API de la Google pentru cărţi


Nu am scris prea des despre serviciul Căutare de cărţi de la Google… dar mi-ar place. Vom scrie mai des atunci când numărul de cărţi româneşti va creşte în baza de date Google. Pentru moment eu încă nu îmi regăsesc în acest serviciu majoritatea cărţilor încercate. Am văzut totuşi acum câţiva luni cum îţi poţi pune biblioteca online, iar luni Google a lansat un API care – cel puţin pentru cărţile în limba engleză – face şi mai real conceptul de bibliotecă online… în situl tău!

Vedeţi un exemplu chiar aici. Noul API, care permite aşa ceva, este pentru moment foarte simpluţ (ca să nu spunem sărăcăcios), dar sunt sigur că va creşte în complexitate (opţiuni) în timp. Am pus mai jos un scurt cod demonstrativ. E nevoie, vedem, doar de niscaiva JavaScript. Includerea unui fişier generic pentru API-uri şi apoi definirea cărţii. Pentru a specifica o anume carte API-ul pune la îndemână mai multe soluţii, codul ISBN şi codul Google al cărţii fiind cred cele mai utile pentru noi. Mai sunt apoi câteva facilităţi de exemplu pentru paginarea automată a cărţii (am pus comentariu linia ce „declanşează” paginarea… într-un exemplu mult mai înalt decât lat veţi vedea însă că paginarea iese interesant… alunecare lină).

<!DOCTYPE html "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
	"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
	<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8"/>
	<title>Google Book Search Embedded Viewer API Example</title>
	<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/jsapi"></script>
	<script type="text/javascript">
		google.load("books", "0", {"language": "ro"});
		function initialize() {
			var viewer = new google.books.DefaultViewer(
				document.getElementById('viewerCanvas'));
			viewer.load('ISBN:9739780091');
			//nextStep(viewer);
		}
		function nextStep(viewer) {
			window.setTimeout(function(){ viewer.nextPage(); nextStep(viewer); }, 3000);
		}
		google.setOnLoadCallback(initialize);
	</script>
</head>
<body>
	<div id="viewerCanvas" style="width: 700px; height: 600px"></div>
</body>
</html>

Util? Cu siguranţă! Mai ales când tot mai multe cărţi româneşti vor fi trecute în serviciul Google pentru cărţi vom putea vedea diverse aplicaţii online (sau pluginuri pentru CMS-uri) care vor permite să îţi afişezi biblioteca online şi să o consulţi… aproape ca şi cum ai fi acasă! Va fi mai uşor să găseşti cine dintre prietenii tăi are o anumită carte, să o răsfoieşti puţin înainte să o împrumuţi de la el; să îi cunoşti gusturile pentru a şti ce carte să îi cumperi (şi dacă o are sau nu), ş.a.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *