Google Docs acceptă PDF-uri


Zvonurile şi-au găsit acoperire! Se zvonea de câteva zile că Google Docs va accepta şi PDF-uri, iar lucrul a fost confirmat şi activat astăzi de Google. Dacă veţi merge la Google Docs, la Upload (Încărcare) veţi vedea că în listă e indicat şi formatul PDF. Limitele sunt de 10MB dacă îl încărcaţi de pe propriul calculator, respectiv de 2MB dacă îl preluaţi de undeva de pe web. Practic este aceeaşi limită la ca prezentările PowerPoint. Foarte ciudat, Google nu creşte limita foilor Excel de la 1MB, şi nici a fişierelor Word de la 500KB. Mi se par nişte limite ridicole, chiar dacă satisfac majoritatea pretenţiilor.

img4

Am fost curios să văd dacă Google a învăţat din greşeli. Poate vă amintiţi că acum vreo doi ani (parcă), atunci când Google a adăugat la GMail posibilitatea vizualizării fişierelor PDF, nu ţinea cont că sunt fişiere protejate sau nu. Astfel, dacă cineva dorea să copieze un text dintr-un fişier protejat ajungea să şi-l trimită pe GMail şi să îl vizualizeze. După ceva timp Google a corectat breşa, astfel că un fişier protejat nu mai poate fi vizualizat HTML în GMail (există alte metode de a trece de aceste protecţii). Am încărcat în Google Docs un fişier protejat şi… nu, nu se pot marca texte şi copia. Ceea ce se poate însă perfect la fişiere neprotejate. Mai mult, am copiat texte cu diacritice din PDF-uri încărcate în Google Docs şi au venit tot cu diacritice, perfect, în MS Word când am făcut paste (lipire).

Dacă la fişierele neprotejate se poate face căutare în conţinut, la cele protejate… nu. Păcat. Înţeleg să nu poţi copia, dar să nu poţi căuta??? Dacă deschizi un fişier protejat într-un cititor PDF (fie el Adobe Reader, Foxit PDF sau altele) nu poţi marca şi copia text, dar poţi totuşi căuta. Înţeleg că Google s-a ars odată cu neatenţia, dar acum au sărit în extrem cealaltă, împiedicând până şi căutarea (ei, aşii la căutare)…

Pentru moment poţi doar vedea fişiere PDF şi eventual copia texte. Pe viitor probabil va apare o soluţie de încorporare (embeding), a la Adobe via Acrobat.com sau a la Scribd.com. Pentru cine foloseşte Google Docs, vestea de astăzi are mari şanse să îi aducă o bucurie; pentru ceilalţi, faptul va trece neobservabil.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *