Căror programe le sunteţi recunoscător?


Americanii au celebrat Ziua Recunoştinţei (en / ro) şi pentru unele bloguri a fost ocazia de a fi recunoscători pentru… programe. Interesant. Am stat să mă gândesc şi eu pentru ce programe sunt recunoscător? M-am gândit să pun în scris o mică listă în speranţa că poate şi dintre cititori ne vor scrie unii care sunt programele pentru care se simt mai recunoscători – în traducere: pe care le folosesc cel mai des. Am să le pun în ordine alfabetică, nu într-un top al preferinţelor. Mai întâi cele gratuite, apoi cele comerciale.

1. BurnAware (articol)

Am avut de-a lungul timpului mai multe programe favorite pentru inscripţionare. Cel mai recent am folosit şi tot folosit şi tot folosit BurnAware. Acesta într-o vreme a renunţat la versiunea gratuită, dar apoi a revenit la intenţii mai bune. Pentru moment îmi asigură tot ce am nevoie la capitolul ars DVD-uri (nu sunt foarte pretenţios). Lansat cel puţin săptămânal.

2. CCleaner (articol)

Săptămânal – cel puțin – folosesc acest program pentru 1) a dezinstala vreun program; 2) a mai şterge din fişierele inutile; sau 3) a mai curăţa prin regiştri. Nu m-a înşelat niciodată. Un program excelent (singurul minus e că la instalare invită să îţi adaugi nu ştiu ce toolbar, dar poţi refuza cu un click).

3. Chrome (alternative favorite: Firefox, Opera)

Am trecut de pe Firefox pe Chrome şi acolo am rămas. Într-o vreme credeam că fără anumite pluginuri FF nu pot trăi. Şi totuşi sunt în viaţă 🙂 . Chrome merge mult mai rapid şi are simplitatea care îmi place. Permanent lansat.

4. FeedDemon (articol) (alternative favorite: GreatNews)

FeedReader pare a fi căzut cam în umbră: a fost primul cititor de RSS folosit. Apoi am folosit GreatNews, dar FeedDemon, de când a devenit gratuit, îmi e favorit. Faptul că salvează taburile deschise e printre atuurile majore. Permanent lansat.

5. FileZilla

După ce AceFTP Freeware a devenit tot mai greu de găsit şi cu reclame am migrat spre FileZilla şi nu regret. Simplu, puternic, actualizat des. Lansat zilnic.

6. Irfan View (articol)

Vizualizatorul de imagini favorit. Am încercat şi alte variante, dar Irfan View deschide cel mai rapid imaginile. Când îmi trebuie doar să le văd, cu el le văd. Dar are şi minime prelucrări pe care le folosesc frecvent. Lansat de mai multe ori într-o zi.

7. KMPlayer (KMPlayer) (alternative favorite: AIMP)

Că e vorba de muzică sau filme, KMPlayer e programul pe care îl folosesc cu mare drag. Se lansează suficient de rapid şi are suficiente opţiuni pentru ce am eu nevoie. Chiar nu văd de ce l-aş schimba. Lansat aproape zilnic.

8. Picasa (articole)

Când vine vorba de administrat fotografii, Picasa e favoritul meu. Cum fac fotografii muuulte, îl folosesc des. Mă ajută să le organizez dar şi să le prelucrez (nişte filtre excelente!). Iar cireaşa de pe tort e că pot publica din Picasa direct în Picasa Web Albums, unde mi-am cumpărat de la Google 10GB să am spaţiu pentru poze. Lansat cel puţin săptămânal.

9. Notepad++ (articol) (alternative favorite: HTML-Kit)

Ani în şir am folosit HTML-Kit. Şi acum îl folosesc des. Dar tot mai mult în înlocuiesc cu Notepad++. E o minunăţie de program de la care totuşi aştept mai mult. Lansat aproape tot timpul.

10. µTorrent (articol)

Uh, micuţul program câte bucurii mi-a adus. Adus – literalmente. Nu cred că trebuie să spun mai multe 🙂 . Lansat aproape zilnic.

Aş mai putea aminti desigur şi alte programe. GTalk – permanent lansat. Audacity – pentru editări audio. IZArc – pentru arhivare. Şi altele. Dar ca să rămân la 10, acestea de mai sus ar fi de menţionat.

Dar programe comerciale? Dacă am dat bani pe ele mai trebuie să fim recunoscători? Eu cred că da. Nu folosesc prea multe programe comerciale, dar sunt totuşi câteva pe care le folosesc regulat şi le-aş pomeni în mod special.

BitDefender (alternative gratuite: AVG Freeware, Avasat Home Edition)

Îl folosesc de doi ani de zile, în curând îmi expiră licenţa, dar o voi reînnoi fără îndoială. Poate nu e prea prietenos cu resursele, la calculatoare mai vechi, dar merge bine. Antivirus, Firewall, Antispam… Lansat (evident) tot timpul.

MS Office (alternative gratuite: Open Office)

De când folosesc calculatorul am folosit şi MS Office. Iar de când cu MS Office 2007 îl folosesc chiar legal 😉 . Nu, nu am dat banii pe el, l-am câştigat la un concurs, dar sincer cred că merită cumpărat. Nu de toţi. Pentru mulţi Open Office poate fi suficient, dar pentru mine MS Office este obligatoriu. MS Word cel puţin lansat tot timpul.

Paint Shop Pro (alternative gratuite: GIMP)

Îl folosesc de când îl deţinea Jasc. Cred că de la versiunea 6 sau 7, iar astăzi e la versiunea 12.5 (adică X2 Ultimate). Nu am nimic cu fanii Photoshop. Unii chiar îl folosesc serios. Pentru nevoile mele însă PSP e suficient. Nu e o jucărie ca Irfan View ci ştie să facă multe, foarte-foarte multe. Lansat (aproape) tot timpul.

OK. Eu am zis. Mi-ar place să citesc în comentarii nume de programe pe care le-aţi adăuga listei din perspectiva Dvs desigur.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Cristi spune:

  Le sunt recunoscator programelor: Mozilla Thunderbird, Mozilla Firefox, Irfan View, RealDraw, CuteFTP, AIMP, GOMPlayer, Nero, TuneUp Utilities si, recunosc, folosesc mereu BitComet.

 2. Lord UnR34l spune:

  Pai in cazul meu exista 2 liste:
  1. Pe windows unde sunt recunoscator Opera, Paint.net, FPC, utorrent, Comodo Internet security , Foobar, VLC , si OpenOffice 3.
  2.Pe linux: Ktorrent, Kopete, Geany, GIMP, KDE (cam tot ce inseamna KDE) si alte cateva aplicatii mici de care mai mult ca sigur nu ati auzit 😀

 3. -Hawkeye- spune:

  Din lista de mai sus folosesc: AIMP, Firefox, CCleaner, Irfan View, KMPlayer si µTorrent. Dar mai sunt o multime de programe gratuite pe care le folosesc si care nu sunt mentionate in articol.
  FeedDemon il probez de cateva zile. Chrome o sa folosesc permanent doar cand o sa-mi ofere ceea ce-mi ofera de cativa ani Firefox (impreuna cu cateva extensii).
  De MS Office incerc sa ma las, folosesc openoffice.org ca alternativa dar nu prea se ridica la nivelul lui MS Office…

 4. Mihai spune:

  1. Mozila firefox – browserul meu de zi cu zi
  2. Winamp playerul meu audio zi de zi … 😀
  3. yahoo messenger Im meu preferat si tunat :)) pana in panzele albe
  4. limewire pro, downloader manager meu preferat torrent, magnet si alte tipuri care le poate deschide
  5. as zice si un antivirus dar pana acum nu am gasit potrivitul..
  6. bsplayer pro playerul meu video preferat
  7. microsoft office pentru office work ;))
  9. asistentul unlocker care ma ajuta sa mut/sterg cate o chestie din calc cand winul nu ma lasa…
  10. tuneup utilities 2008 clenearul meu de erori si imbunatatitorul de win
  11. spybot search and destroy spyware ul meu
  ar mai fi cateva dar nu le folosesc atata de des si nici nu au un rol foarte mare .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *