10 situri pentru depozitarea fotografiilor


Zilele trecute am scanat câteva zeci de fotografii din anii 1940-1980 (din familie)… şi mă gândeam că atunci a avea un aparat foto era un privilegiu. Multe dintre pozele primilor mei ani de viaţă erau făcute la fotograf. La petreceri – ca în orice familie pe atunci – venea şi „prietenul care aparat foto”. Astăzi şi copii de clasa I-a fac poze te miri unde cu telefonul mobil. Mă întreb câte mii/milioane de fotografii se fac în fiecare secundă? Multe din ele ajung depozitate online pe diverse situri. Blogul Read Write Web a publicat săptămâna aceasta un interesant articol intitulat Store, Tag and Print: 10 Great Photo Sharing Services. Articolul, aţi dedus, face analiza a 10 servicii de sharing pentru fotografii. Nu lipsesc nume mari, precum Flickr sau PicasaWeb (deşi de exemplu soluţia Microsoft nu apare), dar sunt şi unele situri – cel puţin mie – necunoscute sau puţin cunoscute (ex: SmugMug, Snapfish, Phanfare…).

img427

Eu sunt un vechi fan al Picasa, unde plătesc chiar pentru a avea 10GB spaţiu pentru fotografii. Sunt tot mai uimit că limita de 1GB gratuit nu mai creşte… dar şi Flickr „gâtuieşte” utilizatorul cu 100MB per lună. Flickr câştigă detaşat prin faptul că, pentru doar 25 dolari pe (lună greşit!) an, toate limitele dispar. Dar, interesant, sunt situri care din start merg pe nelimitat. Logic că „nelimitat” se traduce prin tot felul de limite mai mici: de exemplu la Kodak trebuie an de an să comanzi câteva fotografii spre tipărire – dar dacă o faci, ai voie să publici oricâte fotografii. Alte situri, care te lasă să publici un număr nelimitat de poze îţi limitează în schimb dimensiunea lor (de exemplu rescalându-le automat la 1024×768).

În afara listei celor 10 situri amintite în articolul de mai sus (şi prezentate detaliat în tabelul pe care îl puteţi vedea mai bine aici) aş nota situl Photie.com. De ce? Pentru că în prezentare spune ceva interesant: Host your photos with no file size restrictions and unlimited storage. Hmmm… Fără limită de dimensiune sau număr de fotografii… Într-o vreme poate cuvântul „fără limită” avea mai mare greutate, dar astăzi, după atâtea experienţe cu alte situri, ştim că cel mai adesea e o tactică de introducere. Dar aceasta nu înseamnă că situl nu merită o şansă…

img428


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 2,50 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. silvius spune:

  Cum reusiti ca de fiecare data cind me preocupa ceva, fix atunci sa si scrieti despre subiect? 🙂

  p.s. Radu am trimis un email pe adresa ta. Nu stiu daca a si ajuns.

 2. raduflorea spune:

  Daca fotografiile scanate de tine nu sunt „foarte personale” ne-am bucura sa publicam si noi cate ceva, mai ales ca perioada de cand dateaza suna promitator; da-mi numai un semn ca sa incepem discutia 🙂 merci.

 3. radu.capan spune:

  @Silvius: rezolvat in privat.
  @RaduFlorea: voi reflecta si reveni cand si daca e cazul.

 4. Razvan spune:

  Este o greseala: Flickr câştigă detaşat prin faptul că, pentru doar 25 dolari pe lună, toate limitele dispar. Este vorba de 25 dolari pe an, nu pe luna 😀 .

 5. Gabriela -Lidia Ureche spune:

  Ma preocupa Istoria Bisericii Greco-Catolice din centrul Ardealului, a Scolilor si liceelor, in special din: Blaj (Liceul „Sf.Vasile „), zona Aiudului, Liceul „Regele Ferdinand ” actualmente Liceul”Mihai Viteazul” din Turda, Liceul „G. Baritiu” din Cluj, fostul Liceu nr. 6 Manastur-Cluj .
  Daca aveti poze cu profesori si elevi sau copii ale tablourilor de absolvire, va rog foarte mult, transmiteti-mi si mie.
  Va apreciez ideea, staruinta si munca pentru initierea in utilizarea calculatorului a multor cititori ai revistei ce o editati. Chiar in aceste zile lucrez la depozitarea fotografiilor, iar cele 10 situri pe care ni le propuneti imi sunt de real ajutor.
  Va multumesc,
  Gabriela L. Ureche.

 6. Gabriela -Lidia Ureche spune:

  Optiniei mele favorabile exprimate mai sus ii mai adaug si bine venita incurajare a cititorilor D-voastra de a se pasiona de arta fotografica ca document al cotidianului. Va completa istoria ce se va scrie, sau se scrie; asa cum D-voastra aveti o colectie de fotografii din 1940.
  Va doresc succes.
  Gabriela L Ureche

 7. jürgen.toth spune:

  Un serviciu simplu pentru gazduirea de imagini este accesibil la pagina web: http://www.imgur.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *