Ce doriţi să facă laptopul la închiderea capacului?


Ştiaţi că vă puteţi reduce "efortul" de a da Hibernate sau Sleep la laptop atunci când lipsiţi o vreme de lângă el? Nu mai trebuie să căutaţi opţiunile acestea în meniul de Start; este suficient să… închideţi capacul. Ce simplu, nu? Dar pentru aceasta trebuie să setaţi dumneavoastră ce anume doriţi să facă. La fel puteţi "programa" ce să facă butonul de power de la laptop: aţi putea să îl configuraţi să treacă în repaus, hibernare sau să închidă. Dar să vedem – pe scurt – cum.

Voi indica de unde se pot face aceste setări atât pentru cei care au Windows Vista în engleză, cât şi pentru cei care îl au în limba română – dacă aţi "învăţat" Panoul de control în engleză sau în română vă ia ceva până găsiţi opţiunile în cealaltă limbă… Aşadar, în Control Panel / Panou de control, selectaţi Power Options sau Opţiuni de alimentare. Poate aţi mai fost pe aici când aţi setat ce să se întâmple atunci când bateria nu este alimentată de la priză – cât de economicoasă să fie atunci utilizarea laptopului.

img109

Iată în banda laterală (stânga) ni se spune: Choose what closing the lid does / Alegeţi acţiunea la închiderea capacului. Cele patru opţiuni pe care le avem sunt: Do nothing/Nici o acţiune – înseamnă că putem lăsa rapid capacul jos dacă nu vrem să vadă cineva ce avem pe ecran, fără ca să se întâmple nimic la computer; Sleep/Repaus – pentru revenire rapidă; Hibernate/Hibernare – laptopul va consuma mai puţin curent; Shut down/Închidere. Pentru diferenţa dintre Repaus şi Hibernare vezi materialul lui Radu din octombrie trecut. Aceste opţiuni le avem atât pentru închiderea capacului cât şi pentru apăsarea butonului de alimentare (power button), şi ele pot diferi atunci când laptopul este sau nu în priză.

La final o observaţie tot pe o temă apropiată. Dacă folosiţi Vista probabil aţi sesizat că butonul din meniul Start care arată a Shut Down de fapt face Sleep. Ciudată alegere. Dar nu ireversibilă. Şi acesta poate fi configurat să facă chiar Shut Down dacă aşa doriţi. Ne explică Veronica Belmont în materialul următor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. Boscan Gabriela spune:

  Multumesc mult ptr acest articol… Chiar mi-a fost de folos…
  Va pup. 🙂

 2. crissa spune:

  Dar daca inchid capacul si imi apare switch user e o problema? Am inchis capacul de doua ori, si mi-a aparut switch user? Am gresit?

 3. gatamihai spune:

  Nu, nu este o problema deoarece aceasta optiune cere reintroducerea parolei ptr. acelasi utilizator sau schimbarea utilizatorului prin introducerea altei parole.

 4. ionut spune:

  La cate stiu despre pc-uri asta mi-a dat un pic bataie de cap, mai ales ca in Vista/7 e diferit mai ales modul de a face setarea butoanelor.

  Bun tutorialul.

 5. George spune:

  Multumesc pentru acest articol!!!

 6. Eddie spune:

  Uhh! De cand caut acest articool! Chiar m-a ajutat!!! Muuult!

 7. cristi spune:

  Atentie mare cind configurati efectul inchiderii capacului la laptop. Daca acesta nu se opreste sau nu hiberneaza puteti arde laptop-ul daca nu e protejat lasupra incalzire, dezlipirea procesorului sau in cel mai bun caz arderea invertorului lampii ecranului, pentru ca racirea sistemului se face cu absorbtie de aer prin tastatura si refulare pe dedesubt sau lateral. Inchiderea capacului fara oprirea laptp-ului blocheaza accesul aerului prin tastatura si racirea e oprita. Bafta.

 8. Sabina spune:

  Am lăsat capacul la laptop în jos și acum nu se mai deschide. Ce fac?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *