WordPress: teme şi nu numai


Risc să uit de câteva semne de carte pe care mi le-am pus recent legate de WordPress, aşa că le semnalez în continuare. Şi voi începe cu SmashingMagazine, care astăzi celebrează doi ani de existenţă. Luni au pus la bătaie o nouă temă gratuită: Agregado (captura de mai jos, stânga). Nu e chiar pe gustul meu dar sunt gusturi şi gusturi. Dacă doriţi mai multe opţiuni (SmashingMagazine a publicat de-a lungul timpului multe selecţii de teme WP) atunci vedeţi articolul de la sfârşit de august intitulat 30 Free High Quality WordPress Themes (captura de mai jos, dreapta). Şi ca să rămân la SmashingMagazine aş mai aminti articolul tot de la sfârşit de august ce ne explică When To Use Magazine-Style Themes For Blogs? În fine, pentru a rămâne la teme mai dau un link, acum de pe SixRevisions: 45 Beautiful and Creative (WordPress) Designs.

img330 img332

Lăsăm acum temele în urmă pentru alte articole de pe net legate de WordPress. Mashable a scris la 3 septembrie despre 10 Tools for Running Stats Tracking in WordPress iar astăzi despre The Top 12 RSS Plugins for WordPress. Pentru cei ceva mai avansaţi în folosirea WordPress recomand un articol ceva mai vechi (iunie a.c.) dar foarte interesant, de pe Hongkiat: 40+ Most Wanted WordPress Tricks And Hacks. Se găsesc acolo tot felul de lucruri mici dar care pot să dea culoare WordPress-ului. De exemplu cum să pui gravatar la autorul unui post (desigur, de folosit la bloguri unde publică mai mulţi), sau mini-biografia pe care fiecare şi-o poate completa în back-end-ul WP. Sau cum să evidenţiezi între comentarii pe cel al autorului articolului. Sau cum să foloseşti cu cap o pagină statică pe post de primă pagină într-un blog. Şi aşa mai departe. Sunt 41 de "trucuri".

La final încă o recomandare: How to make a “child theme” for WordPress. A pictorial introduction for beginners. Ar fi cam greu să spun că e un material pentru începători, deşi ar putea încerca şi ei. Ceea ce mi-a plăcut a fost ideea complet nouă – pentru mine cel puţin. Ce faceţi când aţi pus mâna pe o temă? O adaptaţi după gustul Dvs, nu? Alte culori, ale imagini în header… O idee interesantă este aceea de a lăsa tema iniţială intactă şi a-i construi (concepe? nu durează nouă luni oricum) un "copil". Printr-un truc CSS (importând de fapt CSS-ul şi suprapunând propriile reguli) poţi adapta tema "părinte" fără să o… modifici. E util? Da, dacă tema "părinte" e susceptibilă de actualizări – fapt curent pentru temele de succes. Dacă păstrezi această independenţă între tema ta (tema "copil") şi tema originală (tema "părinte"), dacă autorul temei rezolvă un bug CSS sau adaugă o nouă facilitate atunci actualizarea va fi mai uşoară. Dar… prea puţine teme WP folosesc po/mo pentru traducere, ceea ce e păcat şi presupune – inevitabil – "intratul" şi în fişierele PHP. Oricum, tehnica cu "child theme" e interesantă şi merită reţinută.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *