Pano2VR: pentru imagini panoramice


Am pomenit aici în treacăt de Pano2VR şi Pano2QTVR. Aş putea să spun că cea mai bună combinaţie pentru realizarea de imagini panoramice o dă Autopano Pro şi Pano2VR. Primul se descurcă excelent să lipsească imaginile, al doilea să transforme imaginea panoramică într-un format interactiv, flash sau quicktime movie, bun de pus pe web. Din păcate ambele programe sunt comerciale şi ambele nu sunt tocmai ieftine. Dar dacă e vorba de mai mult decât o pasiune trecătoare, investiţia ar putea să merite. Aş dori să vă "vorbesc" puţin despre Pano2VR.

img11

Subliniez: punctul de pornire la Pano2VR este o imagine panoramică deja realizată, deja cu "bucăţile" lipite. În pasul 1 indicaţi imaginea şi programul este suficient de deştept să ghicească ce tip de panoramă e (cilindrică, cub, cruce…). Dacă nu detectează corect, puteţi indica manual. În pasul 2 puteţi opta pentru punctul de plecare. În exemplul de mai jos eu am ales ca vizionarea să înceapă de la soldatul napoleonic. În pasul 3 puteţi da informaţii despre panoramă, utile dacă exportaţi în format HTML şi atunci apar indicate într-un tabel, sau dacă generaţi flash cu meniu ce include şi butonul de info. În fine, în pasul 4 definiţi hotspot-uri, adică puncte "fierbinţi" din panoramă. Puteţi selecta diverse forme pe imagine şi fie să lăsaţi doar un text, fie să asociaţi şi un link, şi atunci respectiva arie va fi clickabilă. În exemplu de mai jos vedeţi clickabil soldatul napoleonic şi apa de la fântână. Iar omul cu un picior (defect din lipirea imaginilor) e doar cu informaţie, fără link.

img12

La ultimul pas trebuie să alegeţi formatul de exportare: flash, quicktime movie sau imagine (transformation). Acest din urmă mod e bun pentru generarea unui thumbnail pentru panoramă. Ceea ce mi s-a părut extraordinar la ultima versiune Pano2VR (a trecut recent de versiunea 2.0) este că include un editor pentru bara de controale a flash-ului. Puteţi crea una de la zero sau modifica una existentă. Eu de exemplu m-am limitat să traduc în română mesajul "loading". Un bun screencast pentru a înţelege aplicaţia găsiţi aici. Merită urmărit dacă vă interesează subiectul. Acum demonstraţia. Nu uitaţi de cele 3 hotspot-uri pe care le-am definit, demonstrativ!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *