Un mic upgrade la WLW


Produsul Live dedicat bloggerilor, Windows Live Writer, tocmai a fost actualizat şi este cu siguranţă mai atrăgător. Găsiţi aici anunţul. Dacă veţi instala această versiune (denumită technical preview, deci nu e vorba de ceva final şi în concluzie WLW nu se va actualiza prin Windows Updates) veţi observa de la lansare câteva modificări: de exemplu bara de instrumente este mai aerisită şi… au apărut taburi. Nu unde am vrea însă… WLW nu permite scrierea în aceeaşi fereastră a mai multor articole deodată, pe taburi (deşi, sincer, şi dacă ar oferi aşa ceva prea puţini ar folosi facilitatea). A adăugat însă taburi în josul ferestrei de editare, ce permit comutarea între trei moduri: Edit, Preview şi Source.

img69

Evident nu aceste mici schimbări cosmetice entuziasmează. Un lucru cu adevărat îmbucurător este reluarea lucrului la kitul cu care cei interesaţi pot scrie pluginuri pentru WLW. Au fost adăugate noi funcţii – dar instabile ca arhitectură, pentru moment – ceea ce va deschide calea pentru pluginuri mai utile. Apoi noul WLW permite publicarea de clipuri în Soapbox, situl video al Microsoft (poate un plugin va permite publicarea pe YouTube?). Dar cele mai încântătoare şi imediat utilizabile îmbunătăţiri vin la capitolul imagini. Acum avem două noi instrumente: Crop şi Tilt. Mai jos vedeţi în acţiune funcţia de decupare: în timp ce decupezi, în spate, în articol, vezi direct imaginea decupată! Se poate decupa liber sau menţinând anumite proporţii. Gata… nu mai ai nevoie să lucrezi şi cu un editor de imagini dacă tot ce vrei e să preiei un detaliu dintr-o imagine. Cât priveşte a doua funcţie, ea permite rotirea imaginii dincolo de 90, 180 şi 270 de grade.

img70

În fine, marginile imaginilor au mai câştigat două efecte: Reflection şi Rounded Corners. În anunţul Microsoft se vorbeşte şi despre "Support for LightBox and other image previewing effects (like Slimbox, Smoothbox, and others)" dar eu pentru moment nu m-am luminat unde e "support"-ul special. Mai sunt şi alte mici îmbunătăţiri.

img71

Dar mai e loc şi de mai bine 🙂 . Eu de exemplu rămân frustrat de combinaţiile de taste. Cum se poate ca un program Microsoft, în care editezi texte (printre altele), să nu alinieze centrat un text la apăsarea combinaţiei CTRL+E??? Cum se poate ca alinierea stânga să nu se facă cu CTRL+L sau dreapta cu CTRL+R? Sigur, nu e mare lucru, dar mi-e imposibil să înţeleg cum pot lipsi astfel de shortcut-uri pe care eu le folosesc de zeci de ori într-o zi. Apoi se păstrează problema cu diacriticele în titlu (cel puţin în WordPress). Aşa uşor poţi ghici un blog ce foloseşte WLW, când vezi adrese gen: "am-mncat-ntr-un-restaurant" în loc de "am-mancat-intr-un-restaurant". WLW "mănâncă" în slug literele î şi â (evident şi Î şi Â). Vedeţi mai jos un test. În exemplul 1 vedeţi cum apare în WordPress textul (evident, la afişarea online arată OK, dar slugul e "defectat"). În al doilea exemplu am folosit un mic plugin pe care l-am scris şi care remediază problema (lăsaţi-l UTF-8 dacă vreţi să funcţioneze). În puteţi descărca de aici, doar asiguraţi-vă că îi schimbaţi extensia în php din phpx. Cum necum… eu tot la Post2Blog rămân… E editorul meu favorit pentru bloguri.

img72


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *