Managere pentru tipurile de fişiere


O luăm puţin mai pentru începători. Un tip de fişier are de regulă asociate mai multe acţiuni: deschidere, editare, redare (în cazul fişierelor media)… Aceste asocieri permit ca de exemplu un dublu click pe un fişier DOC să îl deschidă în MS Word. Uneori se poate să doriţi o "reglare" mai fină a acţiunilor pentru un anumit tip de fişier. Sistemul de operare Windows permite nativ aşa ceva. În Windows XP mergem în Explorer la Tools, Folder Options şi tabul File Types. Vedeţi mai jos o captură demonstrativă: se poate uşor schimba icoana asociată acelui tip de fişier şi modifica acţiunile asociate.

img147

Dar în Windows Vista? Nu, nu se găseşte în meniul din Explorer. Puteţi ajunge însă din Explorer şi, de exemplu în modul clasic de vizualizare, alegeţi Default Programs (Programe implicite) şi apoi Associate a file type or protocol with a program (Asociere tip fişier sau protocol cu un program). O cale ceva mai rapidă ar fi din Explorer să daţi direct (în XP şi Vista deopotrivă) click dreapta pe un fişier, să alegeţi Properties şi apoi în tabul General să daţi click pe butonul Change (Modificare).

Dacă preferaţi să apelaţi la un program pentru aşa ceva, unul dintre cele mai simpluţe este Types. Vă afişează lista tipurilor de fişiere şi pentru fiecare puteţi să faceţi diverse manipulări.

img148

O alternativă este FileTypesMan, care nu necesită nici o instalare şi care este la fel de simplu de folosit. Nu am testat, dar vă poate ajuta şi Creative Element Power Tools. Sunt câteva exemple… Succes!

img149


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *