Noţiuni utile despre fişierele PDF


De aici putem descărca gratuit şi instala pe calculator, programul Adobe Reader, care ne permite să vizualizăm documente PDF (Portable Document Format = format portabil de documente).

Cu fişierele în format PDF se pot transmite informaţii şi date, în care conţinutul acestora nu se modifică la transferul între diferite calculatoare, sau la listarea pe orice imprimantă. Utilizări ale documentelor în format PDF se găsesc în formularele interactive, care pot fi completate, clasificate şi apoi stocate într-o bază de date complexă.

img21

De cele mai multe ori, fişierele au extensia PDF. Pe platforma Macintosh, nu este obligatoriu să le găsim cu această terminaţie, însă dacă se păstrează, documentul poate fi folosit pe toate platformele existente: Windows, Macintosh, Unix etc. Oricum, astăzi, aproape toate softurile sunt lansate împreună cu Adobe Acrobat, pentru a putea crea, edita şi vizualiza fişierele de acest fel.

Conform Wikipedia, utilizatorul poate folosi una din aplicaţiile existente pe piaţă, în funcţie de sistemul de operare pe care lucrează, pentru a crea, vedea şi converti fişierele în format PDF.

Softurile compatibile cu toate platformele existente sunt: Adobe Acrobat, Adobe FreeHand, Adobe Illustrator, Ghostscript, Inkscape, OpenOffice şi Pdftk care creează documente PDF; Adobe Reader şi Foxit Reader ce vizualizează; şi PdfTex, pstoedit şi XeTex care convertesc fişierele.

Pe platforma Microsoft Windows întâlnim la crearea documentelor: CutePDF Professional, Ecopy Desktop, Nitro PDF, FinePrint pdfFactory şi PagePlusX2. Programele Corel Draw şi Adobe InDesign conţin opţiunea "Export to PDF". Pentru vizualizare există Sumatra PDF şi Cool PDF Reader, iar pentru a converti fişierele avem ABBY PDF Transformer, CutePDF Writer, deskPDF Standard şi Professional, novaPDF, Nuance PDF Converter, PDFCreator, STDU Converter şi Zetadocs PDF.

Pe platforma Macintosh, fişierele se pot vizualiza cu programul standard de vizualizare a PDF-urilor, cu Safari şi Skim. Le putem converti cu deskUNPDF for Mac.

Pe platforma GNU/Linux/UNIX avem ca programe de creare: PDFedit şi Xournal, ca vizualizare softurile Evince, GPdf, gv de la Ghostscript, KPDF, Okular, Xpdf şi ePDFView, iar convertirea se realizează cu programul CUPS.

În cazul în care utilizatorul lucrează cu programe ce nu oferă suport pentru formate PDF, la opţiunea de imprimare (Print) trebuie să existe instalată o imprimantă virtuală de tip Adobe PDF sau un driver de imagesetter (Lino Herkules, Agfa Avantra etc) cu opţiunea PRINT TO FILE pentru a genera un fişier Postscript. Orice fişier postscript se poate distila cu Adobe Acrobat Distiller, pentru a fi vizualizat apoi, cu Adobe Reader.

img20

Avantajele fişierelor PDF sunt: compatibilitatea pe toate platformele: Windows, Macintosh, Unix etc.; compactarea acestora, ele suportând o mulţime de compresii sofisticate pentru a ocupa puţin spaţiu pe hard disc şi pentru a fi transmise prin e-mail, telefon, messenger etc.; pot conţine elemente multimedia: filme, sunete, legături (links) spre adrese e-mail sau pagini web, comentarii la text, note etc.; au opţiunea de a securiza conţinutul care poate fi deschis, copiat, editat sau imprimat numai pe bază de parolă, şi nu în ultimul rând, documentele pot fi listate atât pe o imprimantă ieftină cu jet de cerneală, cât şi pe imagesetter (maşină de imprimare pe film tipografic a separaţiilor de culoare) pentru a fi tipărite. De menţionat că fişierele PDF trebuie optimizate în funcţie de aparatul cu care urmează a fi imprimate (o mulţime de opţiuni depind de calitatea finală a lucrării).

Printre dezavantaje amintim: în arhivarea datelor, uneori utilizatorul nu găseşte cuvintele sau expresiile căutate; este mult mai eficientă publicarea pe internet a unui document HTML decât a unui fişier PDF; din punct de vedere calitativ, în domeniul tehnoredactare-DTP este utilizat mai des formatul EPS, în defavoarea PDF-ului; la editarea documentelor, câteva modificări se pot face, însă este imposibil adăugarea sau mutarea paragrafelor/imaginilor în fişierul PDF existent deja. De asemenea, la generarea PDF-urilor pot apărea probleme cu fonturile, mai ales la limbile în care sunt folosite diacritice, acestea nefiind redate întotdeauna corect în formatul final.

Fiecare fişier PDF conţine o completă descriere a textelor, imaginii şi graficii, informaţie ce poate fi trimisă oricui şi imprimată oriunde în lume, fără a permite modificări în conţinut.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. dalila spune:

    Am 55 de ani si acum invat ca un copil de 10 ani!!! Explicatia este limpede si lamuritoare!!! Destepti mai sunteti!!! Pt. mine a fost „EVRIKA”!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *