PhotoZoom şi DeepZoom


Ştiu că subiectul este ceva mai vechi, dar mă gândesc că o menţionare merită, mai ales în speranţa că astfel de produse se vor înmulţi şi "lipi" chiar de siturile mari ce oferă hosting pentru fotografii. E vorba în primul rând de PhotoZoom, "un sit experimental dezvoltat la Microsoft, ce foloseşte tehnologia DeepZoom prezentă în Silverlight 2 Beta 2 pentru a crea albume foto din fotografiile publicate de utilizatori". Dacă veţi vizita situl (depinde când o faceţi… s-ar putea să dispară sau să devină un proiect solid) veţi fi uimiţi de simplitatea lui (tinzând spre banalitate şi urâţenie).

img20

Poţi să îţi defineşti albume şi în albume să încarci fotografii. Nu sunt puse la dispoziţie prea multe instrumente, dar se poate importa din fluxuri RSS aşa că eu am profitat să fac testele cu nişte albume găzduite de Google via Picasa Web Albums. Indici feed-ul şi aştepţi ceva timp importul. Apoi poţi vedea fotografiile în două moduri: primul e cel clasic, cu fotografiile independente; al doilea solicită să aveţi instalat Silverlight (un fel de Flash, dar de la Microsoft… vreţi nu vreţi, în timp veţi avea nevoie de el). În acest al doilea mod, fotografiile sunt unite ca într-un tablou mare, imaginile fiind iniţial mai neclare pe măsură ce se încarcă fiind mai clare. Apoi, a la PDF-uri, puteţi cu mouse-ul să trageţi "foaia" şi cu scroll-ul mouse-ului să intraţi în adâncime, văzând fotografiile până la rezoluţia iniţială!

De fapt aici e toată noutatea (relativă, căci mai există webaplicaţii similare): la fel cum la Google Maps puteţi intra în adâncimea unei hărţi, văzând detaliile tot mai clar, şi aici avem un mod de navigare similar. E ca şi cum ai avea pozele întinse pe o masă (pe monitor) şi te-ai apropia sau îndepărta de ele cu rotiţa de scroll sau cu butoanele plus şi minus din stânga-sus. Practic e un mod de a expune multe fotografii la rezoluţie mare într-un mod în care încărcarea are loc pe bază de interes.

img21

Dacă aveţi instalat Silverlight pe calculator atunci ceea ce eu încerc să descriu puteţi vedea mai jos, sau pe tot ecranul dacă urmaţi acest link. Cât despre DeepZoom, să mai spunem că există şi un program, Deep Zoom Composer, gratuit, de la Microsoft, pe care nu l-am testat însă. Acesta permite crearea unor colaje cu aceeaşi facilitate de zoom în adâncime, ce pot fi inclusiv păstrate pe PhotoZoom.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *