Windows 7: Deschidere *şi* căutare


Windows 7 – deja cred că o ştie aproape toată lumea – atrage prin tot felul de lucruri mici, detalii (ne-ne)semnificative. Nu e un sistem de operare complet schimbat vizual. Sunt însă diverse noutăţi iar una pe care doream să o semnalez este prezenţa unei dezvoltarea căsuţei (boxe) de căutare în fiecare fereastră de dialog pentru deschidere de fişiere. Ajută la ceva? Păi după ce o foloseşti de câteva ori, câteva zile, e cam greu să dai înapoi. De ce? Ea permite să ajungi rapid la fişierul dorit într-un director cu – să zicem – zeci de fişiere. Spre deosebire de Vista, în Windows 7 au apărut noi opţiuni ce permit chiar de acolo să filtrezi după dimensiune, data modificării…

image

Veţi spune: dacă la File name încep să scriu un nume, încă din Windows XP (sau şi mai rapid?) se va face o filtrare. Da: dar doar cu potrivire pe începutul numelor de fişiere. După cum vedeţi în captura de mai sus, dacă am scris flig potrivirea s-a făcut şi în interiorul numelui fişierului. Dar filtrarea nu se opreşte aici! Ea merge şi în conţinutul fişierelor. Desigur, nu mai vorbim de imagini ci de documente Office. Să zicem că vreau să găsesc fişierul Word în care am scris despre vizita la Praga. Scriu praga în căsuţa de căutare şi lista fişierelor se va “subţia” (prin filtrare) la cel/cele care conţin/e cuvântul praga. Vedeţi mai jos (sau click aici) exemplificate cele descrise mai sus.

Nimic din ce am prezentat mai sus nu este unic pentru Windows 7. Şi în Windows 95 puteam căuta în numele sau în corpul fişierelor. Diferenţa mare este că în Windows 7 (şi Vista, dar acum dus ceva mai departe) această căutare este la îndemână, acolo unde adesea ai nevoie: fereastra Open. Bravo, Microsoft!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Roman spune:

    Această interfaţă care simplifică căutarea de fişiere este prezentă şi în Vista.
    O noutate introdusă de Windows 7 este posibilitatea de a căuta din interfaţa de căutare nativă Windows a documentelor pe un server.
    Astfel există spre exemplu posibilitatea de a căuta imagini pe Flickr. Mai multe detalii pe această pagină (în engleză).

  2. radu.capan spune:

    Multumesc mult de corecturi. Folosind XP m-a luat putin valul. Am rescris putin articolul subliniind ce e nou in Windows 7 fata de Windows Vista. Si am pus si un mic screencast.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *