Windows 7: Înfigeţi „pioneze” în taskbar


Continuăm incursiunea noastră în Windows 7, versiunea beta. Taskbar-ul din Windows 7 include facilităţile oferite de Quick Launch, dar cu îmbunătăţiri: aplicaţiile pe care le folosim cel mai des le putem "fixa în pioneze" pe taskbar. Atunci când avem o aplicaţie lansată, cu click-dreapta pe iconiţa ei din taskbar ni se deschid mai multe opţiuni, dintre care una este Pin this program to taskbar. Activând această opţiune, iconiţa aplicaţiei va rămâne aici şi după ce închidem aplicaţia. Mai mult, sunt reţinute ultimele sau cele mai frecvente acţiuni ale noastre în acea aplicaţie, şi atunci când este închisă şi dăm click-dreapta pe iconiţa ei, ne este facilitat accesul tocmai la acele acţiuni.

image image

De exemplu, dacă este vorba despre Windows Explorer, putem să îl lansăm pur şi simplu (cu click-stânga) sau avem o listă cu ultimele foldere deschise recent frecvent. Şi din această listă putem alege ca unele foldere să le "fixăm în pioneze", şi astfel de aici vom avea oricând acces rapid la ele. În mod similar, de la iconiţa Word-ului putem avea acces rapid la ultimele fişiere în care am lucrat, şi putem să le includem în lista de Pinned pe cele mai utile dintre ele. Iar în Windows Media Player, pe lângă cele mai frecvent ascultate playlist-uri, avem acces rapid şi la ultima listă de cântece ascultată, sau la a asculta toată melodiile pe care le avem, în ordine aleatoare.

image image

Sunt şi câteva acţiuni în aplicaţiile din taskbar pe care le putem face de aici, fără a mai reintra în fereastra în care sunt lansate, cu toată aşteptarea care ţine uneori de reîncărcarea ferestrei pe ecran. Putem în primul rând să le închidem simplu de aici, de la opţiunea evidentă Close window sau Close all windows. Mai este mutarea uşoară la o fereastră anume, pe care am descris-o în materialul Joaca cu ferestrele – lansasem acum mai multe aplicaţii, ca să văd ce se întâmplă în diverse cazuri, şi mă străduiam cu ALT+Tab să găsesc din nou fişierul Word în care lucram, când mi-am amintit că pot ajunge mult mai uşor la el din taskbar! Şi dacă vrem să închidem numai o fereastră din mai multele ferestre ale unei aplicaţii, în loc să dăm click pe previzualizarea ferestrei să o aducă în faţă, dăm click pe x-ul de închidere din dreptul ei.

image

Poate mai descoperiţi dumneavoastră facilităţi la alte programe; eu am mai sesizat la Windows Media Player că putem să punem pe pauză muzica sau să trecem la o altă piesă doar din ferestruica de previzualizare, fără să mai aducem în faţă pe ecran aplicaţia. Iar cei cărora le place să lucreze mai mult din taste decât cu mouse-ul, folosind combinaţia Windows+T pot apoi să se plimbe cu săgeţile stânga, dreapta, sus şi jos prin previzualizările ferestrelor lansate, confirmând alegerea uneia cu Enter. Sunt "şmecherii" care par poate mărunte, dar ne scutesc de mai multe sau mai puţine click-uri, de timpi de aşteptare… Mâine vom vorbi probabil despre gadgeturile din Windows 7.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. soso spune:

    Interesant… sper ca mai gasesti nouati.

  2. zozo spune:

    Cum sa traduci asa „Înfigeţi pioneze în taskbar”? Bataie de joc…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *