Foarte curând: navigatorul Google Chrome


Aseară în blogosferă a explodat un subiect ce la nivel de zvon circulă de ani de zile: Google îşi va lansa propriul navigator. Pare ciudat… chiar zilele trecute scriam despre faptul că Google şi-a extins contractul de sponsorizare cu Mozilla (Firefox) până în 2011. Şi totuşi, în loc să cumpere Firefox sau să meargă în parteneriat cu el, Google îşi lansează propriul navigator. Hmmm… Cred că mulţi sunt fani şi Firefox şi Google (eu sunt) şi se simt cumva cu inima împărţită… ce să alegi?

După zvonistica explodată ieri (iniţial aici), peste noapte (după ora noastră) Google a confirmat oficial: A fresh take on the browser. Ba chiar au făcut oficial publică ciudata cărţulile de benzi desenate ce prezintă noul produs. Google Chrome va ieşi din start în 100 de limbi, aşa că mă aştept să fie şi în limba română.

Până la lansarea navigatorului se pare că ne desparte doar câteva ore. Pentru moment ce se ştie (din cărţulia de prezentare şi din anunţul Google) este în mare că navigatorul:

  • va avea taburile deasupra adresei, ceea ce într-un fel e normal pentru că adresa ţine de tab, nu taburile de adresă
  • va oferi posibilitatea de a naviga fără urme (ceva introdus şi de IE 8, beta 2, despre care din păcate nu am ajuns să scriem)
  • va avea o pagină de start gen Opera, adică cu nouă situri definibile şi prezentate cu capturi, completate cu o listă în dreapta
  • va fi orientat spre webaplicaţii, care vor putea rula via acest navigator; interesant e că vor rula cumva independent – dacă una moarte, nu va omorî tot navigatorul
  • va rula pentru moment doar sub Windows, dar se lucrează şi la o versiune pentru Mac şi pentru Linux
  • va avea un management de memorie deosebit, ce promite un consum minim; şi va integra Google Gears pentru a salva local ceea ce poate grăbi experienta navigării
  • va fi open source, bazat pe Webkit, framework-ul folosit de Safari şi iPhone

În cărţulia deja indicată, în chiar prima pagină, se spune că astăzi multe din lucrurile ce le facem în navigator nu existau când acesta a fost „inventat”. Şi continuă: „Nu ar fi atunci bine să se pornească de la zero, concepând ceva bazat pe nevoile ale aplicaţiilor web de astăzi şi ale utilizatorilor de astăzi?” Cum ai putea să răspunzi cu „nu” la această întrebare 😉 . Rămâne să vedem dacă Google ne va convinge că era într-adevăr nevoie de… pornit de la zero. Citind cărţulia până la final pe mine m-au convins.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *