AdSense pentru feed-uri: în sfârşit (!?)


E fără îndoială o zi aşteptată de mulţi: Google a lansat pentru toţi posibilitatea de afişare de reclame în fluxurile RSS. Vestea este tristă eventual doar pentru cei care urmăresc n situri prin RSS. Până acum această variantă însemna în primul rând viteză (vezi articolul fără să stai să se încarce tot designul sitului), dar şi scăparea de reclame, care tocmai ţineau de designul sitului. Primul argument rămâne evident în vigoare, dar cei care urmăreau pe RSS ca să scape de reclame… tocmai sunt în pericolul să se pricopsească din nou cu ele.

img117

Vizitatorii care vor fi nemulţumiţi să vadă reclame în feed-uri trebuie să privească însă şi din perspectiva celor care lucrează pentru conţinutul pe care ei îl citesc. Sunt multe situri (inclusiv CNet.ro) care oferă integral pe RSS conţinutul articolelor. Ce înseamnă aceasta? Cu mici excepţii (flash, iframe) cititorii nu mai au nevoie să intre pe sit pentru a-l citi. Este desigur excelent dintr-un anumit punct de vedere: acela al răspândirii materialelor scrise, al creşterii numărului de vizitatori. Dar inevitabil se simte în parte şi clickuri: un abonat ce te citeşte pe RSS luni întregi, fără să îţi mai viziteze situl cum poate să îţi genereze bani din clickuri? Mai ales dacă situl cu pricina nu este super-comentat, ca să creeze o raţiune pentru vizitare.

Prin acestea aş vrea cumva să explic gestul tuturor celor care vor apela la AdSense pentru feeduri. Desigur, să oferi un feed parţial cu reclame… va fi cam ciudat, dar probabil vom vedea şi aşa ceva. Eu unul sper ca varianta de reclame în RSS să mai redreseze puţin "veniturile", care au scăzut în ultimele luni constant, ajungând la cam 70% din valoarea de acum un an (deşi numărul vizitatorilor e în creştere – explicaţia stă de fapt în valoarea tot mai mică a unui click şi în lipsa de noi reclame, atrăgătoare).

Să ne întoarcem la noua facilitate. După cum vedeţi mai jos, sunt oferite câteva opţiuni: ce tip de reclame să fie (doar text, doar imagine sau oricare); cu ce frecvenţă să apară (după fiecare element sau doar din 2 în 2, din 3 în 3 sau din 4 în 4); interesant e că se poate opta ca reclame să apară doar la articole mai lungi (poate aveţi uneori articole de 1-2 linii, ce ar fi puţin cam comic să fie însoţite de reclame); în fine, se poate opta dacă reclama să fie sus (înainte de articol) sau jos (după).

img118

Din păcate Google a sărit înainte cu AdSense pentru Feeds înainte să fie bine pregătit. Muuuuulţi webmasteri au feed-urile arse cu FeedBurner, iar Google nu a pregătit un sistem de migrare, acceptând cereri prin email. Când şi-au dat seama că s-au îngropat sub emailuri au suspendat metoda, invitând la "dulcea" aşteptare până când migrarea automată va fi posibilă (într-un fel e stupid: eu am acum două conturi pe FeedBurner amândouă cu aceeaşi adresă GMail – dar FeedBurner nu le recunoaşte ca unic cont). Desigur, cei grăbiţi pot să îşi adauge imediat feed-uri dar şi aşa vor avea de aşteptat câteva ore sau o zi până să vadă primele reclame, pentru că feed-ul va trece tot prin FeedBurner. Marea problemă, sau aspectul la care trebuie toţi să fie atenţi, este să se asigure că feed-ul cu reclame este cel folosit de cititori. Dacă situl tău are un feed fără reclame (natural) şi tu faci altul cu reclame, lumea poate apela la cel fără reclame. De aceea e nevoie de soluţii (gen pluginul ex-Smith pt WordPress) care redirecţionează orice cerere de feed către feed-ul potenţial cu reclame.

Revenire: Cam aşa arată reclamele în feed, dar, ciudat, afişate doar în Google Reader (în FeedDemon nu apar).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Tot_eu spune:

  Speram ca site-ul Cnet.ro nu va introduce reclame in feed-urile partiale, nu? 😀

 2. radu.capan spune:

  E ilogic din cel putin 2 puncte de vedere: 1) o reclama la 2-3 randuri de text? 2) cine gaseste ceva interesant in feed oricum da click si vede articolul pe sit, unde sunt deja afisate reclame (de ce sa vada de 2 ori reclame atunci?).

  Deci nu, la feedul partial nu vom introduce reclame. E un angajament.

 3. gxg spune:

  Eu unul urmaresc feed-ul complet prin Google Reader si nu am vazut pana acum reclame…

 4. radu.capan spune:

  Captura e facuta cu un feed separat, temporar, de test, de dragul articolului. In feedul principal, urmarit de „abonatii” nostri, nu au fost incluse inca reclame. Vom testa insa la un moment dat posibilitatea.

 5. Nu mai imi vine plicul cu codul de activare, astept mai mult de 3 luni… cat trebuie sa mai astept?

 6. radu.capan spune:

  Ar fi trebuit sa ajunga deja. Resolicitati-l.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *