Primul meu plugin public: altPWA


După cum probabil aţi intuit din ultimele articole, m-am decis să îmi fac public un plugin pe care l-am dezvoltat acum un an. De ce nu l-am făcut public până acum? Simplu: e atât de uşor să scrii un plugin şi să îl ţii pentru tine şi siturile tale (este deja folosit de mine sau de prieteni de-ai mei cam pe o duzină de situri), în timp ce e atât de greu să îţi pregăteşti pluginul pentru marea publicare (pe WordPress.org) şi să îl şi menţii apoi. Recunoştinţa faţă de comunitatea WP m-a făcut însă să fac pasul cel mare şi să intru şi eu în această "piaţă".

img63

Am început (subliniez, început) cu altPWA. Un nume foarte prost ales şi pe care nu l-am schimbat pentru simplul fapt că atunci când am început paşii de publicare nu credeam că îi voi şi sfârşi 😉 . În primul rând PWA vine de la Picasa Web Albums. Dar alt? Ei bine, mai întâi am scris un plugin ce folosea 100% JavaScript pentru API-ul Picasa. Apoi am scris un alt plugin, cu PHP. Deci alt vine de la… alt plugin. Pentru mine a fost un alt (plugin) Picasa Web Albums şi aşa l-am botezat în grabă altPWA şi aşa a rămas înscris.

După un an m-am hotărât deci să îl public. Mult mai deştept aş fi fost să fi făcut acest pas acum un an. De ce? Pentru că acum un an numărul pluginurilor care afişau corect galeriile Picasa era… zero. Existau pluginuri, dar nici unul nu funcţiona, în urma unor modificări API făcute de Google. Am studiat problema şi aşa s-a născut acest articol. Apoi am transformat scripul în plugin şi am început să îl folosesc pe aproape toate siturile pe care le fac în WordPress. De probă îl puteţi vedea cu Lightbox aici şi fără Lightbox aici. Am căutat să îl fac cât mai simplu. Atât de simplu încât are doar moduri de funcţionare. Dacă vom scrie într-un articol WordPress astfel:

[altpwa user=...]

Vom obţine lista albumelor Picasa ale respectivului user, toate albumelele fiind navigabile. Dacă vom scrie

[altpwa user=... album=...]

Atunci va fi afişat doar acel album (exemplu). Mai jos vedeţi în stânga afişată lista albumelor iar în dreapta afişat un album.

În fine, mai jos vedeţi alte două capturi cu modul de afişare al unei poze: deasupra (cu Lightbox) sau în pagină.

Pluginul funcţionează din cutie, adică fără setări, dar pentru pretenţioşi se pot seta diverse aspecte.

img64– Img mică – dimensiunea imaginii folosită la afişarea unui album
– Img mică mică – dimensiunea imaginii din şirul ce apare sub o imagine mare afişată în modul în pagină
– Img mare – dimensiunea imaginii mari afişate
(în paranteză fie spus, valorile nu sunt alese de mine ci impuse de API-ul Picasa: 32, 48, 64, 160 sunt pătrate, decupate deci de Picasa, iar 144, 200, 288, 400, 512, 576,640,720,800 sunt imagini nedecupate)
– Nr. linii – la afişarea unui album pe câte linii să fie
– Nr. coloane – la afişarea unui album pe câte coloane să fie
– Spaţiere – între poze
– Albume/pagină – număr de albume per pagină
– Lightbox – cu sau fără
– Spre Picasa – să se afişeze linkuri spre albumele şi imaginile originale de pe Picasa sau nu

Pluginul funcţionează în engleză şi română. Pentru română trebuie să aveţi setat WPLANG pe ro_RO în wp-config.php (dacă folosiţi un fişier mo pentru română şi nu îi spune deja ro_RO.mo atunci schimbaţi-i numele). Atenţie: nu ştiu din ce motive, dar la update fişierul cu traducerea, altpwa-ro_RO.mo nu vine corect. Sau faceţi upgrade automat şi atunci puneţi manual doar altpwa-ro_RO.mo sau manual.

Important: nu funcţionează sub PHP4!

Stau la dispoziţie – în măsura timpului liber – celor care au nevoie de asistenţă cu pluginul. Cel mai recent l-a folosit – cu succes! – Raimi pe unul din siturile de care se ocupă.

În fine, o ultimă notă: astăzi numărul pluginurilor WordPress pentru Picasa e mărişor. Le găsiţi aici. Unele implementări sunt slăbuţe, altele mult mai performante (o recomandare ar putea fi kPicassa Gallery). Pentru nevoile mele însă, altPWA se potriveşte ca o mănuşă 😉 . Dacă va fi util şi altora mă bucur.

Puteţi descărca altPWA de aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Razvan spune:

    Felicitari pentru publicarea acestui plugin.

  2. Raimi spune:

    Nu imi dau seama cat ai lucrat la el, oricum de munca serios sigur a fost, dar l-ai gandit bine si este usor de folosit si arata f. bine. Mai mult de atat se integreaza ok in site/blog si pe viitor in masura timpului tau pentru ac. plugin il poti cosmetiza si pentru cei care de exemplu au sau vor sa-si faca bloguri foto. Cu un cont in Picasa isi vor putea „aduce” pozele in asa fel incat sa le fie afisate mai artistic. Eu sincer m-am bucurat de acest plug-in inca de la aparitia lui de anu trecut in cadru inchis. LUMEA LARGA merita sa stie de el, sa-l incerce si sa-l foloseasca. Felicitari si multumiri pentru acest cadou si mult succes pe viitor la versiunile viitoare si de ce nu, la alte plugin-uri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *