flashChess III: online şi offline


Nu sunt un fan al şahului, dar dacă aş fi cred că aş achiziţiona următorul joc. La adresa FlashChess3.com găsim un joc realizat în flash, disponibil gratuit online şi contra-cost offline. Intuiţi probabil că versiunea offline oferă ceva avantaje. Dar să rămânem pentru moment la versiunea online. Se încarcă rapid, arată bine, oferă istoricul mutărilor, indică poziţiile în care o piesă selectată poate fi mutată şi sunt trei nivele de dificultate! Ar trebui să fie de ajuns pentru cei care joacă accidental şah sau doar doresc să înveţe. Cei mai pretenţioşi pot să cumpere versiunea comercială.

img459

Ea costă doar 8 dolari (să fie vreo 20RON?) şi e disponibilă în mai multe forme: aplicaţie specifică Windows, aplicaţie specifică Mac sau aplicaţie AIR şi atunci merge pe Windows, Mac şi Linux deopotrivă. Se poate plăti prin PayPal deci nici pentru români nu e dificil de cumpărat. Ce avantaje ar fi? Indicaţiile vizuale sporesc, cu alerte asupra pieselor ce pot fi luate de la adversar, repectiv a pieselor pe care ţi le pui în pericol. Există şi un "sfătuitor" care să vă recomande următoarea mutare (şi uite aşa aveţi "profesorul" la Dvs acasă). Există şi un instrument de analiză a situaţiei de la un moment dat de pe tablă. În fine, există şi un editor de tablă, care permite recrearea unor situaţii, repectiv rezolvarea de probleme de şah. Situl oferă câteva astfel de provocări, iar internetul e plin cu alte sute.

Eu, fără prea mare experienţă în ale şahului, am luat bătaie şi pe nivelul începătorilor. Înainte de a vă gândi să îl achiziţionaţi, încercaţi-l pe toate nivelele. Dacă îl bateţi cu uşurinţă şi la nivelul avansat e cam evident că recomandarea mea este pentru Dvs inutilă.

Apropo de şah. Am citit zilele trecute un banc "tematic":

Doi manelişti stau de vorbă:
– Auzi mă, da’ ce e ăla şah?
– Bă, şahul e piesele alea care le băgăm noi în pungă când jucăm table…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *