Ghid de instalare phpBB3


phpBB3 există de mult timp pe "piaţă", dar eu unul am avut decât recent ocazia de a-l instala, şi am avut grijă să fac nişte capturi pentru a le putea prezenta celor interesaţi. Pentru mulţi instalarea unui astfel de forum e o joacă de copil… articolul se adresează tuturor celorlalţi cititori 😉 . Pe situl phpBB.ro se găseşte deja un astfel de ghid de instalare, dar poate unii vor alternative de prezentare. Să o luăm cu începutul: descărcaţi mai întâi arhiva cu phpBB3 şi despachetaţi-o undeva local. Descărcaţi şi pachetul pentru limba română, care vă va ajuta dacă preferaţi româna englezei. Fişierele cu pricina trebuie să ajungă în subdirectorul language, evident într-un subdirector ro, cum sunt deja puse fişierele. Încărcaţi fişierele pe server (în rădăcină, dacă situl este de fapt un forum; sau într-un subdirector unde doriţi forumul, nu trebuie să îi spună neapărat phpbb).

img26

Încărcând situl în navigator veţi avea un "vrăjitor" (wizard) care vă va conduce pas cu pas în proceul de instalare. Nu uitaţi să alegeţi limba română din lista din dreapta-sus. Dacă nu apare înseamnă că nu aţi copiat (bine) fişierele pentru limba română. Veţi vedea în acea pagină cerinţele de început. Printre altele citim că avem nevoie de:

 • Tipul bazei de date – baza de date pe care o veţi folosi. De regulă este MySQL, dar depinde de ce vă oferă serviciul de hosting.
 • Numele serverului de găzduire a bazei de date sau DSN-ul acesteia.
 • Portul serverului bazei de date – în majoritatea cazurilor acesta nu este necesar.
 • Numele bazei de date – Dvs aţi creat-o anterior, deci trebuie să îl ştiţi.
 • Numele de utilizator şi parola bazei dedate – datele de autentificare pentru a accesa baza de date.

Asiguraţi-vă că aţi lămurit aceste informaţii înainte să treceţi mai departe. În pasul următor se vor face unele verificări. În cel mai fericit caz totul va fi verde mai puţin la sfârşitul paginii unde se cere o intervenţie asupra unor directoare şi fişiere, mai exact cache, files, store, config.php şi images/avatars/upload. Acestea trebuie să aibă permisiuni de acces 777. Anumiţi clienţi FTP (ex: favoritul meu FileZilla, dar nu numai) permite cu un click dreapta pe folder/fişier să i se modifice permisiunile. Dacă nu, poate aveţi un panou de control (cPanel au Plesk) din care să faceţi aşa ceva. Când cerinţele minime sunt acoperite se va putea trece la pasul următor.

img27

Acum este cazul să introduceţi datele pentru conectarea la baza de date. Acestea le-aţi pregătit probabil din timp. Fiţi doar atenţi ce unde scrieţi. Dacă ceva nu aţi indicat bine vi se va semnala acest fapt şi nu veţi putea trece mai departe.

img28

Pasul următor e simplu dar esenţial: stabiliţi un nume de utilizator pentru administrator, alegând şi o parolă şi indicând şi o adresă de email. Mai apoi, dacă aţi permis scrierea la config.php, se vor scrie datele de configurare în acest fişier. Dacă nu aţi dat acces, vi se va oferi fişierul spre descărcare şi publicare manuală, via FTP. Şi uite aşa am ajuns deja la pasul 6 din 8! Se numeşte: Setări avansate. Brrrr…. Vă sperie? Din fericire în majoritatea cazurilor lăsaţi aşa cum este setat. Oricum, nu strică să citiţi – doar e în limba română – pentru a vedea dacă doriţi ceva să fie diferit de modul implicit. Reţineţi că aceste setări le veţi avea şi din panoul de administrator, deci nu e vorba de decizii pe viaţă!

img29

Urmează crearea tabelelor – nu e treaba Dvs, se ocupă "instalatorul" şi ajungeţi la mesajul de final. Veţi fi felicitat şi vi se va atrage atenţia asupra două opţiuni: convertirea unui forum existent (versiunea 2.x) sau pornirea cu noul forum. De asemenea veţi fi rugat să ştergeţi directorul install. Dacă aţi făcut totul bine veţi ajunge mai departe la panoul administratorului, care arată ca mai jos. Totul în română, bine grupat… Trebuie să recunosc că îmi place cum arată, se mişcă şi funcţionează phpBB3. Despre noutăţile aduse de versiunea 3 faţă de versiunea 2 scriam acum un an, aici. Sunt multe lucruri în mod fericit aduse de această versiune 3, iar eu aş pune pe primul loc introducerea ataşamentelor şi modul mai complex de controlare a discuţiilor, avertismente şi celelalte.

img30

Nu a fost greu, nu? Dacă aveţi probleme cu instalarea vă recomand să apelaţi la comunitatea phpBB.ro, şi nu neapărat la noi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. Roxyka spune:

  Hehe…. m-a ajutat mult tutorialul. 😀 Merci mult.

 2. seby spune:

  Bun tutorialul, dar cum incarcam fisierele pe server: este program ceva sau?

 3. radu.capan spune:

  Un client FTP gen FileZilla.

 4. Boboc Nicusor spune:

  M-a ajutat mult de tot! Multumesc!

 5. catalin spune:

  Cum adaug meta tag?

 6. Stefan spune:

  Va rog ajutati-ma… Nu stiu cum sa incarc fiserele pe server… Nu stiu sa folosesc FileZilla.

 7. DgL spune:

  Pentru a incarca fisierele foloseste metoda clasica

  My computer si la Adresa treci ftp://userftp@numedomeniu.domeniu
  Eu nu folosesc FileZilla si ma descurc de minune asa

 8. Razzor spune:

  Un tutorial de exceptie. Rar se gasesc astfel de persoane care sa explice excelent un astfel de tutorial. Multumim creatorului.

 9. florentin spune:

  nu pot sa trec mai departe la baza de date nu merge nu am niciun buton decat testeaza din nou uite asa imi scrie:
  Versiune PHP şi setări
  Necesar – Trebuie să aveţi cel puţin versiunea 4.3.3 a PHP pentru a putea instala phpBB. Dacă safe mode este afişat mai jos, instalarea PHP va rula în acest mod. Acest fapt va impune limitări administrării la distanţă şi altor funcţionalităţi similare.

  Versiune PHP >= 4.3.3:
  Da
  Setarea PHP register_globals este dezactivată:
  phpBB va rula în continuare dacă această setare este activată, dar dacă este posibil, este recomandat ca register_globals să fie dezactivată din motive de securitate.
  Da
  Setarea PHP allow_url_fopen este disponibilă:
  Opţional – Această setare este opţională, oricum anumite funcţii phpBB ca avatarele la distanţă nu vor funcţiona corect fără ea.
  Nu
  Funcţia PHP getimagesize() este disponibilă:
  Necesar – Pentru ca phpBB să funcţioneze corect, funcţia getimagesize trebuie să fie disponibilă.
  Da
  Suport PCRE UTF-8:
  phpBB nu va rula dacă instalarea PHP nu este compilată cu suport UTF-8 în extensia PCRE
  Da
  Verificare extensie mbstring
  Necesar – mbstring este o extensie a PHP ce oferă funţii şiruri multibyte. Anumite funcţionalităţi ale mbstring nu sunt compatibile cu phpBB şi trebuiesc dezactivate.

  Funcţia overloading:
  mbstring.func_overload trebuie să fie 0 sau 4.
  Da
  Codarea transparentă a caracterelor:
  mbstring.encoding_translation trebuie să fie 0.
  Da
  Conversia caracterelor HTTP specificate:
  mbstring.http_input trebuie să fie pass.
  Nu
  Conversia caracterelor HTTP generate:
  mbstring.http_output trebuie să fie pass.
  Da
  Baze de date suportate
  Cerinţe – Trebuie să aveţi suport pentru cel puţin o bază de date compatibilă cu PHP. Dacă niciun modul al bazei de date nu este afişat ca fiind disponibil, ar trebui să contactaţi provider-ul hostului sau să revizuiţi pentru ajutor documentaţia relevantă de instalare a PHP.

  Firebird:
  Nu este disponibil
  MySQL cu extensie MySQLi:
  Disponibil
  MySQL:
  Disponibil
  MSSQL Server 2000+:
  Nu este disponibil
  MSSQL Server 2000+ via ODBC:
  Nu este disponibil
  MSSQL Server 2005+ [ Nativ ]:
  Nu este disponibil
  Oracle:
  Nu este disponibil
  PostgreSQL:
  Nu este disponibil
  SQLite:
  Disponibil
  Module opţionale
  Opţional – Aceste module sau aplicaţii sunt opţionale. Totuşi, dacă ele sunt disponibile, acestea vor activa funcţionalităţi suplimentare.

  Suport compresie zlib [ gz, .tar.gz, .zip ]:
  Disponibil
  Suport FTP la distanţă [ Instalare ]:
  Disponibil
  Suport grafic GD [ Confirmare vizuală ]:
  Disponibil
  Suport XML [ Jabber ]:
  Disponibil
  Suport Imagemagick [ Fişiere ataşate ]:
  Nu se poate determina locaţia. Dacă ştiţi că Imagemagick este instalat, puteţi specifica mai târziu locaţia în cadrul Panoului de administrare
  Fişiere şi directoare
  Obligatoriu – Pentru ca phpBB să funcţioneze corect trebuie să poată accesa sau scrie anumite fişiere sau directoare. Dacă vedeţi mesajul “Nu a fost găsit” trebuie să creezi fişierul sau directorul relevant. Dacă vezi “Nescriibil” trebuie să schimbi permisiunile fişierului sau directorului pentru ca phpBB să le poată scrie.

  cache/:
  Găsit, Poate fi scris
  files/:
  Găsit, Poate fi scris
  store/:
  Găsit, Poate fi scris
  Fişiere şi directoare opţionale
  Opţional – Aceste fişiere, directoare sau permisiuni nu sunt necesare. Rutina de instalare va încerca să folosească o varietate de tehnici pentru a le crea dacă ele nu există sau nu se poate scrie în ele. Oricum, prezenţa acestora va accelera instalarea.

  config.php:
  Găsit, Poate fi scris
  images/avatars/upload/:
  Găsit, Poate fi scris

  Va rog sa ma ajutati .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *