Al treilea: Picasa Widget


Numărătoarea continuă: am ajuns la al treilea plugin (aici se găsesc toate). După cum vedeţi din captura de mai jos, Picasa Widget permite afişarea în sidebar, printr-un widget, a ultimelor fotografii din albumele Picasa. Probabil vă amintiţi că despre această temă am scris acum un an, prezentând un widget scris de altcineva. Acela avea diverse limitări astfel că în cele din urmă m-am decis să îmi scriu unul propriu (şi să îl dăruiesc comunităţii).

img206

Vechiul widget oferea automat n poze din ultimul album. Eu doream n poze din ultimele albume. Am modificat atunci codul autorului dar era deranjat pentru mine ca de fiecare dată să trebuiască să scriu manual ID-urile albumelor. Astfel că în final am ales să scriu un plugin (widget) aşa cum mi-ar place mie. Şi am căutat să îl fac suficient de generic ca să placă şi altora. Ce poate el? Poate să afişeze poze/albume în mai multe moduri.

Primul mod este cel text. Brrrrr… Probabil nimeni nu va opta pentru el, dar mi-am spus să îl includ. În modul 1 indici numărul de albume şi widgetul va afişa o listă cu titlurile ultimelor albume. Se poate ca în anumite bloguri în care un sidebar cu prea multe imagini ar provoca un dezechilibru în design unii să prefere această afişare text.

Al doilea mod oferă tot lista ultimelor albume dar folosind thumbnail-urile lor. Evident, un click pe un thumbnail va conduce pe Picasa Web Albums la acel album. Al treilea mod oferă ultimele n fotografii din ultimele m albume. Evident că dacă puneţi m=1 atunci vor fi fotografii din ultimul album. Aceste fotografii sunt alese aleator (evident, dacă numărul de poze din album este mai mare decât n). Partea bună este că afişarea e foarte configurabilă. Am văzut pe prea multe situri afişate ultimele fotografii de pe Flickr sub forma unui tabel cu mai multe imagini mici pe rânduri şi coloane. De ce nu şi cu Picasa? Cu acest plugin se poate specifica numărul de imagini şi numărul de coloane (evident, numărul de linii reiese din aceste două informaţii). Astfel pluginul permite să afişezi nu doar un şir de imagini ci – vedeţi captura de mai sus – şi "structuri" mai complicate. Evident trebuie să alegeţi o dimensiune pentru thumbanil mai mică dacă faceţi mai multe coloane.

Reţineţi că dimensiunile thumnabil-urilor (şi care sunt pătrate şi care nu) e dictată de API-ul Picasa, nu de mine sau de plugin. Am folosit ceea ce oferă API-ul. Dar din fericire sunt multe dimensiuni astfel încât cred că e uşor de găsit o combinaţie după placul fiecăruia. Altceva… nu ar fi de spus. Eu zic că e simplu de folosit şi l-am testat pe mai multe bloguri (pe cel personal merge de mai mult timp fără probleme). Cât despre implementare: am început cu o soluţie JScript, dar nu mi-a plăcut rezultatul final cu încărcarea imaginilor; am trecut pe o soluţie 100% PHP, dar am evitat să folosesc JSON (ca la altPWA) pentru ca să nu limitez pluginul la PHP 5.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *