QuarkXPress 6 – crearea unui nou document


Programul QuarkXPress este în aşa fel gândit încât permite aranjarea precisă a textelor, imaginilor şi a tuturor elementelor din componenţa paginii. Primul pas în crearea unui nou document este setarea paginii. În meniu de sus, găsim File – New – Project sau din taste CTRL N, şi apare rubrica "New Project", în care putem să alegem în funcţie de scopul documentului: pentru imprimare/tipar: Layout Type – Print, sau pentru internet: Layout Type – Web.

img189

Varianta pentru imprimare/tipar (imaginea 1) conţine formatul lucrării "Size": US Letter, US Legal, A4 Letter, B5 Letter şi Tabloid, şi mai jos dimensiunile: Width (lăţimea) şi Height (înălţimea) paginii. Dacă se completează cu cifre diferite de formatele de mai sus, atunci la "Size" va apărea "Custom".

La "Orientation" se selectează "Portrait" sau "Landscape" (imaginea 2). "Facing Pages" (pagini faţă-în-faţă) înseamnă paginile aşezate în formă de carte, revistă, broşură (stânga şi dreapta). Dacă se bifează această opţiune, la "Margin Guides" (liniile de ghidare până unde merge textul pe pagină) apare Top (sus), Bottom (jos), Inside (înăuntru = latura paginii la cotor) şi Outside (în afară = latura paginii în exteriorul cărţii, broşurii, revistei). Dacă NU se bifează "Facing Pages", atunci la "Margin Guides" apare opţiunea pentru delimitarea albiturii (distanţa din marginea documentului până la scris) pentru laturile unei singure pagini – Top, Bottom, Left (stânga), Right (dreapta).

"Automatic Text Box" se bifează atunci când utilizatorul doreşte să apară pe toate paginile documentelor o boxă standard de text, formată după dimensiunile dictate de rubrică. La opţiunea "Column Guides" (liniile de ghidare a coloanelor) se scrie câte coloane vor apărea pe paginile fişierului şi dimensiunea distanţei dintre ele "Gutter Width" – vezi imaginea 3.

img190

Versiunea pentru web (imaginea 4) este formată din: "Colors" (culorile paginii) pentru "Background" (fond), Link-uri (reglaje de culoare pentru link vizitat şi link activ); "Layout" – setări în pixeli pentru determinarea dimensiunilor paginii de internet; "Page width" – lăţimea paginii pe ecran; "Variable Width Page" – lăţimea paginii se micşorează în procente. La câmpul "Background Image" se poate încărca o poză ca fond al paginii, iar cu opţiunea "Repeat" se setează repetarea imaginii pe pagină: Tile (una după alta), Horizontal (repetare pe orizontală), Vertical (pe verticală) şi None (să nu se repete).

img191


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *