Shadowbox a sărit la 2.0


CU PĂRERE DE RĂU, articolul de mai jos nu demonstrează corect lucrurile sub IE (în FF şi Opera merge perfect). Problema e un conflict între tema WP ce o folosesc şi Shadowbox, conflict la care nu am reuşit (încă?) să îi dau de cap. (Dacă cineva are geniul de a rezolva conflictul, dau o bere.)

Am scris în aprilie despre Shadowbox şi revin astăzi din două motive. Mai întâi pentru că acum câteva zile, la 10 iulie mai exact, a ieşit Shadowbox 2.0 (final release – vezi anunţul), o versiune care a corectat o serie de erori, aducând şi câteva noutăţi. Personal mi se strânge inima de fiecare dată când un script vine cu o versiune nouă: cât de mult trebuie să modific în vechiul cod? E şi cazul jQuery: mă bucură orice versiune nouă, dar de fiecare dată am emoţii verificând dacă vreun (sub)script nu cumva nu mai e compatibil cu noua versiune. Webmasterii ştiu bine ce epopee poate să însemne o schimbare de versiune. La un proiect unde folosesc jQuery şi Shadowbox le-am actualizat pe amândouă şi, deşi a durat vreo 10-15 minute, până la urmă totul a mers bine. Cu alte cuvinte ceea ce vreau să spun este că dacă aţi folosit şi până acum Shadowbox, versiunea 2.0 nu se poate "instala" doar suprapunând fişierul.

De fapt una dintre noutăţi este chiar modalitatea de descărcare a scriptului. Acum puteţi să vă "compilaţi" propria versiune de Shadowbox, indicând ce adaptori folosiţi (eu merg cu jQuery, dar poate fi şi standalone), ce limbă (da, da!!! şi puteţi selecta româna, anumite mesaje – tooltips în general – fiind acum în română), şi ce elemente să folosească player-ul (adică doar imagini? şi filme? şi flash?). La final, cu un click pe Build it! veţi putea avea "kitul" customizat pentru Shadowbox. Acum acest fişier JS trebuie folosit în parteneriat cu nişte skin-uri. De fapt pentru moment există doar unul, şi puteţi eventual copia imaginile direct acolo unde este şi skin.css (păstrând structura directorului). În fine… cu puţină muncă veţi putea trece la Shadowbox 2.0. Dacă nu aţi folosit versiunea anterioară va fi şi mai simplu 🙂 . Porniţi de la zero şi gata.

Am spus la început "două motive". Care e al doilea? Al doilea e că m-am decis să includ Shadowbox (cu jQuery) în CNet.ro, pentru că astfel voi putea mai uşor să afişez diverse lucruri: imagini, coduri, clipuri video, pagini web… Demonstrativ vedeţi câteva fotografii făcute recent la Bratislava, unde sunt destule statui… ciudate.

Când aveam ceva de arătat am folosit până acum iframe. Acum pot folosi Shadowbox de exemplu pentru a vă recomanda un script jQuery ce implementează binecunoscutul joc cunoscut de memorie. Click aici. Scriptul îl găsiţi aici.

Vă amintesc că Shadowbox acoperă o sferă largă de posibilităţi de afişare „deasupra”. Nu doar imagini sau pagini web ci şi diferite formate video (avi, wmw, sau din surse celebre precum YouTube şi Google Video), precum şi flash (flv, swf). Iată la final o demonstraţie cu un clip YouTube simpatic.

PS: Dacă citiţi pe RSS articolul acesta nu vă miraţi că linkurile duc nu ştiu unde, fără efectul Shadowbox. Haideţi pe sit să citiţi articolul!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Dever spune:

    Fara un CTRL+F5 nu a mers initial … ceva caching pe undeva probabil.
    Faine pozele 😉


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *