Prelovac.com: Despre WordPress şi nu numai


Dacă în ultimele zile ştirile aduc informaţii mai mult negative despre o anumită persoană din Serbia, eu vă propun astăzi o ştire pozitivă: Un blogger din Serbia oferă resurse WordPress de nota 10. Este vorba de Vladimir Prelovac, de profesie inginer software, în ultimul timp însă preocupat de dezvoltarea de servicii WP şi SEO.

image

Pentru început amintesc tema folosită de site-ul Prelovac.com. Această temă, Amazing Grace, este oferită gratuit spre descărcare. Deşi organizată pe trei columne, ea place ochiului, este foarte curată, liberă de accesorii inutile. Mai enumăr şi alte proprietăţi ale ei: validă XHTML şi CSS, optimizată pentru încărcare rapidă, nu utilizează JavaScript, suportă widget-uri şi gravatare, pagină eroare 404 customizată ş.a. Un atuu în plus este dat de posibilitatea prelucrării interfeţei prin oferirea fişierului psd (Radu foloseşte tema schimbată pentru site-ul Cutia media).

Să trecem acum la plugin-uri. Dacă vă amintiţi, acum două săptămâni v-am prezentat o mulţime de plugin-uri angrenate într-o competiţie cu premii. Deliberat am lăsat la o parte tocmai pe cele dezvoltate de către Vladimir Prelovac, mai ales că unele dintre ele au şanse reale de a ieşi învingătoare şi merită o prezentare separată.

image Într-o ordine aleatorie încep cu WP Wall, un plugin ce permite crearea şi afişarea în sidebar a unor scurte comentarii sub forma unui un mic chat. Comentariile vor apare mai mult sau mai puţin instantaneu în sidebar, desigur doar dacă permiteţi dvs. aceasta (dacă nu aveţi bifată funcţia de moderare a comentariilor). Instalarea plugin-ului este foarte simplă, printr-un widget, pentru cei care au o temă care nu suportă widget-uri este oferit un cod pentru inserarea în sidebar sau într-o pagină separată (<?php  if (function_exists('WPWall_Widget')) WPWall_Widget(); ?>). Sunt suportate diferite setări: schimbarea denumirii, stabilirea numărului de comentarii afişate (max. 25), acceptarea comentariilor doar din partea user-ilor înregistraţi, afişarea link-ului pentru feed-uri RSS.

Dacă site-ul dvs. are o listă cu link-uri favorite (Blogroll) atunci v-ar putea interesa şi următorul plugin: Live Blogroll afişează utilizând Ajax cele mai noi articole din site-urile pe care le recomandaţi.

SEO Smart Links şi SEO Friendly Images sunt două plugin-uri care fac ceea ce ne spune numele, ele optimizează paginile dvs. pentru cititori şi pentru motoarele de căutare. Primul crează automat legături spre pagini şi articole pornind de la anumite cuvinte cheie. Al doilea adaugă tuturor imaginilor atributele ALT şi TITLE făcându-le valide XHTML şi uşurând astfel munca de căutare.

Următorul plugin poate aduce o notă de culoare în fiecare site, este vorba de Snazzy Archives. Acesta oferă posibilitatea creării unei arhive a site-ului într-un mod mai deosebit, cu capturi de imagini, cu suport pentru diferite layout-uri şi efecte (folosind librăria jquery), exemple: Layout 1, Layout 2, Special FX 1 Carousel şi Special FX 2 Snazzy Space. După activarea plugin-ului, creaţi o pagină nouă (de exemplu cu titlul Arhiva), introduceţi codul <!--snazzy-archive--> şi salvaţi pagina. Informaţii detaliate găsiţi pe pagina plugin-ului, inclusiv un template pentru crearea unui nou fişier php în directorul temei folosite.

image 

Mulţi dintre noi după instalarea şi activarea unui plugin caută pagina cu setările pe care le implică acesta. Deseori nu o găsim. Plugin-ul Show Me Options doreşte a simplifica sau mai bine zis a ne scuti de această căutare adăugând un link imediat lângă butoanele de Activare/Deactivare de pe pagina cu plugin-uri.

Smart Youtube a fost amintit şi prezentat deja aici.

Celor care testează deseori câte o temă nouă se adresează Theme Test Drive. Odată activat acest plugin, administratorul poate vizualiza teme noi fără ca vizitatorii site-ului să se simtă ofensaţi la vederea unei pagini de eroare sau să guste neaşteptat din surpriza ce îi va aştepta în viitor.

Plugin Central uşurează munca celor care au multe site-uri dezvoltate cu WP. El permite instalarea şi update-ul automat al plugin-urilor. Este suportat doar de la versiunea WP 2.5 în sus.

image

La afişarea rezultatelor unei căutări pe un site sunt oferite de regulă doar articolele corespunzătoare cuvintelor cheie. Category Search adaugă la rezultatele căutării şi numele categoriilor.

Ultimul plugin, Entrecard Me!, poate fi util celor care folosesc serviciul Entrecard.com (aici găsiţi şi descrierea sa).

La final doresc să subliniez faptul că Vladimir Prelovac oferă pe site-ul său informaţii şi tutoriale foarte detaliate şi convingătoare pentru plugin-urile sale iar pe lângă plugin-urile numite el mai publică şi alte articole privind WP, de ex. legate de securitatea WP sau de aspecte SEO. Revenind la titlul Despre WordPress şi nu numai, pentru a-l justifica mai adaug un link spre un articol cu imagini drăguţe.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Vladimir spune:

    I just got the pingback from your site, and although I do not understand a word of it I see it is a pretty big evaluation of my work. I only hope it is positive 🙂 .

  2. radu.capan spune:

    Yep, very positive. Great work!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *