QuarkXPress 6 – Rubrica "Measurements" când se lucrează cu obiecte


În cazul în care rubrica "Measurements" ("Măsurători") nu apare în partea de jos a ecranului, se setează din meniul de sus Window – Show Measurements, sau cu tasta F9 (imaginea 1). Aceasta se modifică în funcţie de componentele fişierului cu care se lucrează: boxă de text, imagine, grafică etc. În imaginea 2, am numerotat butoanele rubricii "Measurements", exact cum apar când utilizatorul lucrează cu o boxă ce conţine o imagine sau grafică, urmând să explicăm, în continuare, operaţiunile fiecăruia:

img

1-2 – indică poziţia exactă a punctului stânga-sus a boxei, pe spaţiul de lucru, unde "X" este poziţia orizontală şi "Y" e poziţia verticală;

3-4 – dimensiunile boxei: W = Width (lăţime), H = Height (înălţime)

La butoanele 1-4, dacă mărimile nu sunt afişate în milimetri sau centimetri, acestea se reglează conform articolului QuarkXPress 6 – Editarea preferinţelor programului

În imaginea 3, sunt ilustrate operaţiunile butoanelor 5-14, iar cifra din partea dreaptă a fiecărei boxe corespunde acţiunii butonului indicat de număr:

5 – roteşte pe pagină boxa împreună cu poza, la valoarea dorită. Zero grade este valoarea standard, iar în imaginea 3 indicaţia 5, boxa cu tot cu imagine este rotită cu 20 de grade.

6 – rotunjeşte marginile boxei. Numărul se notează în rubrică. La zero mm sau cm, colţurile rămân pătrate.

7 – Flip Horizontal (trad. aproximativă: a întoarce orizontal): învârte elementul respectiv în oglindă;

8 – Flip Vertical (trad. aproximativă: a întoarce orizontal): răstoarnă obiectul cu capul în jos;

9-10 – indică dimensiunile imaginii din document faţă de original, în procente. 100% exprimă exact mărimea fişierului-sursă a pozei sau a graficii dinăuntrul boxei;

11-12 – deplasează obiectul în interiorul boxei: X = stânga-dreapta (pe lăţime), Y = sus-jos (pe înălţime)

13 – roteşte numai elementul din boxă. La zero grade, imaginea este exact ca în original (fişierul-sursă); în imaginea 3 indicaţia 13 poza a fost învârtită cu 20 de grade.

14 – înclină obiectul din boxă cu procentele notate în rubrică. Implicit sunt zero grade. Această operaţiune distorsionează imaginea (vezi imaginea 3 indicaţia 14).

De menţionat că rotirile în grade, în programul QuarkXPress, se execută invers acelor de ceasornic, de la dreapta spre stânga.

img


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Radu spune:

    Îmi permit să vă fac o sugestie: din februarie 2009 nu aţi mai atins subiectul DTP. Cred că ar fi un lucru util, pentru a nu mai vorbi de doza de curiozitate a cititorilor mai puţin interesaţi practic de acest lucru, să scrieţi un articol privind felul în care se calculează dimensiunile cotorului unei cărţi (în funcţie de numărul de pagini, greutatea hîrtiei, felul copertei etc.). Ştiu de ce greutăţi m-am lovit eu în momentul în care, în începuturile mele întru editare, a trebuit să calculez aşa ceva.
    Evident, un articol în care să vorbiţi de felurile şi proprietăţile hîrtiei folosite în tipografii ar constitui o introducere excelentă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *