Instalarea unui MOD în phpBB3


Să recapitulăm puţin. Am încercat în ultima săptămână să vedem câteva aspecte de bază legate de phpBB3: instalarea forumului, actualizarea lui şi instalarea unei teme. Ce element de bază ar mai lipsi? Instalarea unui MOD. De fapt MODX, după cum poartă numele mod-ificările începând cu versiunea 3. Nu mă pot abţine să nu fac o comparaţie cu pluginurile WordPress. În WordPress lucrurile sunt (tot mai) elegante: copiezi un plugin într-un director special, îl activezi, ba de câteva luni se poate şi actualiza singur! Nu la fel stau lucrurile cu phpBB3. Sincer, mă aşteptam ca la vârsta venerabilă a acestui instrument mod-urile să fie ceva mai elegant de instalat.

img

În schimb instalarea unui mod poate să fie o sarcină de la uşoară la foarte dificilă. Trebuie să spunem că sunt mod-uri şi mod-uri. De regulă operaţiunile pe care le presupun sunt: 1) copieri de fişiere (din arhiva zip a mod-ului, pe server); 2) modificări de fişiere (se indică ce fişier, ce cod trebuie să cauţi şi cu ce să îl înlocuieşti); 3) modificări de drepturi (mai rar, dar uneori unele mod-uri cer modificarea unor drepturi pe directoare sau fişiere); 4) modificări ale structurii bazei de date (tot rar, dar uneori e nevoie de comenzi MySQL). Tocmai pentru a preveni asupra operaţiunilor necesare, galeria de mod-uri de pe situl oficial al phpBB oferă la finalul căsuţei de prezentare două informaţii esenţiale: Complexity şi Time. La complexitate veţi vedea operaţiile necesare (nu aţi folosit MySQL până acum? atunci atenţie la acele mod-uri… poate vă ajută un prieten mai priceput). Cât priveşte timpul, acolo am constatat o mare… subiectivitate. Evident, depinde de la om la om dacă 10 paşi îi face în 3 minute sau 10 minute, dar oricum, e un indicator bunicel.

img1

De ce nu îmi place mie modul de operare al mod-urilor? Modificarea manuală a fişierelor (şi mă refer nu a fişierelor template, ci ale celor din esenţa phpBB-ului, gen functions.php) se pierde la actualizare (upgrade), ceea ce înseamnă că trebuie să ţii minte (eventual un fişier text unde să notezi, sau un director pentru mod-uri în care să ţii arhivele originale) ce ai modificat. Desigur, poţi face (şi trebuie să faci) backup la fişiere înainte de actualizare, dar mod-urile oricum se pierd, căci cine poate ţine minte după câteva luni la ce linie ce a modificat? Sistemul WordPress de mod-uri (pluginuri) merge pe o cu totul altă filosofie. Evident şi acolo poţi interveni pe cod (şi aşa făceam într-o vreme, acum vreo 2 ani), dar arhitectura actuală a pluginurilor se bazează pe evenimente, permiţându-ţi să intervii cu propriul cod înainte ca (sau după ce) WP să facă una sau alta.

Când am descărcat primul MODX spre instalare am fost bucuros să văd acolo un fişier install.xml. Mi-am zis: măi, să vezi că totuşi e cu instalare! De fapt acel fişier XML este doar un manual mai estetic aranjat (deschideţi cu IE) ce explică instalarea respectivului MODX (vedeţi mai jos). Detalii mai multe despre paşii instalării găsiţi aici, respectiv aici. Succes!

img2


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. DaBoss spune:

    Mercy frumos de tutorial, pe mine chiar m-a ajutat. :X

  2. WBC spune:

    Deja tot ce ati scris dvs mi s-a parut mult, dar sa mai instalez un mod.
    Problema sta in felul urmator, am luat vreo trei moduri de pe phpbb (Quick Reply, Tag [left,center,right] si Public Poll) pentru phpbb3 desigur. Cam in cat timp si cat de greu este pentru un incepator (asa ca mine) sa instaleze aceste moduri pe un forum ?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *