OpenOffice 3.0 va fi (sperăm) în română


În momentul scrierii acestui articol versiunea oficială de OpenOffice este 2.4.1 dar de mai multă vreme a apărut primul candidat pentru versiunea 3.0, care va aduce diverse noutăţi notabile, legate de interfaţă dar şi de facilităţi. Personal sunt fan Office 2007 (mai ales că îl am şi legal), dar sunt convins că pentru mulţi ceea ce oferă OpenOffice ar fi suficient. Probabil versiunea 3.0, cu ceea ce va aduce nou, dar mai ales dacă va avea interfaţa în limba română, va fi mult, mult mai atrăgătoare (şi prin migrarea de la MS Office poate va mai reduce pirateria). Cei curajoşi pot descărca o versiune de test, din familia 3.0, de aici. Spun curajoşi pentru că suntem avertizaţi "Această versiune poate fi instabilă şi poate produce pagube, risc pe care trebuie să vi-l asumaţi înainte de a continua cu descărcarea." Eu am descărcat, instalat… şi încă nu a explodat nimic.

img397

Fără să ajung să mă uit prea mult la facilităţi, am dat o raită printre aplicaţii ca să le văd cum arată în limba română. Am făcut şi câteva capturi pe care le aveţi mai jos. Vă amintesc că în "pachet" să găsesc următoarele aplicaţii (citez de pe situl OpenOffice):

 • Writer: Tot ce-ţi doreşti de la un procesor de texte modern: corectare, completare şi formatare automată, stiluri, chenare de text, legături, cuprinsuri, indexare, referinţe bibliografice, ilustraţii, tabele şi alte obiecte. Simplu de folosit pentru a scrie o simplă notiţă. Puternic şi stabil pentru a crea cărţi complete cu o sumedenie de imagini şi antete.
 • Calc: E calculul tabelar pe care ţi-l doreşti. Dacă nu l-ai mai folosit, vei descoperi că e simplu de folosit. Un utilizator profesionist, va aprecia multitudinea de facilităţi avansate cum ar fi Advanced DataPilot, formule în limbaj natural, butonul inteligent pentru sumă, stiluri, formatare şi un gestionar de scenarii pentru acele situaţii când te întrebi "şi dacă…".
 • Impress: Creează prezentări multimedia eficiente. Fă-le extraordinare cu imagini 2D şi 3D, fonturi, efecte speciale, animaţie şi unelte de desenat. Am împărţit fereastra astfel încât să ai toate uneltele la îndemână dar ţi-am lăsat şi posibilitatea să o personalizezi cum doreşti. Împarte rezultatele cu ceilalţi în mai multe formate: pdf, html şi chiar Flash.
 • Draw: Desenează orice! De la o simplă schemă la un plan complex. Draw îţi deschide lumea graficii şi a diagramelor. Manipulează obiecte, roteşte în două sau trei dimensiuni, foloseşte unelte mai sofisticate pentru a crea imagini realistice. Creează diagrame, scheme de proces tehnologic, organigrame şi orice alte scheme de care ai nevoie. Stilurile, prezente în toate componentele OpenOffice.org, îţi permit să controlezi aspectul uşor şi cu precizie. O imagine Draw valorează o mie de cuvinte!
 • Base: Manipulează bazele de date simplu din OpenOffice.org. Creează şi modifică tabele, formulare, interogări şi rapoarte folosind baza ta de date sau una creeată folosind motorul de stocare HSQL inclus. Foloseşte după cum preferi asistenţi, manipulare grafică sau pur şi simplu SQL. Toate astea sunt disponibile pentru utilizatori începători, intermediari şi avansaţi.

img398

img399

img400


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Viorel Sfetea spune:

  Asteptam cu nerabdare 🙂 .

  De mentionat mai este ca problemele de compatibilitate cu programele din suita MS Office sunt practic inexistente. Exista, totusi, un mare dezavantaj legat de compatibilite cu Visio (nu stiu exact daca face parte din suita Office): nu exista un format care sa asigure o trecere a unui fisier intre Visio si Draw (nu prea exista aplicatii sub Linux care sa recunoasca extensia .vsd pentru editare). Poate se rezolva cu versiunea 3.0.

 2. radu.capan spune:

  Sper şi într-un spelling bun la OpenOffice 3.0 şi un sistem mai solid pentru macrouri. Mă mir că – dincolo de problemele legale – nu s-a găsit încă o soluţie de „convertire” a dictionarelor MS Office ca să fie valabile sub OpenOffice.

 3. -Hawkeye- spune:

  Eu sper ca varianta asta sa fie compatibila cu extensile din Office 2007…

 4. E greșită legătura de descărcare. De fapt e http://ro.openoffice.org/descarcă_ro.html (cu ă).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *