Yet Another Related Posts (WP) Plugin


Dacă aveţi un blog care are mai mult de 10-20 de articole la activ veţi dori probabil să atrageţi atenţia cititorilor unui anumit articol asupra altora. De regulă multe bloguri au trafic realizat prin Google: internautul caută ceva, găseşte, soseşte pe situl Dvs, citeşte ce îl interesează (să sperăm că găseşte ce îl interesează) şi apoi pleacă. Pentru a-l reţine se folosesc mai multe "tehnici". De exemplu texte la sfârşitul articolului de genul "acesta este unul dintre multele noastre articole interesante; abonează-te imediat la fluxul nostru pentru a nu le pierde". O altă tehnică este cea a articolelor… related. În română am spune poate articole pe teme asemănătoare. Există mai multe pluginuri pentru WordPress care realizează aceasta (şi noi folosim unul) dar unul mi-a atras atenţia în mod special recent: Yet Another Related Posts Plugin.

img92

Să vedem mai întâi ce ne-am aştepta de la un astfel de plugin? Să aibă o inteligenţă cam cum are (sau doreşte) Google cu reclamele. Doar practic e vorba de auto-reclamă, nu? Dacă ai un sit despre peşti şi ai un articol despre bibani ai vrea ca la articolele recomandate ca fiind pe teme asemănătoare să îţi apară alte articole pe care le-ai scris despre bibani. Abordarea a variat în ultimii ani. Îmi amintesc că primele pluginuri cereau să indici tu articolele pe teme apropiate. La un blog cu câteva zeci de articole hai să zicem că se poate… dar în timp abordarea devine ineficientă. Apoi s-a trecut pe potrivirea categoriei. Bun lucru, dar când într-o categorie ai o sută de articole potrivirile pot să nu fie cele mai… potrivite. S-a adăugat apoi potrivirea pe titlu: dacă aveai un articol "Cinci sfaturi despre Photoshop" se căutau articolele ce mai aveau Photoshop în titlu. Dar dacă în titlu aveai un cuvânt irelevant atunci potrivirea putea suferi. WordPress a făcut apoi pasul inteligent de a suporta nativ tagurile şi atunci au început şi acestea să fie folosite. E normal, nu? Dacă la un articol ai pus nişte taguri, acestea, împreună cu categoriile, definesc foarte bine ideile centrale ale articolului. Ele trebuie în mod esenţial să fie luate în calculul când stabileşti related posts.

Şi revenim la pluginul zilei: el este construit pe munca altor pluginuri şi nu am să stau să identific care ce rol a avut. Cert e că YARPP reuneşte într-un fel crema muncilor anterioare şi foloseşte – oh, în sfârşit – un algoritm care dă un scor de potrivire. Gata cu "bănui că acestea sunt apropiate ca temă şi afişez aleator câteva". YARPP dă o notă potrivirilor şi afişează cele mai bune potriviri. Nu e vorba de un algoritm a la Page Rank, cu umbră de mister. Dvs aveţi posibilitatea de a interveni după cum puteţi vedea în prima captură, de sus. Puteţi să spuneţi: pentru mine tagurile sunt cele mai importante iar titlurile cel mai puţin… sau ce combinaţie doriţi. Important e pragul de potrivire. Pentru un blog nou-nouţ va trebui să puneţi un prag jos (1 sau chiar mai mic). Pentru bloguri cu sute de articole cu cât măriţi pragul (pentru a avea totuşi rezultate) cu atât potrivirile vor fi mai (dacă nu chiar) perfecte.

Alte lucruri bine de ştiut:

  • pluginul e simplu de folosit şi permite traducerea din pagina de setări a pluginului a porţiunilor de text vizibile pe sit (deci se poate folosi româna 100%)
  • permite afişarea articolelor asemănătoare şi în fluxurile RSS
  • opţional puteţi pe lângă titlul articolului să afişaţi şi o "bucată" din el (excerpt)
  • linia de promovare a pluginului e opţională (debifaţi în back-end şi gata)
  • cele mai bune integrări le puteţi face dezactivând afişarea automată şi folosind funcţiile related_* (trei la număr), funcţii parametrizate (astfel puteţi de exemplu afişa articolele asemănătoare în bara laterală şi nu sub articol)

Studiind pagina autorului pluginului veţi descoperi şi alte detalii. Eu folosesc pluginul pe alte situri. Când voi avea timp îl voi folosi (în locul celui vechi) şi aici, pe CNet.ro.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *