World Mosaics: mozaicuri logico-matematice


World Mosaics este un cunoscut joc logico-matematic îmbrăcat în povestea unei explorări prin lume, în care găsim mozaicuri reprezentând clădiri, obiecte sau simboluri din diverse culturi. Jocul propriu-zis constă într-un careu care ni se dă, cu indicaţii de cifre pe margine. Secvenţele de cifre ne indică pătratele pe care trebuie să le descoperim pe linia sau coloana respectivă – ele sunt „acoperite” cu nisip, şi când „dăm nisipul la o parte” apare un glob pământesc.

img61

De exemplu, secvenţa 1 2 3 ne indică faptul că trebuie să avem un glob, apoi urmează o pauză de cel puţin un pătrat, după care două globuri unul lângă altul, o altă pauză şi apoi trei globuri unul lângă altul. Bineînţeles, în funcţie de cât este de mare careul, secvenţa poate fi precedată sau urmată de alte pătrate care rămân cu nisip. Ne antrenăm la început cu câteva careuri simple de 5×5, pentru ca mărimea lor să crească apoi pe parcursul jocului. La fiecare careu avem voie să facem un număr limitat greşeli, şi totodată avem hint-uri, al căror număr poate creşte pe măsură ce umplem un borcan cu nisipul luat de pe pătrate.

img62 img63

img64 img65

Unealta cu care lucrăm în mod normal este o pensulă cu care dăm jos nisipul de pe piesele mozaicului ce se formează, dar ne este de mare ajutor şi o lopată pe care o putem lua dând click pe ea, cu care putem marca locurile în care categoric nu sunt piese de mozaic. După cum ni se sugerează şi în indicaţiile din joc, cel mai bine este să începem de la numerele mari: dacă ni se spune că avem o grupare de 10 globuri, şi careul este de 10×10, amplasarea grupării este evidentă. Uneori ne ajută şi intuirea formei finale a mozaicului. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *