WordOff: pentru un HTML mai curat


Webmasterii ştiu bine cu cât gunoi vine un text formatat în Word salvat în format HTML. Sau pur şi simplu un fragment Word mutat prin copy & paste într-un control rich text (altfel, în plain text se pierde orice formatare şi astfel piere şi gunoiul). Tocmai de aceea cineva s-a gândit să pună la dispoziţie un instrument online de "de-Word-uire". Sau mai pe scurt, WordOff. Realizat în Python, situl are o boxă mare (extensibilă la nevoie) în care să puneţi textul, apăsaţi pe butonul Clean şi gata! Aţi scăpat de gunoi. Probabil unii se simt deranjaţi de cuvântul "gunoi" sau pur şi simplu nu înţeleg la ce mă refer. Priviţi mai jos. Captura mare arată textul HTML adus din Word. Vedeţi o serie de taguri inutile şi parametri în taguri inutili. În schimb în a doua captură (ceva mai mică şi pusă în colţul stânga-jos) codul include exact tagurile necesare (p, a, em…). Reţineţi: exact tagurile necesare. Unii ar putea spune că e o problemă falsă: dacă încarci în navigator o pagină cu astfel de gunoi se vede totuşi bine. Corect. Cel mai adesea da. 1) Nu întotdeauna însă; şi 2) la text mult dimensiunea paginii HTML creşte inutil de mult (de aici şi timpul de încărcare).

img3

Cu această problemă se confruntă şi utilizatorii de WordPress de exemplu (şi repet: problema apare oricând mulţi prin clipboard un text HTML într-un control textarea rich text). În capturile de mai jos vedeţi: 1) paste făcut din Word în modul Vizual şi comutat apoi în HTML (ca să se vadă codul cu gunoi); 2) paste făcut în instrumentul special (!!!) existent în WordPress (nu de ieri, de azi, ci de ani de zile) şi comutat apoi în HTML (şi vedeţi din nou cod curat!). Desigur, facilitatea nu ţine de WordPress în sine, ci de TinyMCE. Şi alte CMS-uri sau instrumente web au astfel de paste-uri speciale din Word special pentru a scăpa de codul nedorit.

img4

În fine, ca să închei am să vă vând un pont 🙂 . Cel mai teribil curăţitor pentru textele ce vin în format HTML din documente Word este… Windows Live Writer! Microsoft şi-a dat seama că într-un instrument în care cel mai probabil oamenii iau cel puţin bucăţi de text, dacă nu texte întregi, din Word, şi vor cu WLW să le publice online, e nevoie de curăţenie serioasă. Iar WLW face o treabă de minune, chiar şi cu tabele, imagini… ba chiar şi note de subsol! Credeţi-mă: dacă vreţi să mutaţi un text din Word rapid în HTML, folosirea WLW e cea mai bună (treceţi în tabul al treilea, Source, şi de acolo copiaţi codul HTML curat).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *