Programul Corel Paint Shop Pro Photo


Paint Shop Pro este un program performant de editare a imaginilor digitale, funcţionând numai pe sistemul de operare Microsoft Windows, dezvoltat de Robert Voit, fondatorul firmei Jasc Software. Iniţial numit simplu Paint Shop, prima dată a fost lansat în anul 1992 şi distribuit shareware, putând fi descărcat şi azi de pe multe situri cu programe.

img11

În august 1993, versiunea 2.0 a venit cu noutatea că bara de meniu poate fi mutată după dorinţa utilizatorului; în 5.0, lansată în aprilie 1998, a fost introdus lucrul cu Layers (straturi) şi schimbări majore la interfaţă; în 6.0, scoasă pe piaţă în 13 septembrie 1999, programatorii au creat suportul pentru grafică vectorială şi, în varianta 9.0, noi instrumente şi caracteristici, ca de exemplu, filtre şi efecte speciale, suport pentru camera foto şi video digitală, brushes (pensule) etc.

În 14 octombrie 2004, Compania Corel a achiziţionat Jasc Software şi implicit programul Paint Shop Pro, astfel fiind lansat pe piaţă, în septembrie 2005, noul Corel Paint Shop Pro X, numit la ora actuală, Corel Paint Shop Pro Photo.

Din acel moment, softul a fost dezvoltat pentru a ajunge din urmă liderul mondial la această categorie: Adobe Photoshop.

Din start, Paint Shop Pro-ul are un minus, deoarece nu rulează pe platforma Apple Macintosh, des folosită în domeniul industriei tipografice (tehnoredactare-DTP), însă este mai accesibil la preţ decât Photoshop.

Odată cu lansarea lui Corel Paint Shop Pro Photo XI (11.00), au apărut critici din întreaga lume în legătură cu numeroase bug-uri (defecte), instabilitatea programului şi folosirea intensă a resurselor calculatorului, mai ales a procesorului (CPU). Unele probleme au fost soluţionate cu varianta 11.11, însă au mai apărut disfuncţionalităţi la editarea imaginilor mari.

Ultimele versiuni Corel Paint Shop Pro Photo X1 (februarie 2007) şi Corel Paint Shop Pro Photo X2, (septembrie 2007) se instalează împreună cu programul PSIService, creat de Protexis, care rulează ascuns şi adună informaţii despre legalitatea licenţei, fiind descris de unele situri ca spyware, deoarece rămâne activ şi după dezinstalarea lui Paint Shop Pro.

img12

Noile funcţii implementate în program sunt: instrumente performante de colorare a pielii, albirea dinţilor, înlăturarea efectului de "ochi roşii"; "Smart Photo Fix" analizează imaginile şi propune modificările ce ar trebui aduse; "Photo Tray" sortează fotografiile ce urmează a fi trimise prin e-mail; "Photo Finder" caută şi adaugă în librărie toate imaginile de pe hard-disc; "Express Lab" ajută la prelucrarea imaginilor de la optimizarea automată până la cele mai fine ajustări; suportul pentru camera foto şi video digitală (RAW) este îmbunătăţit, utilizatorul vizualizând materiale media în 50 de formate diferite.

În legătură cu programul Corel Paint Shop Pro Photo, Compania Corel se laudă cu aplicaţia încorporată "Integrated Learning Center" ce ajută utilizatorul, indiferent de experienţă, să obţină rezultate profesionale, apropiate tot mai mult de performanţele rivalului Adobe Photoshop.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. marius spune:

    Trebuiau instrumentele mai bine descrise.
    …si mai ales efectele, comparativ cu alte prg.!
    Nu m-ai convins sa-l cumpar :)) .

  2. Ioachim Gherman spune:

    Acesta este numai o prezentare generala a programului Corel Paint Shop Pro Photo, cam ce stie sa faca si cu se se mananca. In timp, voi scrie mai detaliat, la fel cum public in cazul programului QuarkXPress. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *