Drop.io: O „picătură” de spaţiu web


O mulţime de aplicaţii online se întrec în a promite "marea cu sarea" pentru stocarea şi prezentarea în diferite feluri a datelor utilizatorilor pe net. Ce mai poate aduce nou o "picătura" (= "drop" în limba engleză)? Răspunsul este scurt: Multă simplitate şi funcţionalitate! Drop.io oferă doar 100 MB spaţiu liber, însă nu cere înregistrare, nu cere o adresă de email şi nici un fel de informaţii personale. Aplicaţia se distinge printr-un design foarte simplu şi intuitiv, pentru crearea unui drop trebuie să urmaţi cei patru paşi indicaţi:

1. Creaţi o pagină web cu un url propriu. Deşi este propus un nume generat automat, puteţi alege un nume mai uşor de ţinut minte (dacă nu este ocupat de un alt utilizator).

2. Alegeţi documentele, imaginile, formatele audio şi video şi alte date pe care le doriţi încărca în drop-ul dvs. În privinţa numărului de fişiere nu există restricţii, spaţiul ocupat este indicat în bara afişată (reamintesc că limita maximă acceptată este de 100 MB).

3. Sunt puse la dispoziţie următoarele opţiuni: protecţie prin parolă (opţional), setarea duratei de stocare (de la o zi până la un an, dacă la punctul anterior aţi indicat o parolă veţi avea drept de administrare şi implicit de schimbare ulterioară a celorlalte opţiuni) şi acordarea de permisiuni pentru alţi utilizatori (a. doar vizualizare, b. vizualizare şi completare cu alte date, c. vizualizare, completare şi ştergere, utilizatorii primind drept de user cu o parolă dată de către dvs.).

4. Butonul Drop it duce la crearea efectivă a drop-ului ales, viteza încărcării datelor se raportează la mărimea lor în MB, ea fiind indicată în bara de la punctul 2, în testele mele a fost acceptabilă.

image

După încărcarea tuturor datelor, drop-ul dvs. este accesibil la adresa url http://drop.io/numeales. Eu am creat o pagină de test aici (această pagină va fi accesibilă o lună de zile, cu parola demo primiţi drept de user/utilizator, vezi sus 3. b., şi puteţi vizualiza şi adăuga notiţe/comentarii). Pagina rezultată este vizual atrăgătoare, datele sunt sortate automat cronologic şi pe formate. În partea dreaptă a imaginii veţi observa o căsuţă cu titlul Drop Details. Aici sunt listate alte facilităţi ale aplicaţiei (valabile numai în cazul în care aţi ales o parolă şi aveţi drept de administrator pentru drop):

– Telefonie, mai bine zis posibilitatea transmiterii de mesaje vocale în drop-ul propriu;

– Email: vi se atribuie a adresă email de genul numeales.lax@drop.io (unde prefixul lax poate fi editat), la care puteţi trimite date care vor fi publicate în drop;

– Încărcare date prin fax, se pare că funcţia este disponibilă doar în S.U.A. sau cu numere de telefon din S.U.A. (amănunte într-un articol publicat pe Cybernetnews.com);

Tot cu drepturi de administrator mai sunt posibile (după logare, nu uitaţi: fără indicarea altor date personale decât a unei parole!):

– Postarea de fişiere pe alte site-uri prin intermediul unui widget;

– Schimbarea logo-ului pentru pagina, pardon drop-ul dvs.;

– Diferite setări pentru permisiuni de utilizare;

– Ştergerea imediată a drop-ului;

– Upgrade la un premium drop cu spaţiu de 1 GB, durată de stocare peste un an şi adresă url mai uşor de reţinut.

image

Aş reveni iarăşi la limita de 100 MB spaţiu de depozitare. Pentru unii s-ar putea să fie mult prea puţin, însă acest fapt este după părerea mea pe deplin compensat de celelalte facilităţi. Şi doresc să subliniz faptul că după limita de timp indicată datele vor fi şterse de pe server fără implicarea celui care le-a încărcat, detaliu care m-a făcut pe mine de ex. să îmi creez un drop (acum pot să adaug încă un plus: se pot desigur crea mai multe drop-uri) în care la fiecare sfărşit de săptămână îmi încarc datele pentru serviciu, în zilele următoare îmi pot fi de folos, după o săptămână datele vor fi şterse, astfel voi avea din nou spaţiu liber la dispoziţie. Iar dacă lucraţi la un proiect în grup atunci conlucrarea este foarte uşoară.

La final amintesc încă trei site-uri de stocare sau transmitere de date care nu necesită înregistrare: FileURLs.com (încărcare fişier până la 250 MB, maxim 7 zile depozitat, protejare prin parolă, adresă aleatorie), Wikifortio.com (spaţiu disponibil 100 Mbytes, alte detalii nu sunt oferite), Filego.net (5 fişiere, limită de 2 GB, este oferit şi un link spre ştergere).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    La sfârşitul lunii octombrie Drop.io a anunţat pe blogul său că serviciul a fost achiziţionat de către Facebook. Începând de atunci nu mai sunt posibile crearea de noi „drop-uri” ci doar salvarea şi descărcarea datelor până la data limită, 15 decembrie. Unul dintre puţinele servicii de sharing utile s-a dus, mare păcat!

  2. jürgen.toth spune:

    O alternativă interesantă pentru Drop.io pare a fi serviciul Droplr (http://droplr.com/hello), la prima vedere accesibilă doar utilizatorilor Mac, dar cu susţinere pentru Windows prin aplicaţia Windroplr (http://windroplr.com/).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *