Jigs@w Puzzle: pentru pasionaţii de puzzle-uri


Luna trecută Jurgen îmi amintea printr-un articol de excelentele puzzle-uri ale firmei cehe Tibo. Le ştiu de mulţi ani. Ba chiar acum câţiva ani i-am propus autorului să îl ajut cu traducerea în română în schimbul unei licenţe, dar nu era interesat de adăugarea limbii române la lista de limbi "vorbite" de joc. Uite că vremurile s-au schimbat 😉 , România e în UE şi autorul a devenit în sfârşit interesat şi de versiunea română: drept urmare am câştigat o licenţă traducându-l. Limba română va fi adăugată la următoarea versiune a programului (acum e 2.34), aflată în pregătire.

img45

Ce are atât de minunat acest program? Dacă aţi văzut versiunea Java, recomandată lui Jurgen, atunci ştiţi să zicem baza, pentru că evident programul merge mai departe. Ceea ce îmi place cel mai mult la el este că se pot adăuga imagini proprii. Imaginile pot fi grupate în albume. Puteţi avea astfel bine organizate fotografiile: veţi dori poate un album cu fotografii de familie, unul cu fotografii din natură, altul cu obiecte… Evident programul vine cu diverse seturi (sunt mai multe ediţii, cu seturi diferite). Mai mult, la o imagine puteţi opta Dvs pentru câte piese să aibă: 20… sau 200… cum doriţi! Mai mult: puteţi specifica cum să fie tăiate piesele. Sunt câteva forme predefinite, dar dacă Dvs aveţi în minte un model propriu de tăiere (decupare), îl puteţi implementa în modul avansat.

Dar jocul în sine? E o plăcere! Am mai văzut jocuri de puzzle şi multe sunt atât de neinspirate (precum cele în care faci un puzzle şi dacă ai uitat o piesă acoperită de celelalte, nu mai ai ce face). Jigs@w Puzzle pune la îndemână diverse instrumente. E imaginea "fantomă", pe fundal, care ajută la reconstruire. Poţi apoi selecta grupuri de piese şi deplasa pe ecran. Poţi alinia piesele pe margine (uh, foarte practic), sau pe linii şi coloane. Dacă ai un puzzle cu sute de piese – trebuie că eşti fan înrăit al genului – atunci îţi poţi defini coşuleţe virtuale în care să pui de exemplu piesele ce par a fi de la cer, sau piesele maro, sau marginile sau mai ştiu eu ce. Nu va înlocui plăcerea rezolvării unui puzzle adevărat, dar senzaţia se apropie! Unde mai pui că nu ai nevoie de o masă pentru el… şi când închizi un puzzle se salvează astfel că mâine când îl reiei o faci chiar din punctul în care te-ai oprit. În fine, să mai spunem că puzzle-urile rezolvate pot fi expuse într-o galerie virtuală. Ideea e interesantă: în galerie te poţi deplasa cu mouse-ul sau din taste într-un spaţiu 3D. Pe locurile goale de tablouri poţi trage cu mouse-ul puzzle-urile terminate. Astfel te poţi mândri în timp cu realizările tale, invitându-i pe prieteni să le admire în această galerie 3D. Simpatică idee. Excepţional joc!

img46


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,60 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *