Mai departe despre Chrome


Unul dintre instrumentele interesante din Chrome de care se vor bucura webmasterii este „inspectorul de elemente”. L-aţi sesizat poate în meniul contextual: e ultimul jos. Un click în pagină pe un element (fie el vizibil, ca o imagine, sau invizibil, ca un div) şi veţi putea afla detalii despre acel element în noua fereastră de inspectare ce se deschide. Dacă veţi muta mouse-ul în structura paginii veţi vedea marcate cu galben secţiunile respective. În plus în fereastra de inspectare, în dreapta, veţi vedea informaţii CSS.

img278

Aveţi mai jos două capturi ceva mai mari cu „inspectorul”. Vedeţi că sunt două taburi: cel despre elemente şi cel despre resurse. Informaţiile per element sunt cuprinse într-un „acordeon” cu secţiunile Styles, Metrics şi Properties. Cred că informaţiile (şi modul de afişare) satisface necesităţile multor webmasteri. Cât priveşte tabul cu resurse, vedeţi indicată viteza de încărcare a fiecărui element (script sau imagine) din pagină. De asemenea util este faptul că un click pe o imagine o va arăta, iar un click pe un script îi va afişa codul. Inspectore, e treabă bună! Cei ce foloseau Firebug sau alt supliment similar nu vor simţi (prea mult) lipsa, datorită „inspectorului” aflat nativ în Chrome. (Şi să vă spun şi un mic secret: puteţi chiar modifica, tot ca în Firebug, conţinutul paginii web, din tabul pentru elemente. Astfel puteţi truca o pagină să arate ce doriţi Dvs 😉 .)

img279 img280

La final aş dori să notez câteva dintre multele articole interesante apărute online zilele acestea legat de Chrome. Şi vom începe cu… Firefox 😉 . Lifehacker a compilat o listă de sfaturi despre cum să ai în Firefox ce e mai bun în Chrome. Via Lifehacker am aflat despre un articol ce explică cum să instalezi Chrome în Linux cu Wine. Indianul Amin ne învaţă pe Digital Inspiration cum să avem profiluri diferite (per membru de familie de exemplu) în Chrome. În fine, Ionuţ are două articole frumoase pe Google Operating Systems: unul despre paginile about din Chrome (aţi încercat să scrieţi de exemplu about:internets?) iar altul cu câteva ponturi (tot) despre Chrome.

Google Analytics identifică de ieri corect şi Chrome printre navigatoare iar pe CNet.ro se pare că aproape 3% folosesc soluţia Google. Probabil e şi un interes iniţial… rămâne să vedem peste o lună sau mai multe cât de mare va fi procentul. Oricum, mă bucur să văd că procentul de IE a scăzut la aproape 50%. Dar poate IE 8 îmi va schimba părerea.

img281


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gyges77 spune:

    Mie la „resources” nu-mi apare nimic.

  2. radu.capan spune:

    Cu Inspectorul deschis dati click oriunde in pagina care va intereseaza, si dati reincarcare (CTRL+R). Reveniti la Inspector. Va avea datele globale per pagina cu pricina.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *