Nu poţi intra în Windows? Trăiască Ubuntu


Am păstrat un articol de mult timp între semnele de carte şi acum am văzut că a pătruns mai sus în Digg.com aşa că s-ar putea să îl ştiţi deja. Oricum, ca să nu îl mai ţin şi să uit de el îl semnalez acum. E vorba de articolul Use Ubuntu Live CD to Backup Files from Your Dead Windows Computer de pe HowToGeek.com. Nu vă doresc să aveţi nevoie de el 😉 dar e util să aveţi măcar ideea de soluţie în caz că vi se întâmplă (Dvs sau unui prieten). Ce anume? Să nu mai puteţi intra în Windows… Folosiţi scumpul (literalmente) Windows cu succes dar deodată ceva a "crăpat" atât de rău încât nu mai boot-ează. Ce poţi face? Nu ştii cât de gravă e problema pentru că nici măcar nu poţi intra "în" computer. Toată lumea se va înghesui să îţi spună: "fă un back-up la date înainte să încerci altceva" – pentru că, să fim cinstiţi şi să acceptăm adevărul, cel mai probabil va trebui să reformatăm unitatea C:, direct sau la "cererea" reinstalării Windows-ului – dar cum să faci back-up dacă nici măcar nu poţi intra în Windows?

img392

Aici vine o idee care – pentru cine nu s-a gândit la ea, desigur – e genială: foloseşti orice distribuţie Linux vrei boot-abilă. Dacă HowToGeek merge pe mâna Ubuntu nu înseamnă că nu puteţi folosi alte distribuţii Linux ce oferă versiuni ce boot-ează de pe CD. Evident, veţi spune: dacă nu pot intra în Windows cum să iau aşa ceva. În primul rând… ar trebui să aveţi aşa ceva. Nici eu nu folosesc regulat Linux dar am cel puţin două versiuni de Ubuntu pe CD-uri, ce îmi pot fi de folos în situaţii de catastrofă. Dar puteţi desigur apela la un prieten ca să descarce de pe net o imagine boot-abilă şi să o ardă corespunzător pe un CD. Apoi pur şi simplu boot-aţi de pe acest CD. Dacă problema nu e mai gravă (caz în care tocmai aveţi un calculator de colecţie, ce poate fi lăsat pe mâna copiilor de 3-4 ani spre distracţie), veţi putea ajunge cu succes la fişiere. De ce? Pentru că veţi lansa un sistem de operare de pe CD, care va putea accesa fişierele Dvs de pe harddisk. Simplu.

img394 img393

S-ar putea să vă sperie cuvântul "Linux". "Uh, nu am folosit niciodată. Nu ştiu să compilez kernel-uri, să mount-ez unităţi şi altele." Două contra-argumente: în primul rând, de exemplu în cazul Ubuntu, de la lansare veţi putea alege limba română şi din câţiva paşi veţi fi "în" Ubuntu; în al doilea rând reţineţi HowToGeek, articolul indicat la început. Acolo aveţi toţi paşii necesari în caz că nu merge totul uns din prima. Veţi găsi acolo muuulte imagini care să vă conducă cu calm prin Ubuntu dacă este primul Dvs contact ("pericol": s-ar putea să vă placă Ubuntu aşa de mult şi să fiţi atât de supărat pe Windows, încât să rămâneţi cu el… desigur, nu de pe CD). Succes!

PS: Back-up unde? Odată intrat pe calculator via Linux puteţi datele (vitale cel puţin, dacă nu toate) de pe C: să le mutaţi pe o altă unitate sau, mai bine, pe un stick USB sau pe un harddisk extern (cel mai bine).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 4,89 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. nelu spune:

  Este o soluţie de ajutor dar sunt soluţii şi direct cu Windows LiveCd sau Windows Portable. Prima soluţie, cu Windows liveCD, am folosit-o personal cu suces la deblocarea PC-ului.

 2. zondron spune:

  Sau mai bine instalezi wubi – un linux instalat tot timpul pe pc, ca orice alt program pentru windows, il pui pe o partitie diferita de cea de windows si cand ai probleme intrii pe el.

  http://wubi-installer.org/

 3. misu183 spune:

  Mi se pare mai eleganta faza cu un cd bootabil de Ubuntu.
  Nu vi s-a intimplat sa va sune vreo cunostinta la care nu-i mai booteaza PC-ul?
  Eu am patit si nu m-am gindit la solutia expusa mai sus.

 4. dovtech spune:

  Sau lasati Windowsul in pace si instalati doar Ubuntu!

 5. Xantes spune:

  Subscriu la ceea ce a scris „nelu”! N-am doar un Live CD de Linux (mi se pare chiar Ubuntu), dar si un Windows Live CD pe care de fapt l-am folosit si il folosesc cel mai des si care, intradevar mi-a dat posibilitatea de a recupera date de pe calculatoare destinate unei noi instalari de OS!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *