Notepad++: Configurări utile (I)


La 15 iunie a apărut un prim beta la ceea ce va fi Notepad++ 5.0. Notele acestei versiuni le găsiţi aici, iar pentru descărcat mergeţi aici. Până la versiunea finală şi stabilă va mai trece ceva timp (în testele mele de până acum însă acest beta pare destul de solid), dar vă propun să vedem câteva lucruri ce pot fi utile celor care folosesc (sau o vor face) Notepad++. Cu tot respectul pe care îl am pentru acest program, partea explicativă (help-ul) este extrem de subţire, şi pe deasupra şi defazat temporal (explicaţii ce nu mai sunt valabile de la o versiune la alta), şi multe funcţii sunt… nedocumentate.

img48

Am să încep notând faptul că ultimul beta aduce câteva îmbunătăţiri la capitolul semne de carte (bookmarks). Acum aceste semne pot fi utile nu doar pentru navigarea rapidă într-un fişier foarte lung, ci şi pentru eventuale manipulări gen şters, copiat, înlocuit. Cu CTRL+F2 puteţi pune/scoate semne de carte. Cu F2 navigaţi la următorul semnd de carte, iar cu Shift+F2 la anteriorul. În meniul Search găsiţi şi celelalte comenzi pentru tăierea liniilor cu semne de carte, copierea sau lipirea lor.

img49

Aici vine una dintre multele mele nemulţumiri. Am mai multe fişiere în care regulat când le deschid vreau să ajung în anumite locuri. Evident aici ajută semnele de carte. Doar că dacă puneţi semne de carte într-un fişier şi îl închideţi, la deschidere semnele de carte nu vor mai fi. Ciudat, nu? Singura metodă ca semnele de carte să se salveze este să folosiţi sesiunile. Ajungem astfel la o altă facilitate slab documentată şi ciudat implementată. În meniul File găsim Load Session… şi Save Session… Dacă folosiţi regulat un grup de fişiere, facilitatea este excelentă. Când veţi dori să salvaţi sesiunea veţi observa că… nu există extensie! O puteţi fixa Dvs din Settings, tabul MISC, unde scrie Session file ext. Eu de exemplu am pus extensia chiar sesiune. Astfel că fişierele de sesiune sunt cevanume.sesiune. Indicarea unui nume îi va spune programului la deschiderea acelui fişier că e un indicator de sesiune. Altfel îl va deschide ca pe orice alt fişier, afişându-i conţinutul. Puteţi merge şi pe varianta fără extensie, dar e ceva mai ciudat aşa.

Oricum, revenind la semnele de carte, ele sunt memorate cu sesiunile. Dacă la un anumit fişier vă sunt esenţiale aceste semne, atunci asociaţi-i o sesiune şi problema e rezolvată. Cam ca şi cum te-ai scărpina la urechea stângă cu mâna dreaptă… dar măcar merge.

Şi închei cu o facilitate excelentă pentru Notepad++ (pentru că, chiar dacă am comentat puţin supărat mai sus, acest program e plin de facilităţi excelente) pe care dacă nu aţi folosit-o până acum merită să o luaţi în calcul: Managerul de scurtături. Acesta vă permite să vă definiţi o combinaţie de taste pentru aproape tot ce are acest program: opţiuni din meniu, macrouri, comenzi utilizator, comenzile pluginurilor… Eu mi-am definit mai multe scurtături proprii, printre care Ctrl+Shift+O pentru a deschide o sesiune.

img50


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *