Notepad++: Configurări utile (II)


img56Continuăm să scriem despre Notepad++, un program excepţional care se apropie de versiunea 5.0. Astăzi vă propun să vedem cum putem edita cu uşurinţă fişiere de pe calculator… dar şi de pe internet! Sună puţin comic, nu? Păi cum să editezi fişiere de pe calculator decât deschizându-le. Evident. Putem folosi comanda Open dar şi unul dintre pluginurile cu care vine implicit programul: Light Explorer. Cu Alt+A activaţi/dezactivaţi pluginul, respectiv un mic panel din care puteţi frunzări harddiskul (vedeţi în captura de mai jos regiunea marcată cu 1).

În paranteză fie spus, pluginurile se instalează în Notepad++ pur şi simplu copiind fişierul DLL al pluginului în subdirectorul Plugins.

Cu Light Explorer fişierele vă sunt mai la îndemână. Dar puteţi să vă organizaţi şi mai bine directoarele folosite frecvent adăugându-le la Favorites. Veţi putea ajunge mult mai rapid la un director, chiar dacă el este în adâncime pe nivelul 5 sau 50 (nu uitaţi: dacă doriţi acces rapid la fişiere atunci folosiţi-vă de sesiuni). Puteţi cu uşurinţă adăuga sau şterge directoare în secţiunea Favorites. Personal mi-ar place un plugin mai complex (se pare că a existat unul, dar a dispărut între timp). De exemplu fişierele să fie afişate într-un panel separat, sub panelul cu directoare. Şi apoi să poţi filtra documentele, după tip (HTML, JPG, PHP…). Până atunci însă şi Light Explorer, în forma actuală, e bun 🙂 . Eu am ajuns de exemplu să folosesc CTRL+O când deschid un fişier aiurea de pe calculator, şi ALT+A când trebuie să deschid unul dintr-un director frecvent folosit (pus deci la Favorites).

Şi continuăm: deschiderea unor fişiere de pe web. Vorbim desigur de deschiderea unor fişiere prin FTP. Este foarte elegant şi rapid să editezi un fişier de pe situl tău online direct din Notepad++. În loc să îl descarci cu un client FTP, modifici într-un editor, republici cu FTP, faci totul din Notepad++, cu ajutorul unui alt plugin (care vine tot implicit instalat): FTP_Synchronize. Activaţi-l din meniul Plugins. Va trebui să vă definiţi profile ca la orice client FTP. Nu uitaţi să indicaţi calea remote direct acolo unde accesaţi frecvent. Configurările se fac din regiunea 3. La conectare, structura de directoare şi fişiere apare în regiunea 4, regiunea 5 fiind dedicată mesajelor de la conectare/descărcare/publicare. Cu un dublu click pe un fişier de pe server el va fi deschis ca orice fişier normal (în regiunea 2). Marea diferenţă este că de fiecare dată când salvaţi, el va fi publicat pe server, cu modificările operate între timp! Astfel puteţi lucra direct pe server şi vedea imediat rezultatul modificărilor. Desigur, aceasta înseamnă şi că trebuie să vă gândiţi de două ori înainte să daţi salvare o dată, ţinând cont că modificările apar instantaneu online.

img57


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. wassya spune:

  Da, Notepad e cel mai tare editor pe care l-am cunoscut. As prefera insa mai multe theme, ceva de genul background albastru macar, sau negru… Nu am reusit sa fac asta.

 2. wassya spune:

  Merci, am facut de toate cu notepad++, l-am transformat aproape complet din punct de vedere grafic (ui) si mi-am salvat fisierul stylers.xml. Ceea ce e foarte important e ca avem acces la fisierele din directorul APIs care contin cuvintele de auto-code-completion. Acestea pot fi modificate sau sa adaugati altele conform necesitatilor.
  As vrea sa stiu, oare exista alt editor de cod mai bun decat notepad++?

 3. Gabi spune:

  Cum fac ca atunci cind lipesc un text in Notepad++, acesta sa pastreze dimensiunea ferestrei? Default imi insira tot textul pe un rind.
  Multumesc.

 4. Gabi spune:

  Am rezolvat selectind View/ Wrap

 5. Anonim spune:

  Buna, am o problema. Am descarcat Notepad++ si cand scriu tag-urile nu-mi apar colorate…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *