Acrobat.com: un început promiţător


Adobe a lansat luni Acrobat.com. Reacţiile au fost mixte şi putem trage, la câteva zile diferenţă, câteva concluzii. Dar mai întâi pentru cei care nu ştiu ce oferă noul sit să vedem câteva informaţii.

img84

Acrobat.com oferă un set de servicii online pentru crearea şi partajarea (share) de documente, pentru comunicarea în timp real, pentru simplificarea muncii în echipă, de oriunde (ai internet). Cu Acrobat.com se poate: depozita până la 5GB de informaţii, accesibile de oriunde prin navigator; partaja fişiere altor persoane, inclusiv inserarea lor (embed) într-un sit sau blog; converti până la cinci fişiere în format PDF; crea documente text; desfăşura întâlniri online.

Despre Adobe Buzzword am vorbit anul trecut. El face acum parte din produsul Acrobat.com, permiţând crearea şi editarea de fişiere text (inclusiv Word). De depozitat se pot depozita mult mai multe tipuri de fişiere, dar… nu orice… Practic e vorba de fişiere MS Office, RTF, OpenOffice, HTML, Imagini (JPG, BMP, GIF, PNG), Adobe (Creative Suite), Flash, Zip, chiar şi fişiere de programare. Dar nu MP3 sau EXE sau altele. Eh, câţi au să umple 5GB cu documente? Dar să zicem că avem: faptul că Acrobat.com nu suportă pentru moment foldere face organizarea foarte dificilă (cine cu sute de fişiere le caută… alfabetic?). În plus nu există posibilitate de căutare în documente (asta e chiar culmea…). Un alt lucru care uimeşte este limitarea la cinci convertiri în PDF. Pe bune: de ce??? Când sunt atâtea situri ce fac aşa ceva gratuit, când sunt imprimante virtuale cu care oricine poate orice document converti în format PDF, de ce Adobe se zgârceşte la cinci documente?

shareacrobat.jpg

Partea elegantă este că dacă ai un document Word sau PDF sau o imagine mare, nu mai trebuie să o trimiţi prin email ci partaja (share) din Acrobat.com (vezi mai sus). Facilitatea de "conferinţă" cu alţii este iarăşi interesantă şi utilă (permite chiar sharing la desktop, util dacă ai vreo problemă tehnică sau vrei ca prietenul cu care vorbeşti să vadă ceea ce vezi tu pe monitor). Pentru moment sunt acceptaţi maxim 3 parteneri într-o astfel de conferinţă.

Mai jos vedeţi cum arată un document inserat (embed) în pagină web. Dar înainte concluziile: începutul este promiţător. Este greu să faci comparaţie în Acrobat, Google Docs, Zoho şi alte servicii. Fiecare are specificul lui. Cred că Acrobat a ţinut să apară rapid pe piaţă şi lento, lento vor veni şi perfecţionările. Probabil Scribd îşi vede un potenţial duşman în noul serviciu. Şi totuşi, soluţia 100% flash nu va place tuturor – mie categoric nu îmi place – astfel că va rămâne mereu spaţiu de opţiuni, de alternative.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. aaa spune:

    Probabil numarul de convertiri posibile va creste atunci cand serviciul va iesi din beta (cred ca au scos aceasta facilitate tocmai pt a o teste in situatii reale de stres).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *