Site-uri româneşti cu şi despre WordPress


De mult nu s-a mai scris pe Cnet.ro exclusiv despre bloguri româneşti. Multe nici nu ar fi mai fi de adăugat celor amintite în alte materiale şi comentarii dacă luăm în considerare că majoritatea bloggerilor încă nu au ajuns la o maturitatea în comunicare (vezi limbajul grosolan) şi prezentare. Însă sunt şi semne bune (mai ales văzând vârstele celor prezentaţi mai jos) şi eu mă voi referi de fapt doar la unele care folosesc şi încearcă să dezvolte din proprie iniţiativă tutoriale, teme şi pluginuri pentru WordPress.

image

Primul site care îmi apare interesant este cel a lui Eugen P. Îl las pe el să îşi prezinte blogul citând din Despre blog: "Acest blog se doreşte a fi un ajutor pentru acei dintre voi care nu au cunoştiinţe tehnice prea vaste, dar au ceva de spus prin intermediul unui blog. … eu îţi voi explica doar cum să îţi instalezi o platformă de blogging, cum să o modifici pe placul tău, cum să instalezi pluginuri utile şi multe, multe altele." Spre exemplificare dau şi două link-uri spre două articole sugestive: Schimbă userul default admin in wordpress şi Catch all email pentru domeniul tău.

Pornind de la un alt articol al lui Eugen am ajuns la blogul lui Staicu Ionuţ-Bogdan. Acesta se descrie ca "Freelancer, Front-End Developer şi Veşnic nemulţumit". Eu zic că are de ce să fie mulţumit dacă urmărim biografia sa (a început ca mecanic electrician auto şi acum e ceea ce este) şi mai ales articolele sale despre WordPress, Software, jQuery etc.. De remarcat sunt temele proprii (vezi aici, în special Wordnewz ca temă semi-premium poate fi o alternativă pentru mulţi) şi încercările sale într-ale tutorialelor video (vezi aici). Ionuţ-Bogdan oferă şi o variantă în limba engleză a site-ului său.

image

Trecem acum la site-urile în limba engleză, căci se pare că unii doresc să se adreseze unui public mai larg, poate mai selectiv, mai versat tehnic şi mai cu dare de mână (rog a nu se înţelege ca critică). Blogsessive.com este un proiect al lui Alex Cristache care se ocupă de promovarea unor Blogging Tips şi Blogging Tools, desigur incluzând platforma WordPress. Între acestea figurează de ex. şi o temă proprie, Simple Balance (cu 3 columne, cu suport pentru widgeturi, validă XHTML şi CSS, actualizată pentru ultima versiune WP 2.5).

Un alt site al unui tânăr român specializat pe teme WP este Dailywp.com. Nu se reuşeşte o actualizare zilnică (după cum ne spune numele site-ului), însă temele prezentate sunt foarte atrăgătoare din punct de vedere vizual şi au şi niste extra-uri incluse, care le ridică nivelul calitativ (totodată trebuie amintit şi faptul că unele sunt comerciale). Acelaşi Sorel Mihai a pornit anul trecut Tehnic.net, citez din descriere "un blog nişat pe probleme tehnice, domeniu de obicei străin utilizatorilor, care de obicei se dovedesc a fi foarte buni în a utiliza tehnicul". Un articol interesant este de ex. cel despre Cum îţi faci tema?. Se pare că la ora actuală domeniul aparţine altcuiva, articolele noi sunt tot mai rare.

Tot cu teme WP se ocupă şi site-ul unui blogger din Republica Moldova, WPzoom.com. Remarcabile colecţiile prezentate, între altele se distinge 45+ Free Premium WordPress Themes with Magazine or Grid Layout.

image

Tache Mădălin are un blog pe care prezintă mai mult informaţii de ordin personal, îl amintesc însă pentru că a avut o încercare cu o temă, Xmasro, şi în special pentru traducerile în limba română a două plugin-uri WP relativ cunoscute, wordtube şi WP Ajax Edit Comments.

La final mai amintesc un director de teme WP în limba română şi un forum în limba română, în care poate unii dintre dvs. găsesc noi idei sau soluţii la problemele lor (dacă nu, nu uitaţi, şi noi mai suntem pe aici 🙂 ).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Staicu Ionut spune:

  Electrician auto. Nu mecanic 😀 .

 2. Eugen spune:

  Mulţumiri de review.

 3. madalin spune:

  Tzam de amintiri… Am fost ocupat cu niste examene si de-aia am lasat-o moale… Dar mai sunt cateva chestii care or s-apara in curand legate de WordPress.

 4. Sorel spune:

  Mulţumesc şi eu! Tehnic.net e vândut de mult şi ştiu că am gafat-o cu domeniul pentru dailywp 😛 .
  Mulţumesc din nou.

 5. POPSOR ALIN spune:

  Interesante site-urile citate. Poate candva,o sa ajunga si blogul meu sa aiba mai mult decat un cititor fidel,adica eu. Succes in continuare!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *