza iar greaca o las pt. greci sa se spele cu ea pe cap. Mersi inca o data.

 44. coco01 spune:

  Din pacate acest VISTALIZATOR iti blocheaza accesul la anumite aplicatii in PANOUL DE CONTROL… Exista vreo solutie? Va rugam domnilor calculatoristi…

 45. coco01 spune:

  Revin cu un mic comentariu… Sau poate concluzie… Dupa indelungi cautari pe forumuri dar si pe pagina cehilor de la VISTALIZATOR, se pare ca inca nu s-a gasit o solutie la incompabilitatea acestui program cu Windows Search4.0. Tin sa mentionez ca am folosit VISTALIZATOR la 4 laptopuri si am intampinat mereu aceasta problema: win update si cateva app. din control panel nu functioneaza. VISTALIZATOR NU ESTE COMPATIBIL CU WINDOWS SEARCH 4.0.

 46. ady spune:

  Dar pentru SP2 nu exista nici un program? Astept raspunsul pentru ca sunt foarte interesat de el.

 47. Paul spune:

  Ma puteti ajuta si pe mine? Nu stiu cum sa fac instalarea internal nu express :D. Cand o fac expres am ceva erori la Windows si am inteles ca daca as face instalarea internal nu ar mai aparea aceste erori. Pls help.

 48. eu spune:

  Mersi 🙂 .

 49. myty77 spune:

  Va multumesc pentru informatiile cuprinse in acest articol. Mi-a fost de mare ajutor. Eu am achizitionat un laptop din Russia, si sistemul de operare era in rusa. Noroc cu vistalizator. Stie cineva daca exista un program asemanator pentru microsoft office ?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *