Kakuro: Joacă cu matematică


Chiar dacă Sudoku e cel mai faimos, există o serie de jocuri cu numere pe o tablă, iar Kakuro este unul dintre ele. Informaţii găsiţi pe Wikipedia (în engleză) sau pe PuzzleMania (în română). Pe scurt este vorba de un fel de rebus dar în care în locul definiţiilor avem un număr, iar în locul cuvântului pe care ar fi trebuit să îl scriem vom indica cifre de la 1 la 9 a căror sumă este numărul din "definiţie".

img38

Sunt atâtea situri dedicate acestui joc! Kakuro.net are de exemplu nenumărate jocuri descărcabile în format PDF dacă sunteţi pe picior de plecare şi vreţi să luaţi cu Dvs (tipărite) nişte jocuri. Kakuro.cc vă oferă posibilitatea să jucaţi online. Eu mă opresc însă astăzi la implementarea oferită pe Torpito.com, ilustrată şi în capturi. În timp ce grafica ar vrea să fie interesantă şi peste medie, mie cel puţin simularea aceasta de lemn nu îmi place. Dar mai important este jocul şi facilităţile. Cam ca la toate implementările ce le-am văzut la acest joc, paşii sunt doi: mai întâi un click pe list cifrelor (de la 1 la 9, la baza tablei) şi apoi click într-o celulă goală, unde va apare cifra selectată anterior. Cel mai simplu este desigur să începeţi cu "definiţiile" pentru o singură celulă (dacă există): acolo numărul va fi chiar "definiţia". Acolo unde deja vine de completat o sumă, puteţi să vă folosiţi de click pe "definiţie". De exemplu mai jos eu am dat click pe 26 (vedeţi în colţul stânga-jos), iar în dreapta (printre reclamele Google pe care le-am şters în editorul grafic) apar combinaţiile posibile. Desigur, aţi putea estima în cap combinaţiile posibile, dar e mai uşor cu un click 😉 . Succes!

img39

PS: Am căutat la repezeală o versiune flash a jocului, de la alt producător. Asta pentru cei care nu vor să părăsească situl nostru până nu văd mai exact jocul 🙂 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *