Să ascultăm multă muzică (playlists şi download)


Într-un post anterior sugeram cinci surse gratuite de muzică. Dintre acestea cel puţin trei ne oferă posibilitatea de a "vedea" fişierul originar. De asemenea puteţi găsi muzică "liberă" pe Wikipedia (vezi postul lui Radu pe această temă). Unele dintre aceste soluţii nu ne lasă să ascultăm decât o melodie odată; altele ne permit să ne facem playlists, dar numai dacă avem cont pe sit.

Dacă vrem să nu avem bătaie de cap putem să ne facem propriul nostru playlist pe care să îl ascultăm cu aplicaţia preferată (eu folosesc Winamp). Sau pur şi simplu să le descărcăm pe toate pe propriul calculator (mai ales unde legea permite).

Un playlist (.m3u) este, în forma lui cea mai simplă, o listă de linkuri scrisă într-un editor text (Notepad sau ceva asemănător) şi salvată ca "all files" cu extensia .m3u

img

Aşa că tot ce trebuie să facem este să transformăm pagina web vizitată într-o listă de linkuri. Simplu, nu?

Dacă folosiţi Opera (deşi presupun că nu) alegeţi Tools-> Links şi browserul face treaba pentru dumneavoastră. Vă alegeţi apoi linkurile relevante (aveţi funcţie de search) , daţi clic-dreapta şi le copiaţi.

Dacă folosiţi Firefox puteţi descărca un add-on. acesta pare interesant, deşi nu l-am testat; nu văd să aibă posibilitate de a selecta automat anumite categorii de linkuri. Dacă ştiţi ceva mai eficient, lăsaţi vă rog un comentariu.

Dacă folosiţi Internet Explorer… hmm. Păi mergeţi întâi la acest link, şi poate vă veţi convinge să schimbaţi browserul. Dacă nu şi nu, puteţi încerca acest bookmarklet. Are şi funcţie de căutare.

*

Un playlist este foarte bun dacă doriţi să ascultaţi aceeaşi muzică pe diverse PC-uri cu conexiune Internet, sau dacă nu doriţi să copiaţi muzică local. Dacă însă doriţi să descărcaţi muzica pentru a o avea tot timpul atunci trebuie să treceţi la alte soluţii.

Mai multă lume are pe calculator Download Accelerator Plus. Pe lângă integrarea în browserul dumneavoastră această aplicaţie are şi un browser propriu. Copiaţi linkul acolo şi apoi apăsaţi "dowload all".

img

DAP va recunoaşte formatul fişierelor şi vă va recomanda pe care să le descărcaţi. De obicei bifează toate fişierele media, dar de data aceasta cred i s-au părut prea multe 🙂 . Dacă nu vă plac sugestiile sale puteţi filtra după extensie.

Punctul forte al unui "download accelerator", oricare ar fi el este că poate să încarce mai multe bucăţi de fişier odată, maximizând astfel viteza de descărcare. Dar, dacă aveţi multe fişiere mici, orice browser devine capabil să efectueze mai multe descărcări simultan. Tot ce ne trebuie este o comandă automată.

Am testat această teorie în Opera; obiectul testului: cele 848 de fişiere cu muzică puse la dispoziţie de Wikipedia. Deci Tools -> Links, apoi search: upload (ca să separ linkurile cu fişiere de cele descriptive). Apoi "select all" (Ctrl+a), clic-dreapta şi "Save to download folder" . Eram convins că o să fie imposibil să dau jos cei 5 giga într-un timp rezonabil, ba chiar mă întrebam dacă mi se va bloca laptopul sau nu. Ei bine a mers ca uns. Viteza de descărcare a urcat până la 2.4 MB/s. Sistemul a rămas stabil (nici eu nu l-am forţat) şi aproape fără să îmi dau seama am devenit posesorul (legal!) a mai multă muzică decât pot asculta în viitorul apropiat.

img

Bun, cum facem asta însă dacă nu avem Opera. Sincer nu sunt sigur. De obicei presupun că pentru tot ce face Opera nativ există o extensie care completează Firefox. Aici aş bănui două (una evidenţiază linkuri şi una care le descarcă). Pentru prima deja am discutat, pentru cea de a doua am putea folosi acest add-on. Evit să îmi pun extensii pe Firefox, dar dacă cineva încearcă, îl rog să lase un comentariu să spună cum a mers.

Există în această poveste o morală. Cu un laptop care nu e ultimul răcnet şi o conexiune decentă, dar nu spectaculoasă, am putut descărca mai multă muzică decât a avut vreodată vreuna din şcolile în care am învăţat. Muzica în sine e gratuită; media player-ul e gratuit; browserul (sau DAP, dacă preferaţi) este gratuit. Câte din bibliotecile publice ştiu însă asta?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,83 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Adrian spune:

  Salut, foarte tare acest post… Insa am si eu o intrebare: Opera din printul pe care l-ai pus aici, il folosesti si acum? Pt ca eu am incercat sa folosesc aceeasi varianta mai veche si am erori de incarcare in pagini, scripturile, popup-urile… Cum o folosesti in acea varianta fara sa ai probleme in navigare, caci ultima versiune de Opera nu arata deloc ca in printul tau!!! Succes si astept raspuns!!!

 2. Andrei spune:

  Multumesc de compliment

  Folosesc Opera 9.63, cu „classic skin”. Daca la tine se vede altfel poate sa insemne ca ai skin-ul default din Opera 9 (un gri destul de urat, parerea mea).

  Asta nu explica insa erorile de navigare; 9.63 e o versiune stabila. Ai descarcat cumva Opera 10… alfa??? Daca da sunt sigur ca cei de la Opera vor fi multumiti ca le testezi prosusul inainte de lansarea oficiala. Dar pentru stabilitate cauta 9.63 (ultima versiune de Opera 9).

  Zi-mi daca merge; cred ca am si kituri de instalare mai vechi dar, repet, Opera 9.63 ar trebui sa fie OK.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *