Pixlr: editor (adevărat) de imagini


Piaţa webaplicaţiilor cu pretenţii de editoare de imagini este mare, dar majoritatea se învârt în jurul unor operaţii banale, gen redimensionare, decupare, plasare text peste imagine… Sunt totuşi şi câteva instrumente care uimesc prin instrumentele oferite. Poate cel mai cunoscut, dacă nu şi cel mai bun, este Picnik, dar în trecut am mai scris şi despre FotoFlexer, PikFix sau Photoshop Express de la Adobe. Astăzi doresc să mă opresc la Pixlr, o aplicaţie (flash de asemenea) care m-a impresionat de mai mult timp dar descopăr abia acum că de fapt nu am scris despre ea (puteam să jur că am făcut-o). Îmi aminteşte de alte editoare online – Fauxto şi SumoPaint – despre care am scris şi care seamănă – cât se poate – cu Photoshop. Nu vorbim de puterea editorului ci mai degrabă de instrumente şi organizarea lor.

img

OK. Să vedem deci Pixlr, webaplicaţie ilustrată prin captura de mai sus. După cum vedeţi ea vă permite să lucraţi cu mai multe imagini deodată, ba chiar să combinaţi imaginile (am selectat o porţiune dintr-o imagine şi prin clipboard am "lipit-o" peste cealaltă imagine). De asemenea permite lucrul cu straturi (layere), ceea ce e mereu de apreciat pentru că îţi permite să revii asupra unor aspecte fără să faci undo din greu, atâta timp cât îţi separi elementele pe layere diferite. În captura de mai sus vedeţi un layer cu un fond maro la care am pus transparenţă (selectaţi stratul şi alegeţi Opacity), apoi am scris de două ori CNet.ro, cu alb şi cu maro închis, astfel încât a ieşit un fel de simulare de umbră. De notat că poţi scrie cu orice font din sistemul tău de operare.

Instrumentele sunt dispuse într-un mod familiar şi am apreciat faptul că funcţionează scurtăturile din taste (CTRL-C şi CTRL-V pentru copy şi paste, sau M pentru selecţie, G pentru umplere, E pentru ştergere…). Aplicaţia este foarte îngrijită şi se încarcă uimitor de rapid (la mine cel puţin a fost aproape instantaneu). Păcat că munca pe layere nu se poate conserva local sau pe serverul aplicaţiei pentru a putea reveni de exemplu a doua zi. Poţi salva însă ceea ce ai lucrat în format JPG şi PNG. Există şi câteva filtre pentru a obţine diverse efecte. Din meniul View puteţi alege Fullscreen mode – încercaţi! parcă aţi folosi un program desktop! Ar mai fi şi alte lucruri mărunte de spus dar de ce să nu le descoperiţi Dvs? E un editor remarcabil.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *