Coduri QR


La începutul anului am fost surprins să văd între articolele unui ziar pe care îl citesc regulat (Welt Kompakt) nişte imagini mici cu diferite pătrăţele, punctuleţe şi liniuţe. Curios din fire am căutat imediat explicaţiile aferente. Astfel am dat de codul QR (prescurtare din limba engleză quick response = răspuns rapid).

clip_image002

Iniţial acesta a fost dezvoltat în anul 1994 pentru a marca nenumăratele piese necesare fabricării unei maşini marca Toyota. Firma Denso Wawe, deţinătoarea licenţei, îl oferă sub licenţă gratuită, în Japonia fiind folosit pentru aproape orice (înlocuind mai cunoscutul cod cu bare, unidimensional), chiar şi de către oficialităţi pentru acordarea de vize cetăţenilor străini. Simplitatea şi posibilităţile multiple şi superioare (date de afişarea bidimensională şi de siguranţa sporită, de ex. cu doar 30% din cod încă se mai pot reconstitui datele) fac să fie folosit deja şi în Europa. În cazul ziarului amintit, prin fotografierea codului asociat unui articol cu ajutorul unui telefon mobil sau al unui PDA şi prin intermediul legăturii internet ajungeţi la informaţii suplimentare despre conţinutul articolului. Un exemplu concret: Dacă un articol propune spre discuţie ultimul album Radiohead (pentru că Radu a amintit formaţia într-un articol anterior) atunci prin scanarea codului ajungeţi la site-uri web cu mai multe informaţii legate de artişti, chiar şi la pagina de download. Desigur că trebuie să aveţi instalat un reader pe telefonul mobil, cele mai noi îl au deja preinstalat. Oferta de aplicaţii este mare, amintesc aici doar câteva site-uri care le oferă spre descărcare: Kaywa, QuickMark Mobile Barcode, BeeTagg Multicode Reader, Qruzer Reader, Active Print.

Citirea şi folosirea unui astfel de cod intră în categoria a ceea ce se numeşte Mobile Tagging. Se deosebeşte între Commercial Tagging (folosirea codului în scopuri comerciale, în cadrul unor articole din ziar, pentru a marca un produs sau pentru reclame, de ex. pe afişe pentru a fi citit şi a redirecţiona doar prin simpla sa fotografiere spre informaţii concrete asupra evenimentului, spre adresa web), Public Tagging (pentru accesarea directă a unor adrese web ale instituţiilor publice, pentru descrierea unui drum, link-uri spre articole din Wikipedia) şi Private Tagging (cărţi de vizită cu date de contact detaliate, link-uri spre bloguri personale, alte posibilităţi de interacţiune socială).

Tocmai pentru ultima formă de utilizare doresc să amintesc aici câteva generatoare de coduri QR: QR Code Kaywa (pe acesta l-am şi testat personal, vezi captura), QR Code Generator, BarShow, Mobile Barcoder (extensie Firefox).

clip_image004

Utilizarea lor este extrem de simplă. De regulă puteţi introduce un scurt text, indica o adresă web, un număr de telefon sau un SMS, alege mărimea viitorului cod şi să generaţi codul. Sub forma unei imagini în format PNG îl puteţi descărca pe calculatorul sau mobilul personal sau sub forma unui link aveţi posibilitatea inserării sale în pagina dvs. web.

Dacă doriţi să aflaţi ce reprezintă codul din imaginea de la începutul articolului, utilizaţi decodorul online oferit aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Un serviciu web care ofera carti de vizita pentru telefoane mobile si care suporta aceste coduri QR este accesibil in limba engleza la urmatoarea adresa: (click) aici. Atentie: serviciul necesita inregistrare (gratuita).

 2. jürgen.toth spune:

  Un generator de (bar)coduri online şi gratuit este accesibil la pagina următoare: http://www.terryburton.co.uk/barcodewriter/generator/
  Este oferit şi un script prin care această facilitate poate fi implementată în propriile site-uri.

 3. jürgen.toth spune:

  Coduri QR pot fi generate şi la pagina următoare: http://qr.tugraz.at/MakeQRCodes.shtml
  Microsoft oferă la rândul lor ceva asemănător codurilor QR sub numele de „tag”, mai multe informaţii aici: http://tag.microsoft.com/consumer/index.aspx

 4. jürgen.toth spune:

  Şi un alt generator de coduri QR poate fi accesat aici: http://zxing.appspot.com/generator/
  Cu acesta puteţi crea o carte de vizita personală gen cod QR.

 5. Doru spune:

  O aplicatie de generare de cod QR pentru formate vCard (carte de vizita), vEvent (eveniment), Google map, etc.: http://www.wikitools.ro/?action=qr


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *