Open TTD


Cu siguranţă vă amintiţi un joc foarte vechi pentru MS-DOS apărut în 1994 şi apoi îmbunătăţit în 1995 care se numea Transport Tycoon, îmbunătăţit în Transport Tycoon Deluxe. Desigur, unul din seria Tycoon-urilor în care jucătorul avea ocazia să construiască o companie de transport (în cazul nostru), o grădină zoologică, un parc de distracţii, etc. Dacă totuşi nu vi-l amintiţi, atunci cu siguranţă nu îl veţi uita de acum în colo.

Ei bine, peste ani şi ani, o echipă s-a gândit să continue tradiţia acestui joc şi a creat Open TTD, o clonă a jocului Microprose care încearcă să se apropie de jocul original cât mai mult cu putinţă, dar şi să îi extindă facilităţile. Open TTD este disponibil sub licenţa generală publică GNU 2.0, ceea ce înseamnă că sursele codurilor sunt libere şi oricine le poate obţine şi/sau modifica.

Ce ştie să facă?

Pe lângă funcţiile clasice ale Transport Tycoon Deluxe, Open TTD este un joc în continuă dezvoltare, ajuns la data scrierii articolului la versiunea 0.6.2. Există o listă de funcţii dorite care sunt implementate cu fiecare nouă versiune pe care autorii o publică. Dintre facilităţile sale, aş dori să amintesc: hărţile mai mari, posibilitatea de joc în reţea (multiplayer), unealtă de construcţie automată, clonare, autoschimbare (la îmbătrânire sau în modele noi) a aparatelor de transport, presemnale, semafoare, sistem de transport aerian îmbunătăţit (inclusiv 2 tipuri noi de aeroporturi), nume de oraşe dinamice în 18 limbi (printre care şi limba română, deşi sunt cam puţine), etc. O listă completă poate fi găsită aici în limba engleză.

Comunitatea din jurul acestui joc oferă un manual de joc la zi cu îmbunătăţirile creat într-un sistem wiki care poate fi găsit aici, evident în limba engleză. Jocul are şi interfaţă în limba română.

în limba engleză

Dezvoltarea graficii
Comunitatea dezvoltă şi un patch numit newGRF prin care partea vizuală a jocului este mult îmbunătăţită. În ecranul iniţial aţi putut observa grafica originală a jocului, moştenită de la Transport Tycoon. Aceste patch-uri sunt create de diverşi autori şi vă arătăm câteva imagini pentru a vedea diferenţe în materie de staţie de transport feroviar:

Instalarea jocului

Jocul are nevoie de fişierele originale Transport Tycoon Deluxe. De aceea trebuie să introduceţi un CD cu acest joc, sau să îl aveţi instalat pe computer. Acest joc este disponibil şi pe internet. De fapt OpenTTD foloseşte doar grafica originală şi fişierele de muzică, după cum puteţi citi în documentaţia lui.

Atenţie! Pentru a funcţiona sub Windows, TTD are nevoie de un patch. Este testat şi sub Windows Vista şi funcţionează.

Descărcaţi arhiva OpenTTD şi apoi instalaţi-l. E gata, puteţi să îl folosiţi!

Legături externe:

– Site-ul OpenTTD
Owen’s Transport Tycoon – locul unde găsiţi jocul original
TTDPatch – locul unde găsiţi patch-ul pentru Windows


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. mihai.floran spune:

    Recent a apărut versiunea 1.0.0 beta care nu mai necesită fişierele jocului original, acestea fiind înlocuite cu grafică şi sunete create open source.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *