Fiţi stăpânul comenzilor


Nu al tele-comenzilor. Al comenzilor linie (command-line), adică a acelor comenzi pe care le scrii ca text şi care deci nu se dau din mouse sau apăsând vreun buton. Tocmai aceasta face ca nu foarte mulţi să fie prieteni cu ele. Aceasta şi pentru că de regulă aceste comenzi sunt asociate cu DOS, de care cine mai vrea să audă având Windows. Şi totuşi, există şi comenzi ce ţin de Windows, respectiv aplicaţii care lucrează cu astfel de comenzi. Exemplele sunt multe (unul la întâmplare: aplicaţiile FTP – multe acceptă comenzi linie cu diverşi parametri).

img47

Partea bună pentru cei cărora nu le plac astfel de comenzi este că li se poate asocia o minimă "interfaţă" prin intermediul scurtăturilor (short-cuts). Şi acum ajung la miezul problemei. Într-un articol de la sfârşitul lunii trecute, Ryan scria despre două programe ce oferă o paletă laaargă de comenzi linie. E vorba de Wizmo (Windows Gizmo) şi NirCmd. Să pornim la drum cu Wizmo. După descărcare cel mai înţelept pas ar fi să îl mutaţi de exemplu în C:’Windows. De ce? Pentru că aşa îl veţi putea lansa uşor, de oriunde (ca director actual mă refer), fără să indicaţi de fiecare dată calea. Astfel veţi putea cu Win+R să lansaţi rapid wizmo.exe (chiar şi fără să mai scrieţi exe; debifaţi fereastra de confirmare ce apare la prima lansare). Wizmo are un "dicţionar" de comenzi pe care îl aflaţi din interfaţa informativă a programului sau de pe situl lui. Astfel, programul poate să închidă, repornească, hiberneze calculatorul, să modifice sonorul, să închidă monitorul, să deschidă unitatea CD/DVD ş.a. Din captura de mai jos, a doua, vedeţi că acceptă chiar şi înşiruiri de comenzi. În traducere ar fi: măreşte volumul, lansează gravitonul (un screensaver inclus în wizmo) şi la ieşirea din screensaver redu sonorul. (Dacă vă va enerva sonorul ce îl face la fiecare comandă, vedeţi că este şi verbul quiet.)

img48

Cel de-al doilea program, NirCmd, nu suportă înlănţuirea comenzilor. Are însă o paletă mai largă de comenzi, pe care o găsiţi în fişierul Help sau pe situl Nirsoft. Să vedem câteva exemple:

– nircmd screensaver (lansează evident screensaverul)
– nircmd emptybin (goleşte coşul de gunoi din Windows)
– nircmd service restart MySql (reporneşte serverul MySQL – local)
– nircmd mutesysvolume 1 (taie sonorul – mute)

Programul a pornit la drum în 2003 şi de atunci autorul îi tot adaugă comenzi, inclusiv în iunie a.c. Nu toate cele noi sunt însă, din păcate, documentate. Dar numele lor sunt destul de sugestive. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *