Soluţia numită Amazon S3


Atâtea startup-uri (adică webaplicaţii noi) au eşuat lamentabil – ce ironie – chiar în faţa succesului! O intrare pe Digg.com sau un articol de semnalare pe vreun sit celebru şi webaplicaţia se ducea pe apa sâmbetei datorită traficului mare. Cu lecţia învăţată, multe astfel de începuturi se fac acum pornind de la un serviciu care şi-a dovedit soliditatea: Amazon S3 (sau mai pe larg Amazon Simple Storage Service – de trei ori S). Aş vrea astăzi să vedem puţin acest serviciu, dar din păcate vorbesc din exterior, dat fiind că încă nu am început să îl folosesc. Când spun încă nu bat un apropo că aş dori să lansez vreo webaplicaţie teribilă şi mă aştept la un succes enorm. Nu… Amazon S3 nu este doar pentru startup-uri sau companii gigant. Amazon S3 este o soluţie pe care eu o consider rentabilă şi pentru situri mai mici, inclusiv pentru situri româneşti (dacă sunt opinii împotriva aş fi bucuros să le ascult).

img25

Fără a mă opri prea mult la situaţia noastră particulară, voi spune totuşi că în septembrie CNet.ro a consumat peste 50GB lăţime de bandă… adică peste limita pe care o avem, în contextul în care în acelaşi cont de 50GB mai avem câteva… zeci de situri. Cu alte cuvinte CNet.ro consumă imens, şi va consuma tot mai mult. Peste vară interesul pentru internet a fost ceva mai mic, normal, dar de la august la septembrie creşterea consumului de lăţime de bandă a fost de peste 60%. Dacă nu vom face ceva, CNet.ro va provoca mai multă pagubă decât provoacă acum (financiar vorbind). În aceeaşi situaţie se află multe situri care o duc să zicem bine (adică număr de vizitatori în creştere). Şi constatat tot mai multe cazuri de orientare spre Amazon S3. De ce? Pentru că Amazon S3 permite găzduirea fişierelor (oricare ar fi ele) şi traficul pe care îl fac ele costă mult mai puţin decât să plăteşti provider-ului tău.

Ne întoarcem deci la Amazon S3 încheind paranteza şi vom preîntâmpina o primă întrebare: da, Amazon S3 are servere nu doar în SUA ci şi în Europa. Sunt ele perfecte? Desigur că nu, deşi compania promite up-time de 99,9%. Fişierele sunt distribuite în mai multe locaţii, astfel că dacă una cade, merge alta. Poţi publica fişiere de la 1 byte până la 5GB (limita maximă per fişier, dar oricâte fişiere). Desigur, întrebarea majoră este: cât de scump e Amazon S3? Fac un copy & paste cu aceste date (la momentul scrierii articolului):

Storage
$0.18 per GB-Month of storage used

Data Transfer
$0.100 per GB – all data transfer in
$0.170 per GB – first 10 TB / month data transfer out
$0.130 per GB – next 40 TB / month data transfer out
$0.110 per GB – next 100 TB / month data transfer out
$0.100 per GB – data transfer out / month over 150 TB

Requests
$0.012 per 1,000 PUT, POST, or LIST requests
$0.012 per 10,000 GET and all other requests*

*There is no charge for delete requests

Data transfer "in" and "out" refers to transfer into and out of Amazon S3.
Data transferred between Amazon EC2 and Amazon S3, is free of charge (i.e., $0.00 per GB),
except data transferred between Amazon EC2 and Amazon S3-Europe, which will be charged at regular rates.

Storage and bandwidth size includes all file overhead.

Există şi un calculator care vă poate ajuta să estimaţi cheltuielile. Este cam greu cu el să estimezi exact costurile dacă nu ştii deja numărul de accesări, lăţimea consumată la upload şi la download şi alte date… dar oricum, o idee îţi poţi face. Partea bună este că nu există vreo taxă lunară: plăteşti exact ce consumi. În clipa în care consideri că nu îţi mai rentează, te opreşti. Dacă îţi rentează, poţi tot creşte gradual folosirea acestui serviciu.

Mie îmi sună tare bine… Sunt ceva experienţe cu acest serviciu pe care ni le-aţi putea împărtăşi?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Lord UnR34l spune:

    N-am ce zice decat uau. Am cautat si eu prin ceva (adica zeci) de siteuri de hosting si trebuie sa recunosc ca aceasta oferta e cea mai buna, chiar dc e doar de gazduit. Multumesc mult pentru stire, inca un bookmark de la cnet (daca tot e vorba cam 70-80% din bookmarkuri sunt de aici – fie efectiv stirea sau linkul direct).

  2. totedati spune:

    Amazon S3 nu e un simplu serviciu de hosting! E ceva mai mult… Odată cu apariţia Google Apps devine mai clar ce ar putea fi …
    Dar totul devine parcă prea puffy… prea imaterial… nici nu mai ştii unde e de fapt stocată aplicaţia ta…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *